TERAPEUTUL TAU: Semnificatia culorilor (VI)
Cu albastru ca cerul, ca marea, ca florile de nu-ma-uita, ca ochii, in nunate de azuriu, turcoaz ori albastru regal ne intalnim in orice anotimp, loc sau timp si ne influenteaza existenta.
Dintre culori, albastrul este culoarea cea mai adanca, cea mai imateriala; natura nu o infatiseaza, in general, decat alcatuita din transparenta, adica un vid acumulat, vid al apei, al aerului, vid al cristalului sau al diamantului. Vidul este precis, pur si rece.
Albastrul este un drum al infinitului in care realul se transforma in imaginar (pasarea albastra – pasarea fericirii). A intra in albastru seamana cu trecerea lui Alice din Tara Minunilor prin oglinda.
Albastrul deschis este calea reveriei; cand se intuneca, el devine o cale a visului. Gandirea constienta lasa, putin cate putin, loc celei inconstiente. Neclintit, indiferent, albastrul nu apartine acestei lumi; el sugereaza ideea unei vesnicii linistite si semete care este supraumana.
In lupta cerului cu pamantul, albastrul si albul se aliaza impotriva rosului si verdelui, asa cum o arata adesea iconocrafia crestina. Albul si albastrul, culori ale Sfintei Fecioare, exprima detasarea fata de valorile acestei lumi si inaltarea sufletului. Albastrul este loialitate, profunzimea sentimentului, multumirea si implinirea.
Culoarea albastru face sa creasca capacitatea de aparare imunitara si faciliteaza foarte mult regenerarea celulara. Albastrul este, in general, indicata in stari infectioase si in afectiuni virale, in stari febrile, insolatie, stari de voma, spasme nervoase, crize acute de reumatism, bufeuri de caldura (senzatii de incalzire brusca de jos in sus, insotite de transpiratii care apar in unele dispepsii digestive sau dupa mese incarcate, cât si in perioada de climateriu la ambele sexe).
Culoarea albastru ne permite sa ne deschidem cu entuziasm fata de tot ceea ce este elevat si minunat in jurul nostru. Totodata, ea ne ajuta sa traim intr-o deplina armonie in anturajul nostru. Utilizarea excesiva a acestei culori poate insa produce oboseala, iar o ambianta predominant albastra permanent poate provoca depresie si constipatie. Hainele intime de corp ce au culoarea albastra nu sunt, de asemenea, indicate.
In prezenta albastrului presiunea sangvina, ritmul pulsului si al respiratiei se reduc, in timp ce mecanismele de autoprotectie lucreaza pentru a reincarca organismul. Corpul se relaxeaza si se reface, asa incat dorinta pentru aceasta creste cand persoana este bolnava sau epuizata.
Efectele psihologice: culoare rece, odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara, confera seriozitate, reverie sublima, disponibilitati evocatorii, senzatie de spatialitate, ingaduinta, pace inefabila, dor, nostalgie spirituala, favorizeaza amplificarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, face sa apara senzatia de departare in spatiu, de detasare, de infinit si meditatie spontana.
Potrivit testului culorilor (M. Luscher), cand albastrul este ales in prima pozitie este vorba de o nevoie de linistire afectiva, pace, armonie si multumire sau o trebuinta fiziologica de odihna. Este o persoana ce are nevoie de relatii calme si fara controverse cu ceilalti. O asemenea alegere descrie un spirit calm, manierat, preocupat de etica.
Respingerea acestei culori semnifica nemultumire, descurajare. Persoane de simte incorsetata de sarcilnile si relatiile actuale, considerandu-le sub standardele existente.