Ritmul de mers, indicator al gradului de îmbătrânire a organismului

18 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Acest indiciu se aplică în cazul persoanelor peste 40 de ani, ritmul mai lent putând indica și alte probleme de sănătate.

 

Cercetătorii de la Duke University, din Statele Unite au ajuns la concluzia că ritmul de mers al persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani poate fi un indicator al gradului de îmbătrânire al creierului şi al întregului organism. Aceștia au publicat recent rezultatele unui studiu efectuat pe această temă, precizând că în cazul celor aflați într-o astfel de situație, mersul lent trădează și faptul că plămânii, dantura şi sistemul lor imunitar sunt într-o stare mai avansată de degradare, decât în cazul celor din aceeași categorie de vârstă, care se deplasează mai rapid.

Studiul s-a întins pe durata a aproape 45 de ani și a vizat un eșantion de peste 1.000 de persoane din Noua Zeelandă, născute în același an.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că rezultatele testelor cognitive efectuate când participanţii la studiu aveau vârsta de trei ani puteau prezice ritmul de mers al acestora la 45 de ani şi, prin urmare, puteau fi făcute încă de atunci estimări legate de evoluţia persoanei şi de cât de repede va îmbătrâni.

 

În același timp, cele mai recente analize ale creierului au indicat că cei care merg mai lent tind să aibă un volum total al creierului mai mic, o grosime medie inferioară a cortexului cerebral, o suprafaţă mai mică a creierului şi o incidenţă mai mare a leziunilor mici în substanţa albă. Cercetătorii americani sugerează astfel existenţa unor indicii la începutul vieţii prin intermediul cărora se poate estima viteza de deplasare a unei persoane în jurul vârstei de 40 de ani, deşi unele dintre diferenţe în ceea ce priveşte starea de sănătate şi cogniţia pot fi asociate stilului de viaţă ales.

Și până acum medicii măsurau deseori ritmul de mers al unei persoane pentru a evalua starea generală de sănătate a sa – în special în cazul indivizilor trecuţi de 65 de ani – acesta fiind un bun indicator al forţei musculare, a funcţiei plămânilor, a echilibrului, a stării coloanei vertebrale şi a vederii.

Odată cu rezultatele noului studiu, măsurarea vitezei de mers la vârstă fragedă poate fi un mod de testare a tratamentelor pentru a încetini procesul de îmbătrânire. De asemenea, ar fi un indicator timpuriu al sănătăţii creierului şi corpului, astfel încât oamenii să poată face schimbări în stilul lor de viaţă cât timp nu este prea târziu și sunt încă tineri şi sănătoşi.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*