Campania „Planifica Neprevazutul” a implinit doi ani

16 octombrie 2015 | 0 comentarii |

In aceasta perioada, specialistii voluntari inscrisi in proiect au raspuns la peste 4.000 de intrebari despre contraceptie, disfunctii sexuale, infertilitate si alte teme considerate tabu.

 

planning fasmilial contraceptie minore gravideIn timp ce autoritatile dau abia acum un semn ca ar fi dispuse sa faca ceva in sensul introducerii educatiei sexuale in scoli, la presiunea societatii civile, aceeasi societate civila a demarat deja cateva proiecte pe aceasta tema, considerata tabu in numele unei false pudori ori al unor preconceptii religioase.

Unul dintre exemplele bune in acest sens este demersul unor medici care au infiintat Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), in scopul de a veni in ajutorul adolescentilor si cuplurilor de tineri aflati la inceputul vietii sexuale si in mintea carora se nasc intrebari la care au nevoie de raspunsuri pe care majoritatea dintre ei nu stiu sa le gsaeasca sau nici macar nu indraznesc sa le caute.

In urma cu doi ani, ingrijorati de rezultatele unui studiu care indica faptul ca aproape jumatate dintre femeile din Romania apeleaza cel putin o data pe an la avort, ca urmare a relatilor sexuale neprotejate, iar un sfert dintre ele considera avortul drept o forma contraceptiva, membrii asociatiei au luat decizia demararii unei campanii ample de informare in ceea ce priveste folosirea corecta a contraceptiei de urgenta, singura metoda contraceptiva care poate evita o sarcina nedorita in urma unui contact sexual neprotejat.

 

contraceptieSub numele „Planifica Neprevazutul”, camnpania a fost demarata in luna octombrie a anului 2013, iar la scurt timp, initiatorii ei si-au dat seama ca era nevoie de o informare care sa acopere o arie mult mai larga. Asa ca au decis sa extinda actiunea si sa ofere informatii complete despre folosirea tuturor metodelor moderne de contraceptie, dar si referitoare la alte probleme ce tin de viata sexuala, in contextul in care subiectul era si mai este inca tratat cu retinere, fiind considerat tabu.

Initiativa s-a dovedit curand a fi una inspirata, iar pe adresea de e-mail doctorul@planificaneprevazutul.ro, pusa la dispozitie de membrii organizatiei, au inceput sa soseasca fel si fel de intrebari carora acestia le-au oferit raspunsuri avizate, fie direct, prin e-mail, fie in cadrul discutiilor purtate on-line pe site-ul www.planificaneprevazutul.ro.

 

planifica neprevazutulZielele acestea s-au implinit doi ani de la lansarea acestei campanii, prilej pentru realizarea unui bilan care arata ca, in aceasta perioada, specialistii au raspuns in mod direct si personalizat la peste 4.000 de intrebari ce le-au fost adresate.

Medicul primar ginecolog Mirela Popa, specialist implicat in campanie, spune ca „in realitate, intrebarile privind sexualitatea apar cu mult inainte de debutul vietii sexuale. Din pacate insa, absenta raspunsurilor si lipsa accesului la informatii sunt cauzele numarului mare de nasteri la fete cu varste sub 19 ani – aproape 18.600 in 2014. In fiecare luna primim sute de intrebari din partea adolescentilor si a tinerilor care au nevoie de informatii si sprijin pentru a lua deciziile corecte privind sexualitatea lor si evitarea unei sarcini nedorite. Multi vor sa afle ce pot face pentru a preveni in mod eficient o sarcina neplanificata si nedorita, dar temele de interes trec dincolo de contraceptie. Astfel, am raspuns unor intrebari pe teme foarte variate din domeniul ginecologiei, precum disfunctiile sexuale, beneficiile non-contraceptive ale anticonceptionalelor, infertilitate, boli cu transmitere sexuala, afectiuni ginecologice, metode de screening pentru cancerul mamar si de col uterin, metode de contraceptie traditionale etc”.

Dr.Borbala Koo, directorul executiv al organizatiei, spune ca aceasta campanie va continua, pentru ca „protejarea sanatatii reproducerii si sexualitatii trebuie sa devina importanta pentru fiecare dintre noi. Alegerile nepotrivite, bazate pe decizii luate in absenta informatiilor corecte si complete, pot influenta intreg cursul vietii. De aceea, ne dorim sa fim un sprijin pentru oricine are nevoie de raspunsuri pentru a se bucura de o viata sexuala sanatoasa, fara griji”.

 


Adaugati un comentariu


 

*