A fost adoptata ordonanta pentru plata orelor suplimentare ale personalului medical implicat in cazul Colectiv

16 decembrie 2015 | 1 comentariu |

Platile vor fi facute pana la sfarsitul anului, personalui medical care a lucrat peste orele de program in zilele ce au urmat tragediei sau a insotit ranitii in strainatate.

 

operatie colectivPrimul proiect legislativ elaborat de Ministerul Sanatatii sub noua conducere a echipei lui Patriciu Achimas-Cadriu a fost adoptat ieri, de Parlament si vine sa le acorde un drept cuvenit medicilor si celorlalte cadre medicale care si-au petrecut zile si nopti in sir in spitale pentru a acorda ingrijirile necesare ranitilor din clubul Colectiv. Este vorba de proiectul ce prevede plata orelor suplimentare efectuate de personalul medical implicat in ingrijirea ranitilor din clubul bucurestean. Proiectul a fost elaborat la propunerea venita din partea premierului Dacian Ciolos, aceasta fiind, de altfel, si ultima propunere oficiala facuta in mandatul sau de fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Atat fostul ministru cat si cel care i-a urmat la conducerea ministerului, au considerat firesc sa recompenseze in acest fel eforturile echipelor medicale, fiind totodata o masura de bun simt ca personalul medical care a petrecut zile si nopti in sir la capataiul bolnavilor, luand masa din alimentele donate de oamenii cu suflet si luptandu-se la foc continuu pentru viata pacientilor, sa beneficiezede plata orelor suplimentare in care au muncit mai mult decat intr-o saptamana obisnuita de lucru.

 

vot-parlamentAstfel, dupa ce au avut grija sa-si voteze si propriile pensii speciale, parlamentatii au adoptat cu unanimitate de voturi proiectul legislativ inaintat de Ministerul Sanatatii, care stipuleaza ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat in acordarea asistentei medicale victimelor tragediei de la clubul Colectiv sa fie platite. Conform explicatiilor oferite de unul dintre deputatii care au venit cu aceasta propunere legislativa, este vorba de un amendament la legea privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, ce se refera la o exceptie care sa fie introdusa in lege pentru a putea fi platite orele suplimentare tuturor celor care au intervenit in ziua de 30 octombrie in urma tragediei de la Colectiv si in zilele ce au urmat, precum si celor care au insotit victimele in deplasarile din strainatate. De aceste prevederi va beneficia „personalul care a acordat ingrijire, asistenta medicala, consiliere şi transport sanitar in cadrul unitatilor sanitare implicate, personalul care a insotit pacientii transferati pentru acordarea ingrijirilor medicale la clinici din afara graniţelor tarii, iar munca suplimentara efectuata incepand cu data de 30 octombrie 2015 se salarizeaza in functie de tariful orar aferent salariului de baza avut, la care se adauga un spor de 100 la suta din tariful orar al salariului de baza” dupa cum se prevede in legea adoptata ieri.

 

tigari fumatoriTot ieri a mai fost adoptata o lege pentru care mai multi medici cardiologi si pneumologi militeaza de foarte multa vreme, anume cea care interzice fumatul in spatiile publice inchise. Cel mai infocat sustinator al acestui proiect legislativ care a fost in cele din urma adoptat dupa nenumarate amanari si discutii controversate a fost medicul pneumolog Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, care a subliniat in nenumarate randuri ca principalul scop urmarit nu este acela de a le interzice fumatorilor sa fumeze in locurile publice, ci acela de a-i proteja pe nefumatori, acestia fiind nevoiti de multe ori sa ihnaleze fumul de tigara si sa devina astfel fumatori pasivi, fapt ce le pune sanatatea in pericol.

Legea urmeaza a fi aprobata si de presedintele Iohannis si apoi publicata in Monitorul Oficial, estimandu-se ca prevederile sale vor intra efectiv in vigoare la inceputul lunii februarie a anului viitor. De atunci, fumatul in spatiile publice inchise, inclusiv baruri, cluburi, cafenele va fi interzis, cei care doresc sa isi exercite acest viciu trebuind sa iasa in aer liber pentru a fuma. Nici in aer liber insa, acestia nu vor avea libertate deplina, fumatul fiind interzis si in cazul in care, pe o raza de 50 de metri, se afla amplasat un spatiu de joaca pentru copii.

Singurele spatii inchise in care fumatul va fi permis sunt inchisorile de maxima siguranta si zonele de tranzit ale aeroporturilor, insa si acolo se va fuma doar in locuri special amenajate.

 Comentarii (1)

  1. Chira spune:

    Ma bucur ca sunt platiti. Sunt convinsa ca au facut ce au putut.

Adaugati un comentariu


 

*