TERAPEUTUL TAU: Semnificatia culorilor (IV)

10 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Inca toamna, plina de emotii si un strop de mov/violet… O culoare pe care o gasim rar in natura, lucru care o face perceptiei noastre pretioasa.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Apreciem sau respingem culoarea aceasta, dar nu ramanem indiferenti la ea. Sunt doua mesaje ce se combina in violet: unul mistic si altul de regalitate.

Culoarea violetelor, obtinuta prin combinarea albastrului cu rosul,  simbolizeaza traditional spiritualitatea asociata cu sangele jertfei. In limbajul liturgic uzual ea este asociata cu penitenta, cu pocainta si cu reculegerea.

Violetul este intotodata culoarea folosita in biserica in perioada de reculegere din postul Craciunului. Este o culoare a masurii, constituita din rosu si albastru in proportii identice, din luciditate si actiune cugetata, echilibru intre pamant si cer, simturi si spirit, patima si inteligenta, iubire si intelepciune.

 

branduse padurePe orizontul cercului vital, violetul se situeaza la opusul verdelui. De aceea, violetul semnifica nu trecerea, primavara, de la moarte la viata, adica evolutia, ci trecerea autumnala de la viata la moarte, involutia. Astfel, violetul ar fi, intr-un fel, cealalta fata a verdelui si legat ca si acesta de simbolismul gurii.

Violetul semnifica gura care inchide si stinge lumina, in timp ce verdele este gura care varsa si reaprinde lumina.

In consecinta, violetul este culoarea tainei, a misterului. In spatele violetului se va savarsi nevazutul mister al reincarnarii sau, cel putin, al transformarii.

 

VP113Pe monumentele simbolice ale Evului Mediu, Iisus Hristos poarta un vesmant violet in timpul patimilor, adica atunci cand si-a asumat deplin incarnarea, cand, in momentul implinirii sacrificiului, uneste total in el Omul, fiu al pamantului, pe care il va rascumpara cu Duhul ceresc, nemuritor, in care se va intoarce. O consecinta a acestui simbolism mortuar a facut din violet o culoare de doliu sau de semi-doliu, ceea ce reflecta ideea mortii nu ca stare, ci ca trecere.

Violetul este de asemenea culoarea ascultarii, a supunerii, ceea ce nu contrazice asocierea ei cu patimile lui Hristos.

Exista obiceiul de a lega de gatul copiilor o piatra de culoare violet, nu numai pentru a-i apara de boala, dar si pentru a-i face ascultatori si cuminti. Violetul este, de asemenea, o culoare linistitoare in care ardoarea rosului se indulceste. In sensul acesta trebuie inteles vesmantul violet al episcopului. Aceasta culoare este emblema masurii, a cumpatarii.

 

violet-Movul/Violetul este preferat de persoanele creative sau excentrice. Culoarea VIOLET/MOV este culoarea regilor, culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor. Semnificatia psihologica este de tristete, melancolie, indiferenta. Are un efect stimulator, nelinistitor si descurajator, dand senzatia de gravitate.

Culoarea violet este totodata puternic vindecatoare, echilibreaza si armonizeaza cele doua emisfere ale creierului (ratiunea si intuitia), vindeca lipsa de incredere, induce empatie si abilitatea de a intelege si punctele de vedere ale celorlalti, diminueaza tendintele egoiste si aduce intelepciune spirituala.

 

meditatie violet La nivel psihic, culoarea violet calmeaza rapid angoasele, anihileaza frica, elimina agresivitatea si face sa dispara gelozia. In plus, aceasta culoare favorizeaza reveria elevata si visarea transfiguratoare. Ea este extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos. Culoarea violet ne hraneste si ne energizeaza partea cea mai inalta a creierului, ajutandu-ne sa ne extindem orizontul intelegerii.

Culoarea violet este stimulatoarea celor mai inalte idealuri umane si, gratie inspiratiei determinate de aceasta, au fost concepute cele mai frumoase opere in arta, muzica, proza, poezie, picture, sculptura, cinema etc. Leonardo Da Vinci sustinea ca puterea de meditatie a fiintei umane poate fi mult marita daca meditam intr-o camera cu geamuri violete la ferestre atunci cand soarele este la amiaza. Wagner obisnuia sa compuna spirituala sa muzica intr-o camera cu perdele de culoare violet. Faimosul Saint Germain folosea adesea efectul purificator al luminii violet pentru a vindeca bolnavii.

Atunci cand in sistemul fiintei umane exista o predominanta a excitatiei nervoase, culoarea violet are o remarcabila afinitate cu aceste conditii, atragand dupa sine o mare armonie si o perfecta sanatate. Aceste aspecte pot fi constate cu usurinta mai ales in cazul iritarilor nervoase, al nevrozelor, al nevralgiilor si al bolilor inflamatorii ale nervilor.

 

ametistEfectele psihologice ale culorii violet: luciditate inteleapta, detasare totala, clarviziune, sentimentul eternitatii, nostalgia adevarurilor ultime, trairi paranormale, stare de fuziune si unitate cu tot ceea ce ne inconjoara, stimuleaza trairile spirituale inalte, precum si simultaneitatea unor stari ca optimism si nostalgie, atractie si detasare, indepartare si apropiere, bucurie si tristete, concret si abstract, prezenta si absenta, stare de atotputere, cuprinderea infinitului si a eternitatii in propia fiinta.

In testul culorilor, apartinand lui M. Luscher, intr-o interpretare generala alegerea culorii mov in prima pozitie, culoare ce reprezinta identificarea, putem afirma ca respectiva persoana este fermecatoare – visatoare – copilaroasa – spirituala.

Situarea culorii in pozitii inferioare ne spune despre persoana ca cel putin in momentele respective este nelinistita, lipsita de creativitate.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*