Fostul cazinou din Baia Mare va deveni clinică oncologică

21 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

În clădirea declarată monument istoric va funcționa, totodată, un centru pentru cercetarea cancerului.

 

O clădire emblematică pentru municipiul Baia Mare își va schimba radical destinația. Fostul cazinou al orașului urmează să găzduiască o clinică oncologică și un centru specializat în cercetarea cancerului.

Timp de mulți ani, clădirea construită în 1834 și declarată între timp monument istoric, a găzduit cel mai mare cazinou din Baia Mare. Și-a încetat însă de mult activitatea, iar proprietarul clădirii de patrimoniu a decis să dea imobilului o nouă destinație, venind în același timp în ajutorul pacienților cu afecțiuni oncologice din zona de nord-vest a țării și chiar a celor din zona de sud a Ucrainei.

În dubla sa calitate de proprietar al imobilului și de investitor în acest proiect, Angela Crăciun a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că vechiul cazinou din oraș va deveni un modern centru medical destinat tratamentului și cercetării în domeniul oncologic. Colaborează deja cu o echipă de consultanți români și germani pentru implementarea proiectului, în paralel urmând a fi selectați cei mai buni specialiști în domeniul oncologic din zona Transilvaniei, pentru a lucra în cadrul clinicii și centrului de cercetare, dar și pentru a dezvolta parteneriate.

 

Angela Craciun

Investitorul a precizat că, deși proiectul se află în faza de pregătire, discuțiile au fost demarate în urmă cu un an de zile, timp în care s-au făcut demersuri pentru găsirea unor potențiali parteneri, a medicilor și personalului  medical auxiliar care ar urma să lucreze în clinică.

Am remarcat un interes crescut, atât din partea medicilor, cât şi din partea celor care ar putea activa în domeniul cercetării oncologice, iar noutatea în acest domeniu, în România, o reprezintă partea de cercetare, care sperăm să contribuie la ameliorarea acestei maladii grave”, a declarat Angela Crăciun.

Despre motivele care au determinat-o să demareze această investiție și să se decidă asupra noi destinații a clădiri istorice, aceasta a mai precizat că a considerat că era nevoie de o astfel de clinică, ținând cont de faptul că doar în județul Maramureș sunt în evidențe 12.500 de pacienți oncologici. „Am considerat că o asemenea investiţie merită făcută numai dacă ne raportăm la cele peste 12.500 de cazuri de cancer înregistrate în judeţul Maramureş. Intenţia noastră e să acordăm servicii medicale oncologice pacienţilor din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Sălaj şi locuitorilor din sudul Ucrainei”, a mai explicat Angela Crăciun.

 

Investiția va fi una privată, acoperind toate etapele, inclusiv dotarea cu tehnică și aparatura medicală, costurile fiind estimate la câteva milioane de euro.

La conferința de presă au participat și medici de la spitalul din Baia Mare precum și de la spitalele din județe învecinate. Aceștia consideră că o astfel de investiție va scădea gradul de încărcare din unitățile medicale de stat. În condițiile în care numărul de medici oncologi este și așa insuficient, raportat la numărul de pacienți, medicii băimăreni spun că o parte din tratamentele oncologice acordate pacienților după externare vor putea fi administrate în noua clinică.

La rândul său un reprezentant al primăriei Baia Mare a precizat, în cadrul aceleiași conferințe, că administrația locală va sprijini această investiție privată prin amenajarea, în vecinătatea clădirii monument istoric, a unei parcări cu peste 300 de locuri.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*