Remedii naturale eficiente in tratarea durerilor de gat

17 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Durerile de gat tind sa devina o problema frecventa de sanatate in aceasta perioada, dar care daca sunt usoare isi pot gasi rezolvarea cu doar cateva ingrediente la indemana oricui.

 

durere in gat (2)Insotite de senzatie de uscaciune, usturime si dificultati la inghitire, durerile de gat sunt probleme care, desi par banale,  sunt suparatoare si necesita tratament pentru a nu se acutiza. In cazurile usoare, ca alternativa la tratamentul medicamentos, exista numeroase metode constand in remedii naturale extrem de eficiente in calmarea inflamatiilor gatului.

Numeroase plante medicinale pot fi utilizate pentru tratarea durerilor de gat.  Printre acestea, musetelul, galbenelele, cimbrisorul, salvia, frunzele de coacaz, muschiul islandez, scaiul vanat, patlagina. Acestea se utilizeaza sub forma de infuzie sau decoct si pot fi folosite si in combinatii din cateva plante.

Ceaiurile se beau caldute, nu fierbinti, indulcite cu miere de albine, care are efect antimicrobian, antiinflamator, emolient si calmant. Mierea nu se adauga in ceaiul fierbinte pentru a nu-si pierde proprietatile terapeutice.

Decocturile din plante pot fi utilizate si sub forma de gargara sau inhalatii. Se poate utiliza si  propolisul, care are proprietati de antibiotic natural, antiinflamator si expectorant, sub forma de tinctura, cate 10-30 de picaturi de 2-3 ori pe zi, in functie de varsta si de recomandarea medicului, inainte de masa.

 

ceaiUn alt remediu eficient in cazul durerilor de gat este uleiul esential de cimbrisor. Recunoscut pentru efectul sau antimicrobian si imunostimulator, acesta poate fi utilizat atat pentru calmarea disconfortului de la nivelul gatului, cat si pentru intarirea imunitatii locale. Pentru a profita de proprietatile curative ale acestui remediu natural, se amesteca 4-5 picaturi de ulei esential de cimbrisor intr-o lingura cu miere si se lasa sa se topeasca in gura, repetandu-se administrarea de 3-4 ori pe zi. Dupa administrarea preparatului nu trebuie consumate alimente sau bauturi, timp de 30 de minute.

O alta optiune pentru utilizarea uleiurilor esentiale din plante este aromaterapia. Astfel, se pot face inhalatii cu ulei esential de pin, brad, eucalipt sau portocale. Rezultatele bune are si gemoterapia cu extract din muguri de coacaz-negru, de carpen, de plop sau extract din seminte de cais, in scheme personalizate recomandate de catre un medic apifitoterapeut.

Nu trebuie uitate nici remediile populare sub forma de cataplasme sau prisnite. Pentru calmarea durerilor de gat se pot utiliza cataplasme cu sare grunjoasa, cartofi sau argila verde.

De retinut ca oricare ar fi preferintele noastre pentru tratamentele naturiste este necesar ca si medicul sa fie consultat, atat pentru a ne asigura ca nu este neaprata nevoie de tratament alopat (in cazurile mai grave) cat si pentru a folosi remediile naturiste in cunostinta de cauza si in combinatiile potrivite.

 


Adaugati un comentariu


 

*