Sindicaliștii din spitalele CFR au protestat la ușa lui Grindeanu

25 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Sanitas, i-a cerut ministrului Transporturilor explicații privind situația angajaţilor din cele 15 spitale aflate în subordine, dacă „se va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor”.

 

Angajații din Spitalele CFR au protestat astăzi, 25 ianuarie, de la ora 11.00, în fața ministerului condus de Sorin Grindeanu, revoltați că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii „vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine”, fără ca măcar să discute despre cedarea celor 15 spitale și 21 de ambulatorii din subordine și impactul pe care aceasta îl va avea asupra celor peste 3.500 de angajați și fără să existe „garanții că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent”.

„Înarmați” cu portavoce, cu vuvuzele și cu zeci de pancarte, câteva sute de protestatari și-au strigat nemulțumirea în stradă. „Gașca de la Timișoara desființează spitalele CFR din toată țara”; „Jos labele de pe spitalele CFR!”; „Ne-am săturat de corupție și prostie, vrem o altă Românie”; „Grindeanu, nu ceda la presiunea unora”; „Nu ai străzi, dar faci trotuare și mai nou omori spitale”; „Spitalele CFR nu sunt monedă de schimb pentru un politiciaan meschin” – sunt doar reproșurile protestatarilor, adresate ministrului Grindeanu.

 

Angajații din rețeua medicală a Ministerului Transporturilor susțin că este inexplicabil faptul că, după ce s-a investit în aceste unități medicale, Min isterul Transporturilor intenționează să cedeze „unitățile sanitare din rețeaua prprie, unor entități necunoscute. În spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie, printre care Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Prefecturile, Primăriile etc. și-au arătat dsiponibilitatea de a prelua spitalele CFR. Nu înțelegem de ce, la standarde europene, trebuie desființată rețeaua medicală a MTI, pentru voința cuiva. Ne-am întrebat și noi, de unde această inițiativă, și am aflat că de fapt a fost a ministrului Sorin Grindeanu, care dorește să destructureze această rețea a spitalelor CFR. De ce vrea să facă acest lucru? Habar nu avem, pentru că nu vrea să vină la nicio discuție cu noi și nu răspunde la niciuna dintre solicitările pe care i le-am adresat în scris”, a declarat Denisa Popovici, președinta Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR (USS CFR), afiliată la Federația Sanitas, ai căror reprezentanți au însoțit protestatarii și le-au susținut revendicările.

 

Președinta USS-CFR spune că în solicitările diferitelor entități care vor să preia unitățile sanitare din subordinea MTI există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care ministrul Grindeanu vrea să le scoată din subordinea Ministerului Transporturilor.

Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale. În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, susține Denisa Popovici.

 

Miza, cred protestatarii, ar fi terenurile pe care se află aceste unități medicale, situate, de regulă, în zone centrale.

Unele vor deveni spitale de bătrâni, cum este spitalul din Buzău, pe cel din Ploiești vor să-l facă o secție exterioară a unui spital de pediatrie. Toate aceste spitale au clădiri și terenuri în centrul orașelor, să nu uitați acest lucru. În 2012, în campania electorală, Relu Fenechiu așa și-a început campania, trebuie să desființez spitalul din Iași pentru că 10.000 de metri pătrați în Copou nu se justifică, aici poate să fie un hotel de lux de 5 stele care să aducă bani, de parcă sănătatea omului nu înseamnă bani”, a subliniat președinta USS CFR.

Și Federaţia Sanitas va începe, pe 6 februarie, pichetarea Guvernului, timp de o săptămână, după ce pe 1 februarie Consiliul Naţional va stabili tipurile de grevă, spune preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

 

Sursă foto: Sanitas/Facebook (captura video)

 


Adaugati un comentariu


 

*