TERAPEUTUL TAU : Relatia om – animal

13 iunie 2015 | 1 comentariu |

Pledoarie pentru armonia din spatiul comunitar si personal

 

Taisia TRICA - psihoterapeut

Taisia TRICA – psihoterapeut

Cum ne-am putea imagina ca suntem oameni buni, evoluati spiritual, in absenta unei  relatii armonioase cu mediul inconjurator? Mediul inseamna, printre altele, natura, animale.

Sunt atatea atrocitati de care au parte bietele animale si de care suntem direct responsabili! Ce invata cei care vin dupa noi ?

Regnurile sunt interconectate intre ele. Animalele reflecta inocenta pierduta din oameni, oamenii stimuleaza latura mentala a animalului. Animalul este omul lipsit in totalitate de ideologie. Omul este animalul investit cu personalitate si individualitate.

Pitagora spunea, cu mii de ani in urma: „Atata vreme cat oamenii vor masacra animalele, ei se vor ucide unii pe altii. Cel care seamana moarte si durere nu are cum sa culeaga bunatate si iubire.” Altfel spus, nici un regn nu se naste exclusiv pentru a fi exploatat, pana la exterminare, de un altul. Aceasta este conceptia materialista si egotico-maniacala despre viata, iar daca am fi putin mai atenti la relatiile iluminate dintre fiinte, fie ele animale si oameni, plante si oameni, pietre si oameni, am realiza ce resurse deosebite reprezinta aceste asocieri pe zona de constiinta si inaltare a fiecarui regn si a tuturor impreuna.

 

animale-de-companieToate religiile lumii ne reflecta legatura speciala dintre om si animal. Animalele si plantele intruchipeaza calitati si atribute de care omul are nevoie ca sa se dezvolte si la care ar putea avea acces, nu prin decimarea lor, ci prin deschiderea mintii si sufletului catre energia, mediul de viata si particularitatile de manifestare ale oricarei fiinte si constiinte care nu este om. Mai presus de ceea ce stim ca este din punct de vedere fizic, un animal, ar trebui sa incepem sa realizam felul in care acel animal ne priveste si cum ne face sa ne simtim, ce trezeste in noi si ce ne-ar putea invata prin simpla lui prezenta. Iar mai departe, faptul ca nimic nu valoreaza mai mult decat o viata respectata pentru ceea ce este ea.

Animalele ne pot ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi, sa ne deschidem simturile adormite. Pe multe dintre ele le-am scos din mediul lor si am devenit responsaboli de bunastarea lor. Animalutele vin cu lectia compasiunii, fara de care nimic nu poate fi infaptuit si facut sa dureze. Multe sunt beneficiile aduse de relatia dintre oameni si animalele lor de companie: celor mici le intareste simtul responsabilitatii, adultilor le ofera un copil-surogat sau un prilej pentru intarirea statutului social, iar pe batrani ii ajuta sa se simta mai putin singuri.

 

terapie delfinDin ce in ce mai mult vorbim despre efectele terapeutice pe care cainii, pisicile, caii sau delfinii le pot avea in tratamentul persoanelor cu handicap fizic sau cu tulburari mentale.

Copilul care este indeajuns de mare pentru a-si asuma responsabilitatea ingrijirii si dresarii animalului poate obtine o seama de beneficii de pe urma acestei activitati. Animalele sunt fiinte foarte tolerante. Ele nu au orgolii, cum au parintii, ci accepta si daruiesc afectiune fara a pune niciun fel de conditii. Acceptarea completa pe care o daruieste animalul poate sa ii dea copilului o incredere in sine pe care altminteri poate ca nu va reusi s-o primeasca din mediul social in care traieste . Animalele de companie ne ofera beneficii insemnate in ceea ce priveste sanatatea noastra mentala. Ele ne ofera sprijin emotional si ne pot ajuta sa micsoram stresul si nemultumirea. Ba mai mult, avand capacitatea de a ne darui confort si stabilitate, animalele de companie au ajuns sa fie folosite cu succes ca o forma aditionala de terapie in cazul anumitor probleme psihice si comportamentale.” (Stapanul si animalul de casa. Beneficiile relatiilor cu animalele. Barrie Gunter, Editura Trei)

 

terapie calAstept sa traiesc intr-o lume in care:

Luam atitudine cand o atrocitate se intampla.

Facem ceva pentru animalele fara stapan, care au ajuns asa din vina noastra.

Educam copiii in a avea relatii asumate cu animalele.

Construim cimitire pentru prietenii nostri necuvantatori, dar care ne ofera atatea.

Ne intereseaza si ce se intampla dincolo de gardul nostru sau usa noastra.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (1)

  1. Carmen Stoica spune:

    Super, Taisia!

Adaugati un comentariu


 

*