Noi confirmari ale riscurilor tigarilor electronice

23 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Acestea vin in urma unor studii care au fost prezentate la Congresul International al Societatii Europene de Boli Respiratorii.

 

Noi studii prezentate in premiera la Milano, la Congresul International al Societatii Europene de Boli Respiratorii, vin sa transmita noi semnale de alarma privind folosirea tigaretelor electronice. Studiul arata ca exista anumite riscuri asupra sanatatii, pe care aceste tigarete le genereaza, de aceea, sustin specialistii, aceste produse nu ar trebui vandute ca alternativa la tigarile conventionale.

Studiile arata ca toate lichidele folosite pentru tigaretele vandute in noua tari europene contineau cel putin o substanta cu risc pentru sanatate. Pe de alta parte, rezultatele unui sondaj realizat intre fumatorii de tigari electronice nu au putut confirma ca aceasta practica ii ajuta pe consumatori sa renunte la fumat, contrar celor afirmate de cei care sustin comercializarea acestor dispozitive.

Intre componentele detectate in lichidul folosit la tigaretele electronice, cel putin doua substante – metilciclopentan si alfa Ionona – pot provoca alergii, simptome de astm sau dificultati la respiratie pentru cei care le inhaleaza, potrivit unui studiu realizat de Constantine Vardavas, de la Universitatea din Creta. Studiul a avut in vedere 122 de marci de tigarete electronice vandute in Grecia, Spania, Germania, Olanda, Marea Britanie, Ungaria, Romania, Polonia si Franta.

 

Un alt studiu, bazat pe un sondaj realizat in randul a peste 30.000 de persoane, in Suedia, a detectat ca folosirea tigaretelor electronice este frecventa in randul fumatorilor de tigari conventionale si ca persoanele care fumau ambele tipuri erau cei care prezentau mai multe afectiuni respiratorii. Responsabilii sondajului au admis, totusi, ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a preciza daca folosirea tigaretelor electronice contribuie la renuntarea la fumat sau daca acestea fac sa creasca riscul unor boli respiratorii.

Al treilea studiu avertizeaza ca este necesar sa se mentina o atitudine critica si precauta cu privire la tigaretele electronice si ca persoanele care le folosesc trebuie sa fie constiente de potentialele lor riscuri. Studiul a detectat o crestere mai mare a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale la subiectii care au fumat tigarete electronice cu nicotina, decat la cei care au fumat alte substante decat nicotina. Se atrage atentia, de asemenea, ca producatorii de tigarete electronice se adreseaza si nefumatorilor, cu modele si arome care invita la consum o mare parte a populatiei, inclusiv tinerii, fapt ce implica riscul dependentei de nicotina pe viata.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*