Lupta impotriva cancerului de piele trimite dermatologii pe litoral

Mai multe echipe de medici dermatologi vor fi prezente vara aceasta pe plajele din Eforie Nord, Neptun si Jupiter pentru a oferi consultatii gratuite si sfaturi referitoare la protectia impotriva cancerului cutanat.

 

dermatologie aluniteSocietatea Romana de Dermatologie a anuntat ca va continua si in acest an campania de prevenire a cancerului de piele, in acest sens urmand a fi desfasurate o serie de activitati ce ii vor avea in centrul atentiei pe adolescentii care se pregatesc de vacanta de vara si pe turistii care se vor afla pe Litoral. Campania a fost denumita Euromelanoma Day si se va desfasura sub sloganul „Protejeaja-ti pielea, espune-te la soare informat!”, urmand a se desfasura in prima faza in mai multe licee din tara, pentru ca apoi, medicii dermatologi implicati sa isi mute carditrul general pe plajele de pe Litoral, unde vor fi la dispozitia turistilor aflati in concediu. Actiunile programate in cadrul acestei campanii constau in consultatii gratuite si informatii referitoare la protectia pielii impotriva razalor solare, care constituie principalul factor care duce la aparitia cancerului de piele.

Prima parte a campaniei a fost deja demarata la inceputul acestei saptamani, si se se va desfasura pana in data de 15 iunie, perioada in care medicii dermatologi se vor deplasa prin tara si vor acorda consultatii gratuite insotite de sfaturi, liceenilor din Bucuresti-Ilfov, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Targu Mures, Oradea, Iasi, Sibiu si Timisoara.

 

dermatologie aluniteIncepand cu luna iulie, cartierul general al campaniei se va muta pe plajele din Eforie Nord, Neptul si Jupiter, acolo unde cel putin patru medici dermatologi vor fi prezenti in fiecare statiune in perioadele 10-12 iulie, 7-9 august si 14-16 august in intervalele orare 8.00-12.00 si 15.00-19.30. La corturile special amenajate pe plaja, acestia vor sta la dispozitia turistilor oferindu-le consultatii si sfaturi pentru a evita aparitia cancerului cutanat. Astfel de actiuni sunt considerate de medici foarte utile, reprezentantii Societatii Romane de Dermatologie dand exemplul campaniei similare de anul trecut, cand au fost consultate gratuit 3.158 de persoane, dintre care 2.100 pe litoral, ocazie cu care doi dintre pacienti au fost diagnosticati cu melanom, afectiunea fiind depistata in faza incipienta, lucru esential in cazul acestei afectiuni.

 

Dr. Alexandru Tataru

Dr. Alexandru Tataru

In cadrul unei conferinte de presa prilejuite de lansarea acestei campanii, medicul Alexandru Tataru presedintele Societatii Romane de Dermatologie, a spus ca se impune examinarea anuala de catre dermatologi, dar si autoexaminarea si consultul dermatologic in cazul aparitiei leziunilor suspecte, insa putini pacienti tin cont de aceasta recomandaree, si de aceea, consultatiile gratuite le pot salva viata celor care au melanom in stadiu incipient si nu sunt constienti de acest lucru, in cazul in care nu sunt depistati la timp, afectiunea fiind una fatala. „Cancerele de pe piele fiind la suprafata pot fi recunoscute precoce. Prin urmare, rezultatele clinice ar trebui sa fie perfecte, nu este insa chiar asa, pentru ca inca mai avem situatii in care pacientii se prezinta prea tarziu. Controlul periodic la medic este recomandat. Nu cunoastem inca toate conditiile si toate cauzele posibile ale unei neoplazii, indiferent unde este situata. Stim pentru cateva forme de cancer care sunt unii din factorii de risc. Putem influenta conditiile favorizante cunoscute. Nu recomandam a se evita expunerea la ultravioletele naturale, soarele fiind benefic in acelasi timp, intrucat ultravioletele solare duc la formarea de vitamina D3 si la calcificarea organismului. Utilizat cu moderatie este extrem de util, utilizat in exces este foarte daunator. Cu cat ai mai multe arsuri solare din copilarie pana la varsta adulta, cu atat creste sansa de a dezvolta cancere de piele” a explicat medicul dermatolog.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*