Peste 900 de specialisti la Congresul National de Diabet

Manifestarea, ajunsa la cea de-a 41-a editie, are loc zilele acestea la Sibiu, fiind organizata de Societaea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 

conferinta congres farmacistiSibiul reuneste zilele acestea peste 900 de specialisti romani si straini care participa la cea de-a 41 editie a Congresului National de Diabet, manifestare derulata pe durata a patru zile in organizarea Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Conform organizatorilor, principalele teme puse in discutie pe parcursul celor patru zile se refera la alimentatia nesanatoasa, obezitate si bolile metabolice populationale, tinand cont de faptul ca ignorarea sau abordarea superficiala a problematicii alimentatiei, precum si asocierea unei diete nesanatoase cu sedentarismul, consumul de alcool si tutun pot reprezenta reale amenintari pentru sanatate.

In acest sens, presedintele Societatii Romane de Diabet, dr. Maria Mota, a declarat ca obiceiurile alimentare nesanatoase pot duce la aparitia unor afectiuni grave in randul populatiei, printre care obezitate si boli metabolice precum diabetul zaharat, 11,6 la suta din populatia tarii fiind in prezent afectata de aceasta boala.

 

Prof.dr. Maria Mota

Prof.dr. Maria Mota

In cadrul congresului, medicul Maria Mota s-a referit la rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic PREDATORR, care arata ca in Romania 31,4 la suta dintre adultii cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sunt obezi. Dintre acestia, 21,5 la suta prezinta obezitate de gradul I, 7,2 la suta au obezitate de gradul II si 2,7 la suta sufera de obezitate morbida. In plus, 34,6 la suta sunt supraponderali si doar o linie fina ii mai desparte de obezitate. „Acesti oameni ar trebui sa inteleaga importanta controlului medical si al informarii constante cu privire la starea lor de sanatate intrucat obezitatea este un factor de risc pentru diabet ” a precizat medicul specialist.

In ceea ce priveste prevalenta diabetului, potrivit aceluiasi studiu, zonele cu cele mai putine persoane afectate de diabet sunt vestul si centrul. Din datele aceluiasi studiu mai reiese ca in Romania, 81 la suta din populatie prezinta dislipidemie, adica o concentratie mare de grasimi in sange,  cu tulburari ale unuia sau mai multor factori lipidici.

 

Dr. Cristian Seraficeanu

Dr. Cristian Seraficeanu

Conform unor lucrari prezentate in cadrul Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, obezitatea si dislipidemia sunt, la randul lor, factori de risc pentru o serie de alte afectiuni. Printre acestea se numara ficatul steatozic, potrivit lucrarii „Corelatia intre parametrii biochimici si clinici la pacientii cu steatoza hepatica” si cancerul colorectal, boala ce poate fi influentata si de prezenta diabetului zaharat, dupa cum arata o alta lucrare, „Riscul de a dezvolta polipi colonici displazici la pacientii dislipidemici”.

„Dislipidemia, anomalie a nivelului de lipide din sange, se afla, ca si obezitatea, diabetul zaharat si hipertensiunea, printre cauzele bolilor cardio-vasculare si ale bolii cronice renale. Recomand celor care au in familie persoane care sufera de aceasta boala sa mearga la doctor, pentru un control. Sa faca acelasi lucru si fumatorii si persoanele mai in varsta”, a declarat  la randul sau si prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

 


Adaugati un comentariu


 

*