Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei

24 martie 2022 | 0 comentarii |

Se împlinesc 140 de ani de când dr. Robert Koch a identificat bacilul Tuberculozei, moment care a deschis calea diagnosticării și tratării acestei boli, până atunci considerată incurabilă. 

 

Lumea întreagă marchează în data de 24 martie Ziua Mondială a Tuberculozei (TB), cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare asupra sănătății oamenilor, dar și la cele sociale și economice ale tuberculozei, obiectivul acestei inițiative fiind intensificarea eforturilor de a pune capăt epidemiei globale de TB.

La 24 martie 1882, doctorul Robert Koch anunța că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, iar descoperirea sa a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 24 martie a devenit Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei pentru a contribui la conștientizarea publicului larg despre impactul major al tuberculozei asupra sănătății populației și al consecințelor la nivel social și economic.

Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei 2022 – „Investește pentru a pune capăt tuberculozei. Salvează vieți!” – transmite nevoia urgentă de a investi resurse pentru a intensifica lupta împotriva tuberculozei și pentru a îndeplini angajamentele de a pune capăt tuberculozei asumate de liderii mondiali, în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol progresul END TB, dar și pentru a asigura accesul echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS de a atinge Acoperirea Universală a Sănătății.

 

Tuberculoza rămâne unul dintre cei mai mortali ucigași infecțioși din lume, atrage atenția OMS. În fiecare zi, peste 4.100 de oameni din lume își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 se îmbolnăvesc de această boală. Tuberculoza constituie o prioritate de sănătate publică, dar este important de știut că este o boală tratabilă, care poate fi  prevenită prin măsuri specifice și este important ca toți partenerii implicați în această luptă să își unească forțele pentru a fi eradicată.

Numai în 2020, 9.900.000 de oameni s-au îmbolnăvit de TB, iar alți 1.500.000 au murit din cauza acestei afecțiuni, la nivel global.

La nivelul regiunii Europene a OMS, 20.000 de oameni încă mor din cauza TB, în fiecare an. Cel mai recent raport de supraveghere și monitorizare a tuberculozei pentru regiune, care a fost emis în comun de OMS/Europa și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată că, deși Regiunea a îndeplinit obiectivul pentru 2020 de reducere a ratelor de incidență a TB cu 25%, nu a reușit să reducă însă decesele cauzate de TB, așa cum era planificat.

În schimb, decesele cauzate de tuberculoză au crescut în regiune ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19. În plus, fiecare al treilea pacient cu TBC are o formă multirezistentă a bolii pentru care ratele de succes ale tratamentului sunt suboptime.

 

Dr Adriana Pistol

Consilierul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a declarat, în contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei, că România se află printre cele 18 țări prioritare privind stoparea tuberculozei în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății și pe primul loc în Uniunea Europeană, deși s-au înregistrate progrese semnificative în controlul tuberculozei în ultimul deceniu.

Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, derulat de colegii de la Institutul Marius Nasta, încearcă să accelereze lucrurile bune care s-au întâmplat în ultimul deceniu, astfel încât să vedem din ce în ce mai mult o reducere a prevalenței tuberculozei, să menținem o rată de depistare a cazurilor noi cât mai bună și, totodată, să asigurăm tratamentul corespunzător tuturor bolnavilor de tuberculoză cu rate de succes care să fie mulțumitoare și care să ne permită să ajungem la concluzia că România nu mai este pe locul întâi în România”, a declarat secretarul de stat, subliniind că România „face eforturi pentru a asigura acces la tratament tuturor pacienților cu TBC”.

În acest scop, Ministerul Sănătății a finalizat o procedură de achiziție a 22 de medciamente antituberculoase, inclusiv pentru tuberculoza multidrog rezistentă, și a fost elaborată o strategie pentru controlul tuberculozei, care se află în procesul de avizare şi aprobare, a mai spus scretarul de stat Adriana Pistol.

La rândul său, Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a atras atenția că deși tuberculoza „este considerată o boală a zonelor sărace, o boală a zonelor care nu sunt acoperite de prevenție și tratament corespunzător, în ultima vreme a început să își arate colții și în alte zone”. Oficialul a mai precizat că în acest moment se are în vedere elaborarea Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei pentru anii 2022-2030, iar la nivelul Ministerului Sănătății va deveni funcțional, în zilele următoare, un Grup de lucru care va analiza impactul pe care l-ar putea avea valul de refugiați ucraineni asupra sănătății publice de la noi din țară, în contextul războiului din Ucraina și faptului că această țară are o incidență crescută a tuberculozei.

 

Dr Beatrice Mahler

În anul 2021 s-a observat o creștere ușoară a numărului de îmbolnăviri de tuberculoză, fapt care ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece în anul 2022, în contextul în care pandemia de Covid-19 persistă, iar la aceasta se adaugă conflictul din Ucraina, incidența acestei boli poate crește mult mai mult. Deși mortalitatea înregistrată în rândul bolnavilor de tuberculoză este în scădere, nu se poate spune că boala este ținută sub control.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, medicul pneumolog Beatrice Mahler, a atras atenția că tuberculoza este o boală contagioasă, cu transmitere aeriană, care necesită supraveghere epidemiologică. În contextul în care Ucraina are una dintre cele mai mari incidențe de tuberculoză multidrog rezistentă din lume, medicul pneumolog consideră că este necesar să se ia în calcul screening-ul refugiaților ucraineni care ajung la noi în țară, întrucât „reactivarea bolii este mai frecventă în condiții de stres, hrană inadecvată, condiții dificile de trai, iar riscul populației ucrainene de a dezvolta și de a transmite tuberculoză este, în condițiile actuale, unul crescut”.

Medicul pneumolog menționează că refugiații care tușesc, au simptomatologie respiratorie sau antecedente de tuberculoză, pot merge la cel mai apropiat dispensar TBC, unde vor fi consultați și li se va face radiografie gratuit, pentru ca astfel să fie protejați și cei care-i primesc în casă. „În următoarele luni trebuie să ne organizăm să facem screening pentru refugiați, la cei care au simptome sau antecedente. Avem cu ce să facem screening, dar problema va fi asigurarea tratamentului, deoarece sumele sunt uriașe”, afirmă medicul Beatrice Mahler, care spune că tratamentul unui singur pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă, care se poate trata doar cu medicamente inovative, costă aproximativ 40.000 de euro, România are probleme în asigura acest tratament, pe termen lung, chiar și pentru pacienții români. În contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a anunțat că a depus documentația pentru construirea unui nou spital de tuberculoză, prin PNRR.

 

În anul 2021, numărul de îmbolnăviri cu tuberculoază a crescut cu 5%, fapt explicabil în contextul pandemiei de Covid-19, când foarte multe persoane care prezentau simptome ale acestei boli au decis să nu se prezinte la spital din teama de infectare cu SARS COV2. Organizația Mondială a Sănătății estimează ca pandemia COVID-19 a dus la un regres al tendinței de scădere a incidenței cazurilor de tuberculoză de cel puțin 5 ani.

În raportul ECDC, publicat în 2021, se arată că din cele aproape 50.000 de cazuri de tuberculoză raportate în Regiunea Economică Europeană (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), aproape un sfert sunt din România. Astfel, țara noastră ocupă locul 4 ca număr absolut de cazuri în Regiunea OMS Europa, după Federaţia Rusă, Ucraina și Uzbekistan și a raportat cel mai mare număr de cazuri în regiune la copii, respectiv 14 cazuri între 0 şi 4 ani la 100.000 de locuitori şi 12 cazuri între 5 şi 14 ani la 100.000 de locuitori.

În anul 2020, în România au fost diagnosticate 231.000 de persoane cu TBC și s-au înregistrat 20.000 de decese din această cauză, iar în ceea ce privește TB-XDR, tuberculoza rezistentă la aproape toate medicamentele, România împreună împreună cu Lituania cumulează 75% din totalul de cazuri.

Județele cu cea mai mare incidență a TBC din țara noastră (peste 80 de cazuri la 100.000 de locuitori) sunt Olt, Dolj, Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Brăila. Valori ale incidenței TBC peste media națională se înregistrează și în Mehedinți, Bacău, Iași, Neamț, Vaslui, Botoșani, Ialomița, Galați, Călărași, Arad, Gorj și Caraș Severin.

 

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieți, începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistrat în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, decesele din cauza tuberculozei au crescut în 2020.

Potrivit OMS, este esențial, în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol progresul în ceea ce privește stoparea tuberculozei, să se investească în eradicarea TB și pentru a asigura accesul echitabil la prevenție și îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS.

Sub sigla STOB TB România, în această săptămână, în toată țara se derulează o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la tuberculoză, în special în școli, pentru ca tinerii să conștientizeze cauzele și riscurile acestei boli.

Ca parte a campaniei de informare şi conştientizare, în această seară, 40 de clădiri emblematice din 30 de orașe vor fi iluminate în roșu, culoarea-simbol a luptei împotriva tuberculozei.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*