TERAPEUTUL TAU: Simbolurile si importanta lor -APA (I)

28 noiembrie 2015 | 0 comentarii |
Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Saptamanile din urma ne-am jucat cu culori. Va invit acum intr-o calatorie printre elementele esentiale. Astazi, APA. In terapie acordam o atentie deosebita acestui element. APA este simbolul energiilor inconstiente, a puterilor nedeslusite ale sufletului, al motivatiilor secrete si necunoscute. APA poate fi insa si periculoasa. Avem si aici o ambivalenta, care impune grija din partea noastra in raport cu acest element.

APA este un element primordial in mitologie, este un simbol al vietii, al regenerarii si al puritatii. Lumea apelor diferita de cea a uscatului, a oamenilor, are taramuri si adancimi necunoscute si mistice. Este o lume plina de creaturi fabuloase. Oamenii trebuiau sa aduca ofrande acestor zei, inainte de a porni pe mare, pentru a nu atrage asupra lor mania apelor. Orice calatorie incepe cu o pregatire anume (fizica si psihologica).

 

apa-viataIn mitologie, apa este vazuta in foarte multe ipostaze:

APA, element al genezei. In conceptia multor popoare, dar si in Biblie, se sustine ca omul a fost faurit din lut, adica din apa si pamant, elemente ce fauresc lumea insasi. Astfel, omul devine o miniatura a lumii prin armonizarea apei cu pamantul.

Un alt mit al apei ca element al genezei este nasterea Afroditei, din mitologia greaca. Se spune ca aceasta zeita s-a nascut din spuma marii si sangele lui Uranus. Aceasta geneza spectaculoasa pune in evidenta caracterul pur, sublim al elementului apa, Afrodita, zeita a iubirii, fiind un ideal al frumusetii. Chiar numele ii provine de la cuvantul grec „afros” insemnand „spuma marii”.

 

apa-genezaAPA, element al vitalitatii, al regenerarii si al invierii. Aceasta caracteristica este foarte bine evidentiata de basmele romanesti, in mitologia romaneasca unde intalnim termenul „apa vie”. Apa vie este apa pe care eroii de basm o beau pentru a-si recapata energia si forta, necesara in luptele epuizante contra dusmanilor. In „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creanga, personajul Harap-Alb este inviat cu apa vie si apa moarta. 

APA, element al nemuririi, al tineretii vesnice si al invincibilitatii. Un mit ilustrand aceasta proprietate a apei este cel al scaldarii eroului din mitologia greaca, Ahile, in apele Stixului, de catre mama sa Thetis, ce dorea sa-i confere nemurire. Exista si in mitologia romaneasca, precum si in alte mitologii „fantani ale tineretii”, a caror apa ofera celui care o bea tinerete vesnica.

 

apaAPA, element al distrugerii. In foarte multe mitologii se intalneste mitul unui potop urias, care scufunda sub apele sale intreaga lume, mai putin piscurile muntilor, si in urma caruia reusesc sa se salveze un numar mic de oameni si animale. Cel mai reprezentativ este Potopul lui Noe, in care Noe reuseste sa salveze cate o pereche din fiecare specie de animal.

In toate mitologiile in care se intalneste potopul, acesta este trimis de forta divina, ca pedeapsa pentru neascultarea muritorilor. Apa poate avea chiar si rol apocaliptic.

APA, element al metamorfozei. De aceasta proprietate a apei este legat mitul lui Narcis, erou al mitologie grecesti. Acesta a ramas indragostit de chipul sau pe care insa privindu-l in unda unui lac si vrand sa se apropie de el, a cazut in apa si s-a inecat. Trupul sau s-a metamorfozat sub proprietatea magica a apei, intr-o narcisa.

 

apa - creationismApa, element transcendental. Luntrasul Charon, personaj apartinand mitologiei grecesti, era singurul navigator al raului Styx, ale carui ape reprezentau singura cale de trecere catre taramul mortilor. Acest mit este cauzatorul unui obicei pastrat si in zilele noastre, acela de a pune doi bani pe ochii defunctului, ca sa fie oferiti luntrasului, in schimbul traversarii raului.

Prea invatati”, astazi, sa avem acces nelimitat la apa, uitam sa privim apa ca fiind un element primordial. APA ne curata, ne hraneste, ne relaxeaza. La fiecare contact cu apa ar fi de dorit sa fim constienti de marele dar care ne-a fost dat. Mai multe in articolul urmator.

Si nu uitati: puneti grau la incoltit de Sf. Andrei si onorati cum se cuvine istoria acestui popor de Ziua Nationala!

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*