Ceaiuri recomandate pentru tinerea sub control a colesterolului „rau”

29 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

 In general, colesterolul este perceput ca o substanta nociva pentru organism, insa trebuie stiut ca acesta este de doua tipuri: HDL, numit si „colesterulul bun” si LDL – „colesterolul rau”.

 

colesterolSubstanta produsa in proportie mare de ficat, colesterolul are un rol bine stabilit, acela de a favoriza producerea de vitamina D, indispensabila pentru a fixa calciul in structura osoasa. Problema se pune atunci cand in sange este o cantitate mai mare de colesterol, pentru ca acesta se depune pe peretii arterelor si devine un factor de risc pentru bolile cardiace.

O alimentatie sanatoasa si un stil de viata mai activ sunt principalii factori prin care se poate evita acumularea in exces a colesterolului, insa exista si mai multe ceaiuri care ne pot ajuta sa reducem nivelul acestuia sau sa il mentinem sub control.

Spre exemplu, ceaiul de anghinare este un bun detoxifiant si ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau. Se prepara din 500 de mililitri de apa clocotita la doua lingurite de frunze uscate, iar dupa ce ce atinge punctul de fierbere, ceaiul se lasa deoparte, acoperit cinci minute, apoi se strecoara.

 

patlaginaEste indicat a se  bea o jumatate dimineata si restul inaintea meselor de pranz si cina. Nivelul ridicat de cianina din compozitia anghinarei asigura un nivel scazut al colesterolului „rau” prin stimularea eliminarii grasimilor şi, mai mult decat atat, ajuta la mentinerea unei valori constante a colesterolului „bun”. Datorita actiunii intensive a anghinarei asupra grasimilor din organism, aceasta planta determina si buna functionare a sistemului cardiovascular, care este in corelatie directa cu nivelul grasimilor din sange. Se recomanda cura cu anghinare pe o durata de doua saptamani pe luna.

Un alt remediu cu rezultate foarte bune in timp este ceaiul de patlagina. Acesta poate sa previna cresterea la limita superioara si chiar peste aceasta a nivelului de colesterol „rau” din sange. Se recomanda infuzia preparata dintr-o lingura de planta si dintr-o cana de 200 mililitri de apa clocotita. Se bea cate o lingura la doua ore, iar tratamentul trebuie urmat timp de 14 zile, dupa care se face o pauza de cel putin zece zile, apoi se poate repeta cura.

 

ceai verdeAdministrat sub forma de capsule sau baut, ceaiul verde poate „şlefui” stratul de colesterol depus pe artere, dupa cum pretind cercetatorii americani care au efectuat experimente in domeniu, la care au participat mii de persoane. Oamenii de stiinta au descoperit ca ceaiul verde poate contribui la reducerea colesterolului total si la diminuarea unei cantitatii semnificative a colesterolului „rau” .

In cadrul experimentului, cercetatorii le-au administrat voluntarilor ceai verde sub forma de infuzii, decocturi si capsule, stiind ca ceaiul verde contine catechine, antioxidanti care au rolul de a grabi arderea grasimilor si de a reduce absorbtia de colesterol. Cercetatorii au constatat astfel ca ceaiul verde baut sub forma de infuzii sau decocturi a avut mai mare efect asupra colesterolului decat capsulele.


Adaugati un comentariu


 

*