Guvernul nu este de acord cu acordarea stimulentelor financiare lunare de catre Ministerul Sanatatii

Executivul a contestat deja la Curtea Constitutionala prevederile care modificau Legea Sanatatii, astfel incat personalul medical si de specialitate sa poate primi stimulente financiare lunare in limita a doua salarii minime brute din partea ministerului sau celorlalte istitutii cu retea sanitara proprie.

 

sedinta de guvernDesi Parlamentul a adoptat in data de 22 iunie modificarea prevederilor Legii Sanatatii astfel incat Ministerul Sanatatii si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie sa poata acorda personalului medical si de specialitate stimulente financiare lunare in limita a doua salarii minime brute pe tara, Guvernul nu este de acord cu aceasta decizie si a anuntat zilele acestea ca a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la noile prvederi legislative.

Intr-un comunicat de presa remis in acest sens, se arata ca reprezentantii Guvernului au obiectii asupora modificarilor aduse actului normativ in acest sens, pe motiv ca legea contine prevederi similare si pentru autoritatile administratiei publice locale, care, la randul lor, pot sa acorde stimulente financiare personalului medical, in aceleasi limite.

In acelasi comunicat se mai arata ca modificarile adoptate de Parlament nu indica sursa de finantare si, potrivit Constitutiei, nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare, iar daca aceste masuri se aplica exista riscul ca impactul suplimentar generat sa nu poata fi acoperit din bugetul aprobat.

 

Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala

Acest lucru, ar putea crea premisele unui dezechilibru bugetar si ar fi posibila depasirea tintei de deficit care este 2,95 la suta din PIB. Executivul mai sustine ca „incepand cu anul 2011, salarizarea in sectorul bugetar este reglementata prin Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Ca urmare, drepturile salariale ale personalului bugetar sunt si raman, in mod exclusiv, cele prevazute in Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Guvernul atrage atentia ca adoptarea acestor masuri ar putea avea un impact financiar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat aferente anului in curs de circa 3,2 miliarde de lei, respectiv 5,5 miliarde de lei in 2017.

 

camera deputatilorIn luna februarie, documentul legislativ contestat in prezent de Guvern fusese respins la Senat, insa deputatii i-au dat o noua forma, cu posibilitatea acordarii acestor stimulente financiare, in scopul mentinerii personalului medical in tara si a cresterii calitatii serviciilor de sanatate publice. Noul proiect a fost din nou dezbatut in Parlament si a fost aprobat in cursul lunii iunie, urmand sa fie promulgat de presedintele Iohannis.

Se astepta ca noile prevederi sa fie puse in aplicare incepand cu luna august, dar se pare ca acest lucru nu se va intampla, pana cand Curtea Constitutionala nu isi va da verdictul, ca urmare a contestatiei facute de Executiv.

De retinut este faptul ca aceasta contestatie se refera doar la articolul ce permite Ministerului Sanatatii si celorlalte institutii cu retea sanitara proprie sa acorde stimulente financiare medicilor, in privinta celuilalt articol care permite autoritatilor administratiei locale sa acorde aceleasi stimulente financiare nexistand nicio obiectie.

 


Adaugati un comentariu


 

*