Expunerea prelungita la soare poate favoriza cancerul de piele

Un studiu national, ale carui rezultate au fost facute publice cu ocazia lansarii unei noi campanii de informare si testare, releva perceptia gresita pe care o au cei mai multi dintre romani cu privire la aceasta afectiune.

 

Dr. Mihaela Leventer

Dr. Mihaela Leventer

Vine vara, vine perioada de concedii, iar cei mai multi dintre noi vom merge la mare si, probabil, vom sta la soare mai mult decat este recomandat. Mai grav, expunerea prelungita la soare la orele amiezii poate provoca nu numai suparatoarele arsuri, ci poate duce la favorizarea cancerelor de piele. Din pacate, multi am auzit despre asta, ni se tot spune in fiecare vara sa ne protejam, dar nu la fel de multi stim care sunt riscurile reale ale expunerii necontrolate la razele solare care, altfel, sunt benefice.

Un nou studiu privind perceptia romanilor in legatura cu cancerul de piele a fost facut de fundatia Dr. Leventer pentru Sanatatea Pielii, coordonata de medicul dermatolog Mihaela Leventer. Studiul a fost realizat in luna martie a acestui an, pe un esantion reprezentativ de 1.200 de persoane, iar rezultatele au fost facute publice zilele acestea, cu ocazia lansarii unei noi campanii de informare si testare a cancerului de piele.

 

cancer de pieleCu aceasta ocazie, dr. Mihaela Leventer a precizat ca noua din zece romani stiu ca exista cancerul de piele, un sfert din ei stiu ca exista carcinom, doar 8,7% din ei stiu ca acesta poate fi si un tip de cancer de piele si doar 3,6% stiu intr-adevar ce este si il considera vindecabil. La intrebarea „care sunt formele de cancer de piele pe care le cunoasteti”, 9% dintre cei chestionati au mentionat spontan cancerul „de la alunite”, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungita la soare, doar 2% carcinomul, dar si alte afectiuni dermatologice gresit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea respondentilor nu au putut insa oferi un raspuns. Melanomul se bucura de o cunoastere buna datorita campaniilor media, insa doar sase din zece romani care au auzit de melanom stiu si ca acesta este vindecabil. Problema este mai bine inteleasa de femei si de persoanele mature. O treime dintre romani inteleg ca exista o frecventa mare a cancerului de piele in randul cancerelor, iar tinerii intre 18-24 percep o incidenta mai mare.

 

cancer de pieleDintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este asadar melanomul, atat ca mentiune spontana, cat si ca notorietate asistata. 42% dintre romani declara ca au auzit de acest termen. Carcinomul are o notorietate mult mai scazuta, de 25% si, desi a fost recunoscut ca termen, doar 9% dintre romani l-au asociat cu cancerul de piele, mai releva studiul.

Cercetarea a scos in evidenta si o perceptie eronata asupra gravitatii cancerului de piele, 70% dintre persoanele care au auzit de melanom considerandu-l vindecabil. Dintre cei care au auzit de carcinom, doar o jumatate il percep drept o afectiune vindecabila daca este depistata din timp.

Cu aceeasi ocazie, medicul dermatolog a vorbit si despre cancerele de piele, explicand ca cea mai frecvent intalnita forma este carcinomul cutanat.

 

melanom 1Acesta apare in urma expunerii prelungite la soare si este foarte frecvent asociat cu munca in aer liber. Conform statisticilor, una din trei persoane prezinta riscul de a face un astfel de cancer de-a lungul vietii. Esentiala pentru evitarea acestei situatii este protectia fata de razele solare, in cazul expunerii prelungite.

O alta forma de cancer de piele este melanomul malign, caz in care vorbim deja de o tumora maligna care seamana cu o alunita, motiv pentru care este deseori confundat, iar pacientii se prezinta la medic mult prea tarziu. „Melanomul malign este o tumora grava, care are o mortalitate mare, dar care, daca este depistata in faza de debut, se poate vindeca. Acest diagnostic se intalneste mai rar si poate sa apara si pe pielea expusa la lumina, dar si pe cea care nu a fost expusa la lumina”, a explicat medicul dermatolog. Aceasta a mai spus ca oamenii sunt obisnuiti sa asocieze cancerul de piele cu alunita, dar exista si alte manifestari ale cancerului de piele cum ar fi „o bubita” care creste treptat in cateva luni de zile si ulcereaza, chiar daca este lipsita de durere sau senzatie de mancarime. Aceasta ar trebui sa duca pacientul la doctor pentru simplu motiv ca nu se vindeca, evolutia prelungita fiind un semn de risc.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*