Plata garzilor rezidentilor, la mana viitorului guvern

23 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Actuala conducere a Ministerului Sanatatii a elaborat cadrul legal pentru plata garzilor medicilor rezidenti de anul I si II, insa adoptarea acestuia va reveni guvernului care va fi anuntat dupa Craciun.

 

sedinta de guvernSingura certitudine despre noul guvern este ca va fi anuntat dupa Craciun, dupa ce presedintele Iohannis a anuntat ca se va pronunta in privinta propunerilor de premier primite din partea PSD si PMP, dupa 25 decembrie. Este de asteptat, astfel, ca pana la finalul anului sa fie anuntata si componenta noului guvern, si sa primeasca votul noului Parlament, urmand ca din prima zi lucratoare a anului 2017, acesta sa isi intre pe deplin in atributii, daca presedintele va fi de acord cu propunerea de prim-ministru inaintata de PSD.

Printre primele proiecte de ordonanta in privinta carora noul guvern va trebui sa se pronunte se numara si cel referitor la plata garzilor medicilor rezidenti din anul I si anul II, care in prezent nu primesc nimic pentru garzile pe care le efectueaza in spital.

Ministerul Sanatatii, aflat inca sub conducerea lui Vlad Voiculescu, a anuntat ca a reusit, pe ultima suta de metri, finalizarea acestui proiect legislativ, pe care l-a trimis spre aprobare catre Guvern, insa decizia finala ii  revine viitorului Executiv.

 

rezidentiPentru a putea fi adoptata de actualul legislativ, ordonanta trebuia aprobata cu 180 de zile inainte de finalul de mandat, acestea fiind prevederile legale in cazul actelor normative ce  implica alocarea suplimentara de fonduri pentru cheltuieli de personal. Proiectul nu a putut fi adus la forma finala cu 6 luni inainte de alegeri, insa cei din Ministerul Sanatatii au reusit sa faca acest lucru in ultimele zile din mandatul lui Vlad Voiculescu.

Este de asteptat ca documentul sa fie dezbatut in prima sedinta a viitorului guvern. Ramane de vazut daca acesta va fi adoptat sau daca noul Executiv va avea o solutie proprie pentru rezilvarea problemei garzilor rezidentilor.

Proiectul in cauza prevede ca medicii aflati in primii doi ani de pregatire in rezidentiat pot asista medicul titular de garda, in afara programului normal de lucru, iar pentru aceasta activitate beneficiaza de o indemnizatie in cuantum de 140 de lei pe garda. Aceasta indemnizatie se va acorda pentru un numar de maximum doua garzi pe luna. Masura se va aplica si medicilor rezidenti incepand cu anul III de pregatire, pentru activitatea prestata in afara programului de la norma de baza, care efectueaza garzi in spitale in care nu sunt organizate doua linii de garda in aceeasi specialitate.

Ministerul Sanatatii precizeaza, intr-un comunicat, ca de prevederile  acestei ordonante ar urma sa beneficieze aproximativ 7.000 de medici rezidenti.

 


Adaugati un comentariu


 

*