Pacientii cu hepatita C, indemnati inca o data sa aiba rabdare

16 octombrie 2015 | 2 comentarii |

Seful CNAS le-a transmis sa nu se grabeasca sa-si faca analizele pentru a beneficia de tratamentul fara interferon, deoarece inca nu au fost stabilite laboratoarele in care pot fi facute aceste investigatii.

 

medicamenteAsa cum o fac de aproape un an, autoritatile din Santate continua sa ii amageasca pe bolnavii cu hepatita C, facand un nou apel catre acestia sa mai aiba „putintica rabdare”. Pret de maxim 10 zile lucratoare, pana cand vor putea sa si depuna dosarele pentru a beneficia, in sfarsit, de tratamentul fara interferon.  Aceasta, in conditiile in care la 1 octombrie s-a semnat deja si contractul cost-volum pentru acest tratament, eveniment pe care Ministerul Sanatatii l-a facut public abia o saptamana mai tarziu. Conform anuntului facut atunci, in maxim 10 zile lucratoare de la data semnarii contractului, adica de la 1 octombrie, pe adresa CNAS trebuia sa fie comunicata lista laboratoarelor acreditate in care pacientii isi vor putea efectua gratuit investigatiile necesare intocmirii dosarului in vederea obtinerii tratamentului compensat.

Spre surpriza generala, acelasi anunt l-a facut, insa abia la jumatatea acestei saptamani, si Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, care a reamintit ca in termen de 10 zile lucratoare, semnatarul contractului trebuie sa tansmita lista laboratoarelor acreditate.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Cele 10 zile lucratoare de la semnarea contractului au expirat insa ieri, dar acest fapt nu a mai fost precizat de seful CNAS, care a dat de inteles ca termenul respectiv e valabil de la momentul declaratiei sale, incercand astfel sa mai catige ceva timp si sa-i mai duca cu vorba pe pacientii a caror rabdare a ajuns la limite.

Vasile Ciurchea i-a sfatuit pe acestia sa nu se grabeasca sa isi faca analizele, atat timp cat nu este comunicata lista laboratoarelor acreditate,  in contextul in care tot mai multi pacienti se plang ca si-au facut deja aceste investigatii si au fost nevoiti sa le plateasca. „As vrea sa atrag atentia pacientilor sa nu se grabeasca sa isi faca analizele, decat dupa ce vor fi anuntate laboratoarele. In plus, atentionez din nou ca bolnavii nu trebuie sa plateasca analizele, ele fiind suportate de catre firma producatoare”, a precizat in acest sens seful CNAS, omitand sa spuna ca termenul pentru comunicarea listei cu laboratoarele a expirat.

Ce sa-i faci? La populism si promisiuni stam bine… La seriozitate si responsabilitate, mai prost!

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

 1. Andra spune:

  Asa este; mama are stadiu avansat de ciroza fibroasa cat sa mai astepte?

  Probabil ca guvernantii asteapta sa moara toti pacientii sa castige ei la punga!
  Daca era vreunul dintre ei bolnav de hepatita C, aprobau imediat si bugetul si procedurile.

  Ipocritilor bine spus!

 2. Dora Dor spune:

  Poate pacienții au… da’ boala cred ca nu… ipocritilor!

Adaugati un comentariu


 

*