TERAPEUTUL TAU: Beneficiile soarelui

4 iulie 2015 | 0 comentarii |

Beneficiile expunerii la soare sunt multiple, chiar daca ele sunt  mai purtin mediatizate decat efectele negative ale efectelor razelor ultraviolete asupra sanatatii pielii.

 

Taisia Adina TRICA, psihoterapeut

Taisia Adina TRICA, psihoterapeut

Primul gand al verii se leaga, in mod firesc, de vacanta, de soare, aer, zile lungi, mare, munte…

In conditiile unei bune protectii a tesutului cutanat si a ochilor, prin folosirea cremelor de protectie, purtarea ochelarilor si a palariei de soare, expunerea suficienta la soare are numeroase avantaje pentru sanatate.

In primul rand, asa cum spun si medicii, oasele noastre vor fi mult mai sanatoase daca valorificam influenta soarelui asupra lor.

Pentru copii este foarte sanatos ca, pe timpul verii, sa fie lasati se bucure de razele soarelui. Este cea  mai buna sursa de sintetizare naturala a vitaminei D si de fixare a calciului in oase, deci, de combatere a rahitismului. Trebuie doar sa luam anumite masuri de protectie si sa nu-i lasam in soare cat e ziua de lunga sau pana seara in mare, la piscina sau cu picioarele in balta, expunerea sa fie progresiva si la orele potrivite, iar supravegherea sa fie permanenta, mai ales daca sunt mici!

 

soare copiiRazele solare sunt insa benefice atat pentru cei mici cat si pentru adulti. Ne scapa de o gramada de surse de infectii, avand un rol activ in combaterea microorganismelor responsabile de acestea. Pe de o parte, soarele omoara microorganismele de la nivelul epitelial, iar pe de alta parte, stimuleaza apararea naturala a organismului, sporind numarul leucocitelor si cantitatea de gamma globulina din sange. Datorita soarelui, chiar si vindecarea ranilor este accelerata substantial.

Desi sunt cunoscute limitarile la care sunt supusi pacientii cu afectiuni cardio-vasculare in privinta expunerii la soare, este bine de stiut ca soarele poate, de asemenea, sa-i si ajute, scazand tensiunea arteriala prin efectul vasodilatator. Totodata va fi marita capacitatea sangelui de a transporta oxigenul care, gratie razelor solare ajunge mai usor la tesuturi.

 

soare (2)Mai mult, in mod miraculos, soarele stimuleaza o multime de organe interne, a caror functionare este vizibil imbunatatita. De acest efect profita pancreasul, glandele salivare, paratiroidele, suprarenalele, hipofiza, timusul si gonadele. In afara de acestea, este stimulat intens ficatul care, datorita expunerii la soare produce enzime specifice care lupta contra substantelor poluante din mediul inconjurator.

Pentru cei care au probleme cu nivelul colesterolului sau al trigliceridelor in sange, soarele este tot o veste buna, pentru ca influenta sa determina o scadere naturala si fara efort a acestora. Este reglat si nivelul glicemiei, din expunerea la razele solare rezultand o scadere a concentratiei zaharului in sange asemanatoare cu efectul insulinei.

 

beneficii soareAlte minuni de care soarele este responsabil sunt: diminuarea aparitiei cariilor dentare, ameliorarea acneei, sporirea tonusului muscular si a rezistentei organismului la efort, actiunea antiinflamatoare la nivel articular si cea analgezica la nivel genital.

Pe langa acestea sa nu uitam de beneficiile soarelui asupra psihicului uman. Expunerea sporita la lumina combate depresia si stresul zilnic, ajutand totodata la reglarea ciclurilor de somn. De asemenea, se pare ca centrii nervosi ai creierului nostru sunt stimulati in mod deosebit de soare, care stimuleaza circulatia sangvina si astfel confera o mai buna oxigenare a creierului, conferindu-ne o stare de bine sporita si mai multa energie. Expunerea la soare are un efect sedativ asupra sistemului nervos central, iar daca este asociata si cu inotul (apa avand de asemenea un efect revigorant si tonifiant), efectele sunt cu atat mai vizibile.

Mai mult, studii recente au dovedit ca ultravioletele moderate pot determina si scurte descarcari de endorfine si enkefaline, care produc o ameteala placuta.

 

SoareleSoarele poate fi, asadar, prietenul si nu dusmanul nostru. Bucurati-va de el!

Sa onoram deci, existenta soarelui!

Soare nemarginit de mare, nemarginit de bun,
Tu stai in mijlocul Cerului si luminezi Spiritul si Armonia lumii.
Focul tau lumineaza stralucirea Stelelor.
Tu hranesti cu Razele tale si Stelele si Zeii din Cerul de Sus, din Cerul de Jos.
Tu dai Vesnicie Semintelor care nasc Viata.

Soare nemarginit de mare, nemarginit de bun,
Tu arzi Intunericul din care Lumina se inalta in Cerul cel mai de Sus.
Razele tale inalta Cerul din Inima mea.
Tu dai Vesnicie, Lumina, Fiintei mele.

Soare nemarginit de mare , nemarginit de bun ,

Binecuvantezi cu Iubire, Lumina pe care o primesc in Cerurile Mele.

Caci eu sunt Fiul iubit al Luminii si radacinile mele sunt in Cer…

(„Rugaciunea Soarelui – Ra”)

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*