Un tratament aflat în teste dă speranțe pacienților cu limfom
Terapia Car-T constă în extragerea unor celule sanguine şi prelucrarea acestora în laborator, astfel încât să atace cancerul, după care celulele sunt reintroduse în corp.
Un nou tratament anticancer dezvoltat de compania biofarmaceutică americană Gilead Sciences poate ţine în viaţă cel puţin un an pacienţii cu unele dintre cele mai grave forme de limfom. Acestea au fost rezultatele unui test clinic, însă mai sunt de trecut câteva obstacole până la utilizarea sa la scară largă.
Terapia, denumită Car-T, constă în extragerea unor celule sanguine şi prelucrarea acestora în laborator astfel încât să atace cancerul, după care celulele sunt reintroduse în corp.
Tratamentul inovator a produs rezultate impresionante în cursul testelor clinice, reuşind remisii ale cancerului la pacienţi care mai aveau de trăit doar câteva săptămâni sau luni. În contextul efectelor benefice observate la persoane care ar fi murit, autorităţile de reglementare au accelerat procedurile de aprobare a terapiilor Car-T, insă graba fără precedent a condus la situaţii neobişnuite, în care unele medicamente au primit undă verde înainte de a se şti dacă efectele sunt unele de durată.
Testarea produsului companiei Gilead Sciences, denumit Yescarta, arată că după o perioadă medie de 15,4 luni, 59% dintre pacienţii cu limfom non-Hodgkin încă erau în viaţă, 42% erau în remisie, iar 40% nu mai prezentau urme de cancer.
Un studiu separat, privind o terapie rivală, Kymriah, dezvoltată de compania Novartis, evidenţiază perspectivele acestui medicament. După şase luni, aproape o treime dintre pacienţi nu mai aveau cancer, iar alţi 7% erau în remisie.
Un test cu o terapie similară, dezvoltată de Celgene şi de Bluebird Bio, sugerează că terapia Car-T poate fi utilizată şi pentru tratarea unui alt tip de cancer, mielomul multiplu.
Însă, în pofida rezultatelor pozitive, rămân numeroase obstacole în calea utilizării la scară largă a terapiilor Car-T, inclusiv efecte secundare toxice care au cauzat numeroase decese în timpul testelor clinice.
În plus, procesul de producţie este foarte scump, astfel că producătorii aplică unele dintre cele mai mari preţuri observate vreodată în industria farmaceutică. Compania Gilead Sciences cere 373.000 de dolari pentru tratamentul Yescarta, iar Novartis, 475.000 de dolari pentru medicamentul Kymriah, banii fiind returnaţi dacă tratamentul nu dă rezultate.