„Asuma-ti sa fii sanatos!” – Profesionistul saptamanii, Prof. Dr. Olga Simionescu

In cadrul campaniei demarate de UMF Carol Davila, specialistul vorbeste despre importanta consultarii medicilor dermatologi de catre persoanele predispuse la cancer cutanat.

 

Prof. Dr. Olga Simionescu

Prof. Dr. Olga Simionescu

Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti continua campania „Asuma-ti sa fii sanatos!”. Prof. dr. Olga Simionescu, sef Clinica I la Spitalul Colentina, este specialistul desemnat in aceasta saptamana, pentru a vorbi despre principalele caracteristici si principalele masuri de preventie si tratament in afectiunile dermatologiceSubiectul abordat de profesionistul saptamanii este cancerul cutanat si importanta monitorizarii nevilor pigmentari, pentru a preveni sau a depista in stadiu incipient aceasta boala.

Conform specialistului, in functie de celula de origine, exista doua tipuri principale de cancer cutanat epidermic, mai precis carcinoame si melanom. Prima categorie afecteaza in general varstnicii si determina rar metastaze sau deces, in timp ce melanomul reprezinta una dintre cele mai agresive tumori umane si afecteaza o categorie mult mai tanara de populatie. Astfel, preventia melanomului joaca un rol important in dermatologie, iar una dintre cele mai eficiente metode o reprezinta controlul periodic al nevilor pigmentari, cunoscuti in limbajul uzual sub denumirea de „alunite”. „Persoanele cu nevi multipli prezinta un risc crescut de a dezvolta melanom, in special cei cu pielea foarte deschisa, ochii albastri sau verzi si par roscat, blond sau saten. Studii genetice au aratat ca aceeasi mutatie este responsabila atat de aparitia melanomului, cat si a nevilor cu probleme. De aceea, persoanele cu multe alunite trebuie evaluate periodic de catre un dermatolog cu experienta in monitorizarea nevilor si cu competenta in dermatoscopie”, precizeaza dr. Olga Simionescu.

 

Dermatoscopie, cancer de pieleEvaluarea nevilor consta, in primul rand, in efectuarea analizei intregii suprafete cutanate, cu selectia clinica a alunitelor de catre dermatolog, pentru examenul dermatoscopic direct. La acelasi pacient, profilul clinic si dermatoscopic al alunitelor trebuie sa fie acelasi. Toate discordantele reprezinta elemente de apel, iar semnul „ratustii celei urate” – o leziune care nu seamana cu restul – este foarte important.

Dermatoscopia este o tehnica de microscopie de suprafata a pielii, cunoscuta si sub denumirea de microscopie de epiluminiscenta, fiind o metoda clinica noninvaziva pentru diagnosticul leziunilor pigmentare, care in maini antrenate, creste semnificativ acuratetea diagnosticului. Dermatoscopia unei leziuni poate fi simpla sau cu inregistrarea computerizata a imaginii. Ultima permite stocarea, transferul la distanta a imaginii, precum si compararea in timp a evolutiei, foarte importante pentru urmarire sau pentru second opinion. In analiza unei leziuni se urmaresc arhitectura globala, simetria, prezenta pigmentului, a unor structuri specifice, dar si prezenta si caracteristicile vaselor. Dermatoscopia este cel mai bun instrument al dermatologului, care, in baza unor criterii de diagnostic internationale, decide daca leziunea analizata trebuie excizata, intra intr-un program de urmarire sau este complet beingna si nu necesita urmarire. Urmarirea nevilor este standardizata international si dictata de caracteristicile dermatosocpice ale nevilor analizati, putand fi pe termen scurt, care presupune o durata de 3 luni, pe termen mediu – 6 luni – si pe termen lung, pe durata unui an.

 

dermatologie aluniteAtunci cand o alunita prezinta elemente de apel la examenul dermatoscopic, fara sa aibe insa indicatie de excizie sau cand exista mai multi nevi atipici, se impune monitorizare dermatoscopica digitala, cu captare si stocare de imagini clinice si dermatosocopice, cu echipamente profesionale de inalta rezolutie.

Pe langa indicatia de monitorizare sau excizie, orice pacient cu nevi atipici trebuie sa primeasca recomandari individualizate referitoare la fotoprotectie si la  restrictiile ce se impun la expunerea la soare, precum si interzicerea categorica a utilizarii surselor artificiale de ultraviolete, asa cum sunt aparatele de bronzare artificala, cunscute sub denumirea de „solar”. Aceste recomandari se individualizeaza in functie de tipul de piele, de tipul nevilor, de factorii de risc specifici si de istoricul personal.

„Educatia pacientilor cu privire la expunerea la soare este foarte importanta si trebuie reluata la fiecare evaluare. Se recomanda atat protectie mecanica – haine, palarie –  cat si chimica, cu creme cu factor de protecte,  inclusiv pentru expunerea de zi cu zi, ce presupune chiar si mersul pe strada. Este important de subliniat ca melanomul se dezvolta de novo sau pe nevi preexistenti sub influenta razelor UVA, iar protectia agentilor ecran este garantata doar pentru UVB, astfel ca persoanele cu nevi multipli si mai ales cei cu sindromul nevilor atipici ar trebui sa evite pe cat posibil expunerea la soare”, a mai precizat dr. Olga Simionescu.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*