Dermatologii cer decontarea unui tratament impotriva urticariei cronice spontane

2 octombrie 2014 | 1 comentariu |

Este vorba despre o terapie relativ noua, care se aplica doar in cazul pacientilor care nu raspunt la tratamentele standard si ale carei costuri sunt destul de ridicate, neputand fi suportate de orice pacient.

 

conferinta urticarieUrticaria, o afectiune care pentru unii poate parea banala, a fost tema unei conferinte organizata de catre Societatea Romana de Dermatologie, in cadrul careia a fost prezentata o forma revolutionara de tratament adresata pacientilor care sufera de urticarie cronica spontana.

Aceasta forma severa de urticarie este mai mult decat o simpla boala de piele, fiind vorba despre o afectiune care poate afecta foarte mult calitatea vietii bolnavilor, implicand si costuri sociale foarte ridicate. Pentru aceasta forma de urticarie exista tratamente standard, insa sunt destul de frecvente cazurile in care pacientii nu raspund la aceste forme de terapie. Pentru acestia a fost insa creata o noua terapie, un tratament biologic, dar care costa destul de mult, nefiind compensat din bugetul asigurarilor de sanatate.

 

Dr. Alin Nicolescu (dreapta)

Dr. Alin Nicolescu (dreapta)

Conform medicului dermatolog Alin Nicolescu, secretarul Societatii Romane de Dermatologie, este vorba despre un tratament biologic ce constituie o solutie cu mari sanse de reusita in cazul bolnavilor cu urticarie cronica severa care nu raspund la tratamentele clasice.

„Aceste terapii ar fi o reusita pentru alergiile cronice si am propune ca ele sa fie incluse in programele de sanatate derulate de Ministerul Sanatatii, costurile fiind greu de suportat de catre bolnavi. Acestea se ridica la circa 3.000 de lei pe luna si ar fi necesare 3-4 luni de tratament. Totusi, vrem sa se stie ca exista aceste terapii, care se aplica la pacientii care nu raspund la terapiile standard cu antihistaminice pentru alergii”, a precizat medicul dermatolog in cadrul conferintei. Acesta a mai spus ca, potrivit statisticilor, la nivel european, 86 la suta dintre pacientii diagnosticati cu urticarie cronica spontana au prezentat tulburari emotionale, anxietate, depresie, 84 la suta au simtit impactul negativ asupra vietii sociale si 71 la suta au intampinat dificultati in viata de familie din cauza izolarii autoimpuse.

 

urticarieUrticaria cronica spontana este o forma severa care se manifesta prin aparitia unor papule rosii si umflate, mancarimi si uneori umflaturi in straturile profunde ale pielii. Spre deosebire de urticaria acuta, ale carei simptome se diminueaza in cateva zile, la urticaria cronica, forma care dureaza circa 6 luni, simptomele pot fi permanente si persista timp indelungat. Un studiu de impact al urticariei, efectuat in SUA, a demonstrat ca desi prevalenta urticariei spontane cronice este mica, de aproximativ 0,04 la suta, costurile tratamentelor sunt uriase, ajungand la 244 milioane de dolari pe an, impovarand sistemul de sanatate. La acest moment, unu la suta din populatia lumii se lupta cu simptomele si consecintele negative ale urticariei cronice. Reprezentantii Societatii Romane de Dermatologie, Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune au atras atentia ca alergiile pot deveni cea mai frecventa cauza a afectiunilor cronice in UE, in acest moment, intre 44 si 76 de milioane de persoane suferind de afectiuni alergice si ale cailor aeriene.

 Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Nici nu stiti, ce implica in viata ta, sa ai alergii, urticarie, psoriasis! Eu,stiu si va spun ca este GROAZNIC! Din 2007, am psoriasis pustulos in palma stanga…dureri, mancarimi, neputinta de a face multe treburi in bucatarie. Din 2008…intoleranta la LACTOZA si ALERGICA LA NICHEL! Cautati si va documentati, cam ce viata am eu!
    Am facut 3 socuri anafilactice…intepatura de viespe, propolis, antibiotice! Nu pot manca portocale, miere, piersici, dulceata, nimic ce contine lapte…etc. Dar m-am AUTODISCIPLINAT si TRAIESC aproape normal!
    Ma bucur daca se vor deconta anumite medicamente, pt. ca sunt foarte costisitoare! Sa le lumineze Dumnezeu mintile celor care iau deciziile, sa nu fie doar o promisiune!

Adaugati un comentariu


 

*