Albine „dresate” pentru a diagnostica diabetul si unele tipuri de cancer

Pe baza simtului deosebit al mirosului si a reflexului Pavlov, insectele pot depista in cateva minute persoanele cu astfel de afectiuni.

 

albinePe langa efectele benefice bine cunoscute ale mierii si chiar ale veninului injectat in urma intepaturilor, albinele se pare ca pot avea un important rol si in depistarea precoce a unor afectiuni grave precum tuberculoza, anumite tipuri de cancer sau diabetul. S-a dovedit ca, mult mai rapid decat analizele clasice, albinele pot depista persoanele care au aceste boli, doar pe baza unui test simplu, bazat pe simtul lor olfactiv, care este de 100 de ori mai sensibil decat cel al omului. Pentru aceasta nu este nevoie decat de un „dresaj” care dureaza 10 minute si are la baza binecunoscutul reflex al lui Pavlov, care functioneaza excelent in cazul albinelor.

Un studiu in acest sens a fost realizat de cercetatoarea portugheza Susanna Soares care a plecat de la premisa ca albinele pot recunoaste mirosul specific legat de compusii chimici ai unor boli ca diabetul, tuberculoza sau cancerul pulmonar, al pielii si al pancreasului.

Pentru om, acest miros este imperceptibil, insa albinele il pot recunoaste datorita simtului olfactiv mult mai dezvoltat. Cercetatorea portugheza a considerat ca acestea aveau nevoie doar de un stimul pentru a identifica fiecare miros specific si s-a dovedit ca avea drepptate.

 

Device using bees to detect odoursPregatirea albinelor pentru recunoasterea acestor mirosuri a fost extrem de simpla, procesul durand doar 10 minute in care cercetatoare a aplicat aceeasi metoda folosita de Pavlov. Mai exact, albinele sunt puse in contact cu mirosul specific al compusilor chimici ai anumitor boli, apoi li se administreaza o solutie de apa si zahar, astfel incat sa asocieze mirosul cu recompensa alimentara. Ele sunt puse apoi intr-un recipient de sticla cu doua compartimente, creat special, iar pacientul care trebuie diagnosticat sufla in camera mica a recipientului, in timp ce albinele se afla in cea mare. Ele se indreapta spre camera mica doar daca depisteaza markerii olfactivi ai bolii pentru care au fost pregatite. Daca nu se inregistreaza nicio schimbare in comportamentul lor, pacientii pot fi incredintati ca nu au boala pentru care au fost testati.

Din testele efectuate pana acum, diagnosticul albinelor s-a dovedit fiabil intre 90 si 98 la suta, iar Susanna Soares intentioneaza sa isi continue cercetarile pe un esantion mai vast, cu ajutorul laboratoarelor. Intrucat este mai putin costisitoare decat analizele clasice de laborator, aceasta metoda mai putin conventionala de diagnostic ar putea fi utilizata indeosebi in tarile mai putin dezvoltate, unde nu exista laboratoare specializate pentru analize sofisticate.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*