Guvernul arunca cu bani pe fereastra in lupta impotriva epidemiei de Ebola

22 mai 2015 | 0 comentarii |

Desi spitalul destinat cazurilor de acest gen, deschis la Otopeni, nu a avut niciun pacient, autoritatile au decis sa aloce alti 360.000 de lei pentru mentinerea sa in functiune, pana cand vor fi eradicate si ultimele focare de Ebola din Sierra Leone si Guineea.

 

ebolaIn timp ce alte investitii mult mai necesare sistemului public de sanatate isi asteapta finantarea de ani de zile, iar Institutul Cantacuzino, spre exemplu, se lupta cu falimentul din lipsa de fonduri, Guvernul a considerat necesar sa mai aloce 360.000 de lei din bugetul Sanatatii pentru lupta impotriva Ebola. La nivel international epidemia exista, insa in Romania lipseste cu desavarsire. Concret, Ministerul Sanatatii va plati banii respectivi doar pentru intretinerea, pe o perioada de inca sase luni, a spitalului de campanie destinat cazurilor de Ebola, deschis anul trecut in zona Otopeni, spital despre care se poate spune ca „a stat degeaba” din noiembrie pana in prezent.

Dotat cu cateva zeci de paturi, spitalul militar de campanie de la Otopeni a fost pregatit pentru posibile cazuri de Ebola, dar nu si-a gasit pana acum nicio utilitate, in conditiile in care niciun pacient contaminat cu aceasta maladie nu a fost depistat pe teritoriul Romaniei. Ca masura de precautie, la vremea respectiva, infiintarea spitalului putea fi considerata utila, insa in conditiile in care epidemia a fost eradicata in majoritatea focarelor, mentinerea sa in functiune pentru inca sase luni pare putin exagerata.

 

ebolaFiecare zi de mentinere in functiune a spitalului necesita cheltuieli de intretinere care nu prea isi au rostul, in conditiile in care arealul in care se manifesta epidemia s-a restrans si nu sunt indicii ca Romania ar putea fi asaltata de un val de pacienti infectati. In baza memorandumului adoptat in septembrie, anul trecut, privind „Masurile de prevenire si de crestere a capacitatii de interventie in combaterea infectiilor cu virusul hemoragic Ebola”, guvernul a decis, ieri, sa prelungeasca cu inca sase luni perioada in care spitalul special va fi mentinut in functiune, pana cand Organizatia Mondiala a Sanatatii va anunta ca au fost eradicate si ultimele doua focare, din Sierra Leone si Guineea. Prin urmare, s-a emis o ordonanta prin care se prevede alocarea sumei de 360.000 de lei de la bugetul si asa sarac al Sanatatii pentru cheltuielile de intretinere a unitatii medicale speciale.

 

EBOLATotodata, s-a decis ca Centrul Unic de Management al Cazurilor de Ebola sa functioneze in incinta Institutului National de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan, pana cand va fi confirmata eradicarea definitiva a epidemiei.

Unitatea medicala speciala destinata bolnavilor de Ebola este constituita ca sectie exterioara a Institutului Matei Bals si Spitalului Militar Central, avand in vedere ca este in subordinea operationala a Ministerului Apararii. Este vorba, practic, de un obiectiv asigurat cu paza militarizata si dotat cu aparatura performanta, care nu si-a dovedit pana acum utilitatea, in conditiile in care unitatea nu a avut niciun pacient. Spitalul este unul de tip container, format din mai multe compartimente alimentate cu apa curenta, energie electrica si facilitati pentru decontaminarea materialelor si a personalului.

 


Adaugati un comentariu


 

*