TERAPEUTUL TAU: Semnificatia culorilor (V)

17 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Tot toamna, iar fara maro si portocaliu nu se poate… Doua culori versatile, care exprima entuziasmul si echilibrul, potentandu-se reciproc.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Din toamna nu putea lipsi culoarea maro. O culoare des intalnita in jurul nostru. Maroul este un galben-rosu intunecat. Din punct de vedere tehnic, maro este galben inchis, rosu inchis sau portocaliu inchis.  Este culoarea pamantului si padurii. Vitalitatea impulsiva a rosului este redusa, atenuata si linistita datorita acestei intunecari prin pulverizare sau dezagregare.

Maroul si-a pierdut impulsul creator expansiv, forta vitala activa a rosului. Vitalitatea nu mai este activa, ci este pasiv receptiva si senzoriala. De aceea, maroul reprezinta senzatia asa cum apare aceasta, simturilor noastre.

Este culoarea care comunica sinceritate, putere, maturitate, culoarea care infrange extravaganta. Maroul ofera siguranta si sporeste capacitatea noastra de adaptare la stimulii exteriori, inducand sentimentul de multumire si satisfactie. Este solid, de incredere si ajuta la crearea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. Transmite stabilitate si simplitate. Maroul, asociat castanului, simbolizeaza prevederea.

 

toamna-munteSemnificatiile culorii maro sunt: lemnul, pamantul, prietenia, casa, rezistenta, intimitatea, seninatatea, grija, satisfactia, puterea, senzualitatea, productivitatea, comoditatea s.a.m.d.

Persoanele echilibrate vor privi maroul ca fiind o culoare neutra. Conform testului culorilor (M. Luscher) acolo unde exista un disconfort fizic sau o boala vor prefera aceasta culoare. Cei dezradacinati si deposedati, cei lipsiti de independenta materiala, cei care nu au inca un camin al lor in care sa se poata relaxa si cu o slaba perspectiva de securitate vor prefera, de asemenea, aceasta culoare.

Preferinta pentru maro evidentiaza insa si o atmosfera de conflict, dar si existenta unor probleme carora persoana se simte incapabila sa le faca fata. Cel care respinge maroul considera ca este alcatuit dintr-un material mai dur si doreste sa se evidentieze ca un individualist. El respinge simtul gregar si orice incurajare a trebuintelor fiziologice. In timp, aceasta atitudine poate conduce catre o stare anxioasa.

 

PortocaliuPortocaliul este o culoare calda, stimulatoare, ce ajuta foarte mult in sarcinile mentale. De aceea, este bine sa priviti culoarea portocalie in timp ce studiati, iar daca mergeti sa dati un test este recomandabil sa purtati ceva portocaliu. Portocaliul este o culoare vesela, stimulatoare, are efecte pozitive asupra starii emotionale. Este un antidepresiv eficient, dezinhiba, confera optimism, provoaca stimularea emotiva, elimina sentimentele de auto-compatimire, neputinta de a ierta si lipsa simtului propriei valori.

Expunerea adecvata la o lumina portocalie o anumita perioada de timp ne permite sa resimtim o stare plenara de libertate fata de tot ceea ce limiteaza fiinta. De asemenea, ne ajuta sa devenim mult mai toleranti si sa asimilam cu rapiditate ideile noi. Pe suprafete intinse poate fi insa iritanta.

Din punct de vedere fiziologic, portocaliul accelereaza pulsatiile inimii, stimuleaza sistemul respirator, faciliteaza asimilarea calciului, favorizeaza secretia gastrica, imbunatateste digestia. Daca doriti sa slabiti insa, evitati culoarea portocalie, deoarece stimuleaza pofta de mancare.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*