Medicii români îi învață pe bulgari chirurgia cardiovasculară minim invazivă

17 august 2019 | 0 comentarii |

O echipă formată din medici români de la Polisano, condusă de dr. Victor Costache, a efectuat împreună cu chirurgii bulgari, intervenții cardiochirurgicale în premieră, la Acibadem City Clinic.

 

Medicii români sunt apreciați și, de aceea, foarte solicitați, în întreaga lume, dar ei demonstrează că și „acasă” pot face „minuni”, în ciuda faptului că sistemul sanitar românesc le pune de multe ori piedici, atât în unitățile sanitare publice, cât și în cele private. Aflăm frecvent că s-a mai realizat o premieră medicală, iar cele mai spectaculoase rezultate s-au înregistrat, în ultimii ani, în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, în cea pulmonară și în transplant.

Conf. dr. Victor Costache, unul dintre cei mai renumiți specialiști în chirurgie cardiovasculară și toracică revenea în țară, după aproape 15 ani de practică în spitale din Franţa şi Canada, pentru a face performanță la clinica privată Polisano din Sibiu. De numele său sunt legate primele intervenţii pe cord deschis realizate la Sibiu, dar şi operaţii efectuate în premieră mondială, europeană sau naţională, precum și mai multe proiecte care au drept scop dezvoltarea chirurgiei cardiace minim invazive în centrele medicale din jurul Sibiului și din Europa de Est.

 

În plus, împreună cu colegi din străinătate, dr. Victor Costache și colegii săi de la Polisano-MedLife operează „pro bono”, la Sibiu, în fiecare an, copii cu probleme cardiace, cu sprijinul unor sponsori, prin Fundația Polisano. Peste 120 de inimioare bolnave au fost reparate până acum, potrivit unui comunicat al fundației.

Ultima misiune a avut loc în luna iunie, când 10 copii au fost operaţi pe inimă de către echipele medicale româno-britanice. Următoarea campanie operatorie se va desfăşura în septembrie-octombrie 2019, cu implicarea echipei medicale partenere din Stuttgart, așa cum anunță Fundația Polisano.

Și tot în iunie, o echipă de medici bulgari, condusă de dr. Assen Kelchev, șeful sectiei de chirurgie cardiovasculară de la Alcibadem City Hospital din Sofia, a efectuat un stagiu de pregatire de o săptămână la Centrul de Boli Cardiovasculare din Sibiu, unul din centrele de referință din Europa de Est în domeniul chirurgiei valvulare-endoscopice, sub îndrumarea dr. Victor Costache.

 

La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact joi și vineri, o echipă mixtă formată din medici români și bulgari a efectuat, la clinica din Sofia, primele intervenții de chiurgie valvulară aortică endoscopică din cadrul Alcibadem, sub coordonarea conf. dr. Victor Costache și a dr. Assen Kelchev.

A fosto acțiune pro bono a medicilor sibieni, care susțin dezvoltarea chirurgiei cardiace minim invazive și în centrele din jur. În acest sens, Facultatea de Medicină din Sibiu organizează, împreună cu Societatea Internațională de Chirurgie Endovasculară, din 2016, cel mai mare congres de tehnici cardiovasculare minim invazive din Europa de Est, EMW 2019. Această întâlnire știintifică de prestigiu aduce împreună, cu scopul de a promova aceste proceduri revoluționare, atat de benefice pentru pacienți, unii dintre cei mai reputați specialiști din Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Maria Britanie, care vor colabora cu colegii din țara noastră pentru ameliorarea calității îngrijirii pacienților ce suferă de afecțiuni cardiovasculare”, a precizat medicul Victor Costache, subliniind că astfel de intervenții constituie o premieră atât pentru Bulgaria cât și pentru rețeaua Alcibadem, ce deține spitale moderne în Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia.

Din echipa medicală română, condusă de dr. Victor Costache, au mai făcut parte dr. Irina Modriga (ATI), dr. Cristina Pitiș (cardiologie), dr. Sebastian Oană (circulație extracorporeală), dr. Orsoyla Kovacs (bloc operator).

 

Înainte de acțiunea din țara vecină, o echipă coordonată de dr. Victor Costache, din care au mai făcut parte dr. Felix Fărcaș și dr. Anca Maria Chitic – chirurgi cardiovasculari și dr. Irina Modrigan – ATI,  a realizat, la spitalul Polisno-MedLife din Sibiu, prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D. Operația a constat în reconstrucția tridimensională a valvei mitrale a unei paciente de 49 de ani, diagnosticată cu insuficiență mitrală severă și care a preferat acest tip de intervenție, care presupune o recuperare rapidă.

Intervenția de reconstrucție tridimensională avalvei native, prin mini-toracotomie laterală dreaptă video-asistată, cu o incize de 5 cm, a fost realizată cu ajutorul unui inel de nitiol și a șase de Goretex, calibrate la o precizie milimetrică. Avantajul utilizării dispozitivului Memo 4D constă în minimizarea timpului operator și timpului în care cordul este oprit. În plus, fiind vorba de reconstrucția și nu de schimbarea valvei, a fost evitat tratamentul anticoagulant, care poate avea efecte secundare multiple pe toată perioada vieții pacientei”, a explicat dr. Victor Costache, subliniind că pacienta a fost externată după patru zile, iar după două săptămâni își poate relua stilul de viață, întorcându-se la serviciu.

 

Dr. Victor Costache

Conf. Dr. Victor Costache, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din România și autorul mai multor premiere medicale naționale și internaționale, a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, în anul 1998. După primul an de rezidenţiat în chirurgie toracică pleacă în Franţa, unde se specializează în chirurgie cardiovasculară, la Spitalul Universitar din Toulouse.

În 2008, după șapte ani de stagii de specialitate în centrele din Toulouse şi Grenoble, devine specialist chirurgie cardiovasculară şi toracică. Între 2008 şi 2009 se specializează în chirurgia cardiacă minim-invazivă şi TAVI, la Institutul Inimii din Quebec, Canada.

În iunie 2013, revine în România și pune bazele unui centru de chirurgie cardiacă în centrul țării, la Sibiu, unde a realizat primele intervenţii pe cord deschis din regiune şi prima implantare de valvă sutureless din România.

Conf. dr. Victor Costache este președinte al Societății Române de Chirurgie Endovasculară și Terapie Valvulară Transcateter (SRCETVT), membru al coordonator al proiectului „NextCARDIO – Cercetare de nouă generație prin asistență computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare” și coordonatorul Școlii internaționale de varăSaving Hearts“- în domeniul chirurgiei cardiovasculare, endovasculare și intervenționale.

 


Adaugati un comentariu


 

*