TERAPEUTUL TAU: Semnificatia culorilor (III)

3 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Tot toamna, tot culori, tot emotii… Dupa rosu, galben. Acum vorbim despre verde, aceasta culoare care ocupa mult spatiu in spectrul vizual al ochiului uman.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Suntem obisnuiti sa vedem VERDE peste tot. Si in cazul acestei culori avem de a face cu o ambivalenta. Sub aspect simbolic, aceasta culoare ni se dezvaluie intre „verde ca iarba”, cu valoare pozitiva si „verde ca veninul”, cu valoare negativa. Verdele este caldut, este culoarea regnului vegetal.

Viata in urcare pleaca de la rosu si se deschide in verde. Verde este culoarei apei, instinctiv suntem atrasi de aceasta culoare pe care mintea noastra o asociaza cu existenta, speranta, puterea, longevitatea.

Va invit sa va amintiti de ramurile verzi, intalnite in toate religiile. Verdele a ramas pentru crestini Speranta, ca virtute teologala. Si in simbolistica populara verdele inseamna speranta, iar visele in care verdele joaca un rol, acestea sunt interpretate pozitiv.

 

verde_speranta_apaAcolo unde verdele rasare, acolo este pur si simplu natura, acolo este dezvoltarea naturala. Verdele este asociat vindecarii, reinnoirii. In Evul Mediu, toga medicilor era de culoare verde, prin asociere cu ierburile de leac. In schimb, exista si un aspect negativ: „Aparitia excesiva a verdelui in vise semnifica o revarsare a fortelor negative ale naturii” (Aeppli).

Simbolistica crestina percepe aceasta culoare ca fiind „la distanta egala de albastrul cerului si de rosul iadului… o culoare de mijloc si intermediara, linistitoare, invioratoare, umana, culoarea contemplatiei, a reculegerii si a asteptarii Invierii” (Heinz-Mohr). Crucea lui Iisus Hristos, ca simbol al sperantei de mantuire, a fost adesea reprezentata ca fiind de culoare verde, Sfantul Graal era verde ca smaraldul, iar tronul judecatoriei de Apoi era din jasp verde (Apocalipsa Sf. Ioan, 4:3).

 In islam, verdele este culoarea profetilor.

 

verde viuCa simbol cromatic politic, VERDELE desemneaza curentele alternative, in doctrina carora viata traita natural si renuntarea la supratehnicizare joaca un rol central.

Expresia „la iarba verde” este nascuta din hipertensiunea vietii citadine si exprima nevoia unei intoarceri periodice intr-un mediul natural, intr-un substitut al trupului mamei.

Ca simbol social „Lumina verde” inseamna „cale libera”, a avea „permisiunea” (vezi verdele semaforului, leedul aparatelor electronice etc.).

In limbaj popular, verdele poate insemna si „necopt”.

Partea verde” a corpului este partea inimii, deci acea parte a vietii care pulseaza, care mentine viata si sanatatea in organism.

 

smaraldCuloarea VERDE a avut parte de o apreciere deosebitia in cartile Sfintei Hildegard von Bingen (1098-1179), care a scris mereu despre „viriditas” (cruditiati, forta germinativa).

Despre smarald, datorita culorii sale, Hildegard von Bingen a facut urmatoarea apreciere: „el apare in zori de zi, la rasaritul soarelui. Verdele pamantului si al ierbii este cel mai proaspat, caci aerul este inca racoros, iar soarele este deja cald si plantele absorb cu lacomie verdele, asa cum mielul suge laptele. Arsita zilei abia ajunge pentru a coace si a hrani acest verde… De aceea smaraldul este un leac puternic impotriva tuturor durerilor si bolilor omului, caci soarele il zamisleste, iar materia sa descinde din verdele aerului”.

 

verde-terapie1Culoarea VERDE  semnifica elasticitatea vointei. Este, asa cum spuneam, culoarea sperantei si a echilibrului. Verdele caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut, exprima concentrare, siguranta, introspectie, fiind o culoare excelenta pentru realizari financiare, deci culoarea castigului financiar.

Verdele este un balsam pentru suflet si corp, iar cei care au probleme de acceptare a unor situatii sau persoane in viata lor au nevoie de aceasta culoare. Utilizarea verdelui aduce capacitatea de a fi mandru de unicitatea ta. Folosita des, aceasta culoare ofera senzatia de libertate si sentimentul ca poti depasi orice obstacol, ca nimic nu-ti mai poate sta in cale.

Pentru cei care au probleme in a se elibera de perceptiile negative, verdele reprezinta o culoare benefica. Se spune ca persoana care-l poarta e inclinata sa ia initiative, avand un efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. Verdele faciliteaza deconectarea nervoasa.

 

verde-speranta1Important de stiut este faptul ca verdele este culoarea potrivita hainelor ce trebuie imbracate atunci cand mergeti sa dati un interviu pentru angajare, un examen, un test. Verdele este totodata recomandat pentru zugravirea dormitoarelor.

Nuantele de verde au semnificatii diferite:

verde inchis – deosebit, masculin, conservativ, bogatie;

verde smarald – imortalitate;

verde maslina – culoarea pacii;

verde galbui – cea mai putin atragatoare culoare pentru consumatori.

In testul culorilor apartinand lui M. Luscher, intr-o interpretare generala, alegerea culorii verde in prima pozitie, culoare ce reprezinta vointa, putem afirma ca respectiva persoana este mandra, dornica sa detina controlul, posesiva , autonoma, defensiva.

Situarea culorii in pozitii inferioare ne spune despre persoana respectiva ca, cel putin in momentul analizat, este suspicioasa, lipsita de incredere in ceilalti si in fortele proprii.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*