Programele Naționale de Sănătate valabile în acest an, prelungite până pe 31 martie 2021

7 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Măsura este propusă de Ministerul Sănătăți, în contextul în care încă nu există un buget pentru anul viitor.

 

Ca de obicei, sfârșitul de an vine fără o lege a bugetului adoptată pentru anul viitor, astfel că, la acest moment, nu mai este timp pentru parcurgerea tuturor etapelor necesare în vederea elaborării și adoptării de noi acte normative care să permită continuarea programelor naționale de sănătate valabile la acest moment. Pentru că de aceste programe depind zeci de mii de pacienți, blocarea acestora la sfârșitul anului ar însemna un adevărat dezastru, astfel că Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre e guvern ce prevede prelungirea termenului de aplicare a programelor aprobate pentru acest an, până la finele primului trimestru din 2021.

Având în vedere că Legea bugetului de stat pe anul 2021 nu este aprobată, rezultă că până la data de 31 decembrie 2020 nu vor putea fi parcurse toate etapele necesare pentru aprobarea unor noi acte normative care să asigure cadrul legal pentru derularea programelor naționale de sănătate, precum și pentru încheierea unor noi contracte pentru acordarea de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale bolnavilor incluși în programele naționale de sănătate. Din aceste considerente, se propune prelungirea, până la data de 31 martie 2021, a termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018, cu modificările ulterioare. În acest context, se va asigura continuitatea activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate derulate în prezent”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Normele și modificările prevăzute în legea citată sunt valabile doar până la finele acestui an, iar fără un buget clar, nu pot fi întocmite altele noi, care să permită continuarea programelor în cursul anului viitor. Este de așteptat ca acest lucru să se întâmple în primul trimestru sin 2021, care se anunță a fi unul foarte încărcat.

Pe lângă campania de vaccinare împotriva Covid-19, urmează și o perioadă destul de agitată din punct de vedere politic, având în vedere rezultatele provizorii ale alegerilor desfășurate ieri. În aceste condiții, adoptarea bugetului ar putea fi întârziată de negocierile ce vor avea loc pentru formarea noului guvern și rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul primului trimestru.

Nu este pentru prima dată când aplicabilitatea programelor naționale de sănătate este prelungită peste termenul până la care normele legale sunt valabile procedându-se în mod similar și pe parcursul anului trecut, dar și în 2020.


Adaugati un comentariu


 

*