„Maratonul” de operații cardiovasculare pediatrice de la a Sibiu s-a încheiat cu succes

21 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Pe parcursul săptămânii trecute, echipe de medici români și străini au operat gratuit mai mulți copii cu malformații congenitale cardiovasculare, iar acțiunea se va repeta pe parcursul acestui an.

 

Chirurgul cardiovascular Victor Costache, șeful secției ce Chirurgie cardiovasculară și toracică din cadrul spitalului Polisano, a anunțat încheierea primei misiuni medicale din acest an, având ca scop efectuarea de intervenții chirurgicale pentru corectarea malformațiilor cardiace depistate în cazul unor pacienți copii care provin din medii defavorizate. A fost vorba de un adevărat „maraton”, după cum s-a exprimat medicul într-un comunicat de presă, acțiunea debutând în urmă cu o săptămână și derulându-se pe parcursul a cinci zile. În acest timp au fost operați nouă copii care au primit astfel o nouă șansă la viață. Micii pacienți au vârste cuprinse între cinci luni și nouă ani și au fost operați în cadrul spitalului Polisano de către medici români din cadrul clinicii și din alte centre din țară, dar și din diaspora, precum și de specialiști din Marea Britanie și Germania.

Campania a devenit deja o tradiție pentru spitalul privat din Sibiu la nivelul căruia, cu sprijinul fundației Polisano și al unor sponsori care s-au alăturat acestei cauze, se desfășoară programul „Inimi sănătoase pentru copii”, în cadrul căruia au fost operați până acum 112 copii cu malformații grave, din toată țara. Medicul Victor Costache a subliniat că în urma acestor intervenții nu a fost înregistrat nici un deces. Și cei 9 copii operați în cadrul ultimei campanii se simt bine, iar medicii spun că sunt în afara oricărui pericol, astfel că gradul de reușită al programului este de 100%.

 

În comunicatul clinicii se mai arată că fiecare operație a durat, în medie cinci ore, iar pentru majoritatea pacienților, o astfel de intervenție chirurgicală era singura șansă de supraviețuire. „Cazurile au fost extrem de complexe: copii cu vârste foarte mici, mulţi dintre aceştia având risc vital în situaţia în care nu am fi intervenit în timp util. Media de timp petrecută în sala de operaţii pentru fiecare caz a fost de 5 ore, copii fiind ulterior monitorizaţi non stop în serviciul de terapie intensivă, de o echipă ultraspecializată şi dedicată acestora. Au fost eforturi supraomeneşti din partea întregii echipe, iar fiecare zâmbet al unui copil operat înseamnă o reuşită enormă a întregii echipe”, a mai declarat chirurgul Victor Costache.

Costul unei astfel de intervenții efectuate la Polisano este de circa 5.000 de euro, în timp ce în străinătate, pentru operații similare, costurile pot fi chiar și de 10 ori mai mari. Dacă până nu de mult, copiii cu malformații cardiace grave nu puteau fi operați decât în străinătate, în prezent astfel de operații se fac și în spitalele de stat din România, însă doar în centrele de la Cluj și Târgu Mureș.

 

Campanii asemanatoare celei de la Polisano se mai desfășoară și la spitalul Marie Curie, și în curând și la Timișoara, iar cei care nu sunt operați în aceste spitale ajung la clinica privată din Sibiu, unde însă trebuie să suporte costul intervenției chirurgicale. Pentru că mulți părinți nu își pot permite acest lucru, singura lor șansă stă în sponsorizări, iar în acest scop a fost demarat în 2015 și programul „Inimi sănătoase pentru copii”, care va continua anul acesta, cu încă două campanii similare celei derulate săptămâna trecută. „Vreau să le mulţumesc tuturor şi fiecăruia în parte pentru implicare şi sprijin.  Este o confirmare în plus a faptului că aici, la Sibiu, am creat şi consolidat o echipă medicală extrem de performantă, capabilă să gestioneze întreaga gamă a patologiei cardiace congenitale. Speranţele noastre sunt îndreptate spre posibilitatea de a accesa Programul Naţional de Chirurgie Cardiacă Congenitală Pediatrică, cu dorinţa fermă de a opera şi a face bine şi mai mulţi copii, acasă, în România. Colaborarea dintre medicii din Bristol, Bucureşti, Timişoara şi Sibiu a dus la consolidarea unei echipe solide de chirurgi din România, dedicată cazurilor de copii bolnavi de inimă, care poate realiza intervenţii medicale complexe, de o cazuistică rar întâlnită”, a mai declarat dr. Victor Costache.

Echipa medicală care a realizat operaţiile de la Sibiu a fost compusă din 21 de cadre medicale, dintre care cinci chirurgi cardiovasculari – dr. Şerban Stoica, dr. Anca Mandache, dr. Victor Costache, dr. Rob Martin, dr. Claus Florescu, trei medici ATI-işti – dr. Constantin Condac, dr. Carmen Sircuta, dr. Ovidiu Lazăr, trei perfuzionişti şi 10 asistente din blocul operator şi terapie intensivă.

(Sursă foto: Polisano)

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*