Măcel la Spitalul Săpoca: 4 morți și 9 răniți, victime ale unui pacient internat la dezalcoolizare

18 august 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și-a trimis, de urgență, Corpul de Control, pentru a verifica situația de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca.

 

A fost o noapte de coșmar la Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de Siguranță Săpoca, din județul Buzău. Un pacient în vârstă de 38 de ani, din Săgeata, internat voluntar pentru dezalcoolizare, a dat buzna, în jurul orei 3,30, în două saloane și, „înarmat” cu un stativ pentru perfuzii, a lovit tot ce i-a apărut în cale. Luați prin surprindere, patru pacienți n-au mai avut nicio șansă să scape cu viață. Trei au decedat pe loc, iar a patra victimă a murit la Spitalul Județean de Urgență Buzău,  unde fusese transferată în comă, alături de alți nouă pacienți dintre care trei în stare gravă, care au fost răniți în zona capului.

La Săpca s-a declanșat alarma abia când unul dintre pacienți a reușit să scape de furia atacatorului și să anunțe personalul personalul medical și supraveghetorii unității medicale. Au fost chemați imediat și polițiștii în ajutor, iar  atacatorul a fost prins în scurt timp, dar răul fusese produs. Este posibil ca acesta să fi intrat în sevraj din cauza lipsei băuturii cu care era obișnuit, dar pot exista și alte cauze care l-au determinat să devină atât de agresiv și greu de stăpânit.

Ambulanțele au sosit una după alta la Săpoca, pentru a prelua răniții, iar din cauza victimelor multiple și a situației deosebite, a fost acttivat planul de urgență.

 

Managerul unității medicale, dr. Viorica Mihalaşcu, a declarat că agresorul era internat într-un salon pentru acuți din cadrul spitalului, iar în tura de sâmbătă noapte spre duminică, în pavilionul în care s-a întamplat tragedia erau un medic, 7 asistenți medicali, 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoși. Agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul și „într-un episod psihotic acut şi-a agresat colegii de salon şi pacientele dintr-un salon învecinat. Pacientul despre care vorbim era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal. Simptomele pe care le-a prezentat nu prevesteau nenorocirea care urma să se întâmple. Acesta a lovit victimele din același salon cu el prin surprindere, înainte ca acestea să apuce să ceară ajutor. O femeie din salonul alăturat, care a fost țo ea rănită, s-a trezit și a reușit să alerteze personalul medical. Totul s-a petrecut în mai puţin de un minut. Personalul medical nu a apucat să intervină”, a explicat managerul spitalului.

Victimele sunt persoane vârstnice, de peste 60 de ani, care suferă de afecțiuni psihice și, din această cauză, dar și pentru că era noapte și dormeau, au conștientizat cu greu ceea ce se întâmplă și nu au reacționat imediat, pentru a se apăra și a cere ajutor.

 

În jurul orei 8,30, IPJ Buzău a transmis prima informare referitoare la tragedia de la Spitalul Săpoca. „În această dimineață, în jurul orei 03.30, un echipaj de poliție, care se deplasase la o unitate medicală, în vederea internării unui buzoian, a imobilizat un bărbat ce se manifesta violent în curtea spitalului. De asemenea, cadrele medicale au sesizat faptul că bărbatul respectiv a rănit mai mulți pacienți internați în spital. Din verificări a rezultat că este vorba despre un bărbat de 38 de ani din Săgeata, care se internase voluntar. Patru dintre victime au decedat, iar alte 9 au fost transportate la Spitalul Județean pentru îngrijiri medicale”,  se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

În același comunicat se menționează că „în prezent, ancheta este în desfășurare, cercetările fiind coordonate de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău”.

 

La Spitalul Județean de Urgență Buzău au fost transferați, așadar, toți pacienții răniți la Săpoca, iar unii dintre ei, aflați în stare gravă, au fost transferați, după evaluare și stabilizare, la spitale din Capitală. Pentru doi dintre ei, aflați în comă, a fost solicitat un elicopter SMURD și au fost transferați la Spitalul Floreasca din București, iar alți doi au fost trimiși vu ambulanța, la Spitalul Bagdasar.

Duminică dimineață, au fost aduși la SJU Buzău, 10 pacienți dintre care 3 în comă. Unul dintre pacienți a fost declarat decedat, desi s-au efectuat îndelungi manevre de resuscitare. Mai sunt 2 pacienți în comă. Victimele prezintă agresiuni la nivelul extremității cefalice. În afara celor în comă, restul prezintă leziuni la nivelul calotei craniene și a feței. Cei în stare gravă vor ajunge la București, pentru că e nevoie să fie ajutați de specialști în Neurochirurgie”, a declarat Adrian Zoican, medic șef secție UPU Buzău.

Ceilalți răniți, cu leziuni mai puțin grave, la cap și la față, au rămas la Buzău, unde medicii încearcă să-i ajute.

 

Cazul a intrat și în atenția ministrului Sănătaății, care a anunțat că va trimite Corpul de control pentru a verifica de ce s-a ajuns la o astfel de situație.

Într-un comunicat remis de Biroul de presă al MS se precizează că Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a decis trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministerului Sănătății pentru a verifica situația de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca. „Am cerut o verificare amănunțită și rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijență, vom acționa în consecință”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Potrivit informațiilor primite de Ministerul Sănătații de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și de la conducerea Spitalului, în urma agresiunii au fost 13 victime: 4 pacienți au decedat (3 au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Județean Buzău), 3 pacienți sunt răniți cu traumatisme cranio-cerebrale majore și 6 pacienți au traumatisme cranio-cerebrale/ faciale minore, care vor rămâne internați, deocamdată, în UPU Buzău.

 

*Vom reveni cu detalii despre acest caz șocant 

 


Adaugati un comentariu


 

*