Dermatologii ii ajuta pe elevii de liceu sa aiba o „Adolescenta fara acnee”

28 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Societatea Romana de Dermatologie a lansat o campanie in cadrul careia tinerii din 27 de licee vor beneficia gratuit de consultatii dermatologice.

 

acnee 2

Oricine a trecut prin perioada pubertatii si adolescentei isi aminteste ce batai de cap i-au dat cosurile si iritatiile care apreau peste noapte si dadeau impresia ca distrug complet aspectul estetic. O astfel de problema poate avea darul sa ruineze o intreaga zi, inca de dimineata, dupa prima privire aruncata in oglinda.

Acneea este un fenomen obisnuit in randul tinerilor aflati la aceasta varsta, insa niciodata nu strica si un consult dermatologic, macar prin prisma sfaturilor utile oferite in acest sens de medicii specialisti, sfaturi ce ii pot ajuta pe cei aflati la o varsta atat de delicata sa treaca cu bine de aceasta „drama” emotionala.

In acest sens, membrii Societatii Romane de Dermatologie s-au gandit sa vina in ajutorul elevilor de liceu „terorizati” de acneee sau de teama ca o astfel de problema le-ar putea strica o intalnire importanta sau orice alt moment cu  incarcatura deosebita.

 

Dr. Alin Nicolescu (dreapta)

Dr. Alin Nicolescu (dreapta)

O campanie ce se va derula in perioada 5 mai-20 iunie in 27 de licee din Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Targu Mures, Constanta, Sibiu, Oradea, Iasi, Timisoara si Brasov, a fost lansata ieri, sub sloganul „Adolescenta fara acnee”. Denumire a fost aleasa foarte inspirat, avand darul sa ii atraga pe cei vizati, interesati sa scape de aceasta problema, sau cel putin sa-i ajute sa afle cum trebuie sa procedeze pentru a avea cat mai putine batai de cap in aceasta privinta.

Medicii specialisti dermatologi se vor deplasa, pe rand, in cele 27 de licee din orasele mentionate, ocazie cu care vor acorda consultatii gratuite elevilor, dandu-le totodata sfaturi utile in privinta modului in care trebuie sa abordeze problemele create de acnee.

Desi nu pare, acneea poate crea mari probleme adolescentilor, aflati la o varsta la care sunt foarte vulnerabili din punct de vedere psihic si emotional.

Dr. Alin Nicolescu, secretarul Societatii Romane de Dermatologie, spune ca „adolescentul care sufera de acnee risca sa se izoleze social, sta singur in casa, nu se vede cu prietenii, apar sentimente de frustrare, furie, neincredere in sine. Cei cu acnee sunt timizi cu persoanele de sex opus”.

 

Dr.alexandru Tataru

Dr. Alexandru Tataru

Presedintele Societatii Romane de Dermatologie, medicul Alexandru Tataru, atrage atentia ca peste 75 la suta dintre tineri sunt afectati de acnee, iar in 10 la suta dintre cazuri, aceasta problema persista dincolo de adolescenta.

Aproximativ 2-3 la suta din populatia Romaniei este afectata de psoriazis si  20 la suta dintre tineri si adulti au alergii care se manifesta sub forma unor dermatite. Acneea este o problema mai complexa, care poata sa apara inainte de pubertate. Exista tratament pentru acnee, dar nu unul definitiv”, a declarat medicul dermatolog.

Dr. Tataru a mai spus ca „din cauza hormonilor androgeni, baietii si barbatii sunt mai predispusi la forme grave si de durata. Primele semne apar la 11-12 ani, avand un apogeu la 16-17 ani. Zonele predispuse pentru acnee sunt cele care poseda glande sebacee: fata, piept, umeri, brate, coapse. Boala poate fi agravata de nivelurile fluctuante de hormoni in timpul menstruatiei, din cauza cosmeticelor comodogene, poluarea aerului si anumite conditii meteorologice”.

 

Dr. Raluca Patrascu

Dr. Raluca Patrascu

Medicul dermatolog buzoian Raluca Patrascu explica insa ca exista anumite reguli de preventie si tratamente eficiente pentru acnee, dar important este ca persoanele care se confrunta cu o astfel de problema sa apeleze la medicul specialist, singurul competent sa stabileasca o terapie personalizata, eficienta.

Trebuie sa se stie ca acneea nu apare din vina celui care o suporta si nu-l defineste ca persoana, ci este cauzata,  in  ciuda unor mituri despre alimentatie si stil de viata, de un complex de factori care tin mai ales de particularitatile hormonale si de predispozitia genetica a fiecaruia. Foarte important este ca efectele emotionale ale formelor agresive de acnee sa fie combatute prin determinarea cu care pacientul cauta cea mai eficienta solutie de tratament si prin asigurarea ca are acces la cele mai eficiente forme de terapie. Mai trebuie sa invete sa-si curete tenul corect si cum sa foloseasca produsele dermatocosmetice, sa-si curete tenul zilnic, pentru a indeparta celulele moarte, praful, sebumul, machiajul, dar nu se recomanda o curatare agresiva, pentru a nu provoca o crestere a productiei de sebum si, deci, stimularea acneii. Fata se clateste cu apa calduta si se sterge prin tamponare usoara. Mai trebuie stiut ca excesul de ingrijire poate fi la fel de periculos ca lipsa ei”, explica dr. Patrascu.

Medicul atrage atentia si asupra faptului ca fiind reflectia unor particularitati genetice, este posibil ca in ciuda unui tratament corect sa se produca eruptii acneice sau agravari temporare, provocate de schimbari in alimentatie, odihna, tranzit intestinal, calatorii sau din cauza prafului, a sudoratiei sau sindromului premenstrual. Tinand cont de aceste cateva aspecte, este de inteles de ce este necesar sa se apeleze la medicul specialist si sa se stabileasca terapii personalizate.

 


Adaugati un comentariu


 

*