Forma corpului și riscul de diabet și de infarct

28 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Riscul de diabet sau de infarct este influențată de forma corpului fiecărei persoane, iar cele mai expuse sunt, paradoxal, persoanele care nu acumulează grăsime în zona șoldurilor.

 

Noi cercetări efectuate în laboratoarele Universității Cambridge din Marea Britanie confirmă faptul că anumite gene care influențează forma corpului, atenuând capacitatea  organismului de a depozita grăsime în zona şoldurilor, pot avea o contribuție importantă și la apariția diabetului sau a infarctului miocardic.

Astfel, persoanele care au o predispoziţie genetică redusă de a depozita grăsimea în exces în zona şoldurilor, despre care se spune că au corpul „în formă de măr”, prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tipul 2 şi de a suferi un infarct, fapt ce fusese confirmat și de alte studii precedente, însă niciunul dintre acestea nu făcea referire și la componenta genetică.

În cadrul acestui ultim studiu, specialiştii au studiat profilele genetice a peste 600.000 de participanţi la mai multe studii de amploare realizate în Marea Britanie şi în alte ţări, descoperind peste două sute de variaţii genetice care predispun la un raport talie-şold mai mare, un indicator al corpului „în formă de măr”. Pe baza acestor date au fost identificate două grupuri specifice de mutaţii genetice care măresc raportul talie-şold, unul manifestându-se exclusiv printr-un strat redus de grăsime la nivelul şoldurilor, iar al doilea conducând la dezvoltarea unui strat mai generos de grăsime în zona taliei.

 

Pentru acest studiu, echipa de oameni de ştiinţă a realizat evaluări detaliate ale distribuţiei grăsimii în diferite regiuni ale corpului în cazul a 18.000 de persoane, cu ajutorul unei investigaţii imagistice pe bază de raze X de intensitate joasă, cu care poate fi măsurată grăsimea corporală, densitatea osoasă şi masa musculară.

Ar putea părea puţin ciudat că unii oameni care au mai puţină grăsime în zona şoldurilor au un risc mai mare de diabet şi afecţiuni cardiace. Credem că acest lucru este cauzat de o incapacitate determinată genetic de a stoca acele calorii în exces în siguranţă în regiunea şoldurilor şi nu în alte zone. Acest lucru înseamnă că indivizii care au această trăsătură genetică stochează în mod preferenţial excesul de grăsime în ficat, în muşchi ori în pancreas, sau în sânge sub forma grăsimilor şi glucidelor circulante, oricare dintre acestea conducând către un risc mai mare de boală. Încercăm să înţelegem dacă unele dintre aceste gene identificate de studiul nostru ar putea fi ţintele adecvate pentru dezvoltarea în viitor a unor medicamente, însă acest proces ar putea dura câţiva ani”, a explicat dr. Luca Lotta, unul dintre specialiștii care au luat parte la studiu.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*