Mitul suplimentelor cu Omega 3, demontat de un studiu recent

7 martie 2020 | 0 comentarii |

Cercetătorii au stabilit cu această ocazia că administrarea de astfel de suplimente nu contribuie cu nimic la prevenirea cancerului, iar beneficiile în ceea ce privește afecțiunile cardiace sunt nesemnificative.

 

La nivel internațional există de o vreme convingerea că administrarea de suplimente cu Omega 3, în formă lichidă sau sub formă de tablete  protejează organismul împotriva bolilor precum cancerul, atacurile de cord şi accidentul vascular cerebral. Fără a avea intenția de a nega rolul benefic pe care îl are în organism această categorie de acizi grași, care se găsesc în nuci, seminţe şi peşte gras, un grup de cercetători de la Norwich Medical School din cadrul Universităţii East Anglia au realizat un studiu pentru a stabili în ce măsură, administrarea de astfel de suplimente poate contribui la prevenirea apariției cancerului și a problemelor cardiace.

Aceștia au realizat două analize sistematice folosind date de la peste 100.000 de participanţi la studiu, pentru a obţine o imagine cât mai clară a riscurilor şi beneficiilor asociate suplimentelor alimentare cu Omega 3. Astfel, cercetătorii au descoperit că suplimentele cu Omega 3 pot reduce uşor riscul de boli de inimă, în timp ce creşte marginal riscul de cancer de prostată, efectele benefice şi dăunătoare în general fiind destul de mici. „Aceste analize sistematice includ informaţii strânse de la mii de persoane pe perioade îndelungate. Această cantitate mare de informaţii a clarificat faptul că, dacă luăm suplimente cu Omega 3 timp de câţiva ani, putem reduce uşor riscul de boli de inimă, însă echilibrăm acest lucru cu o creştere uşoară a riscului nostru de a face cancer”, a declarat principalul autor al studiului, dr. Lee Hooper.

 

Echipa coordonată de acesta a analizat 47 de studii ce au implicat adulţi care nu aveau cancer, care aveau un risc crescut de cancer sau au avut un diagnostic anterior de cancer, împreună cu alte 86 de studii care au inclus persoane cu probleme cardiace. Cei peste 100.000 de participanţi implicaţi în aceste studii au luat o cantitate mai mare de suplimente de Omega 3 sau au menţinut consumul obişnuit de aceste suplimente, timp de cel puţin un an pentru fiecare dintre studii. Rezultatele sugerează că, dacă 1.000 de persoane ar lua suplimente cu Omega 3 timp de aproximativ patru ani, trei persoane ar evita să moară de boli de inimă, şase persoane ar evita un atac de cord şi alte trei persoane ar dezvolta cancer de prostată.

Am constatat că nu există niciun beneficiu demonstrabil la persoanele care iau suplimente de Omega 3 pentru prevenirea sau tratarea cancerului. De fapt, am descoperit că acestea pot determina o uşoară creştere a riscului de cancer, în special a cancerului de prostată. Cu toate acestea, acest risc este compensat de un uşor efect de protecţie asupra bolilor cardiovasculare”, a mai precizat coordonatorul studiului.

 

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*