Program de screening pentru identificarea riscului cardiovascular, lansat de INSP

28 octombrie 2020 | 1 comentariu |

În același timp, Parlamentul a adoptat o lege care le permite asiguraților să solicite gratuit astfel de investigații de screening, pentru depistarea precoce a mai multor afecțiuni.

 

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat lansarea unui program care se va întinde pe durata a trei ani și va avea ca scop depistarea precoce a pacienților cu risc cardiovascular. Este vorba de un program de screening care a fost denumit „Totul pentru inima ta” și se va derula în perioada 2020-2023, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Proiectul beneficiază de o finanțare de 20 de milioane de euro din fonduri europene și își propune ca în decursul celor trei ani să acorde servicii de screening pentru cel puțin 165.001 persoane, dintre care cel puțin jumătate vor face parte din grupurile vulnerabile, care au acces dificil la servicii medicale.

Inițiatorii au mai anunțat că în proiect vor fi implicați 900 de specialiști care vor asigura serviciile de screening pentru acești pacienți.

 

Conf. dr. Alexandra Maria Cucu

Conf. dr. Alexandra Maria Cucu, directorul Centrului National pentru Evaluarea și Promovarea Stării de Sănătate din cadrul INSP, a precizat cu ocazia lansării proiectului, că acesta „este de o amploare şi de o importanţă istorice. Cei şase parteneri implicaţi în program şi-au propus să găsească cele mai bune instrumente şi cea mai bună formulă de adresare sistemică a bolilor cardiovasculare. Este o iniţiativă foarte ambiţioasă, mai ales dacă ne uităm la statisticile care indică faptul că rata de mortalitate in România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte ţări din Uniunea Europeană. Ne dorim, pe de o parte, reducerea diferenţelor faţă de media europeană în ceea ce priveşte durata şi calitatea vieţii pacienţilor cu boli cardiovasculare, precum şi ajutarea celor mai vulnerabili, care găsesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare”.

 

Echipa de proiect

Scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate, screeningul pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular.

La evenimentul de lansare, organizat la sediul INSP, au participat Dragoș Garofil – secretar de stat, Ministerul Sănătății, Dragoș Adrian Iorga, director executiv OIR-BIF, prof. dr. Dragoș Vinereanu – Consiliul de Conducere al Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Dan Gaiță – Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara, dr. Rodica Tănăsescu, expert INSP – SNMF grup cardio, Radu Gănescu – președinte COPAC, Bogdan-Alexandru Păunescu – președinte Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, conf. dr. Alexandra Maria Cucu – INSP, director CNEPSS, conf. dr. Florentina Furtunescu– expert INSP.

 

În aceeași zi, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege care le dă posibilitatea, persoanelor asigurate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, să solicite și să beneficieze gratuit de servicii de screening pentru depistarea precoce a mai multor boli.

În textul legii adoptate se arată că „prin screening se înţelege examinarea iniţială de prezumţie sau stabilirea existenţei reale a bolilor ori a altor caracteristici biologice sau comportamentale într-o populaţie, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee şi tehnici de investigaţie în scopul descoperirii precoce şi evidenţierii lor într-un stadiu incipient”.

Proiectul va completa Legea drepturilor pacienților, adoptată în 2003, dându-le astfel dreptul de a beneficia gratuit de investigaţii de screening la solicitare proprie, din momentul încadrării în grupul de risc sau în baza unei trimiteri de la medicul specialist.

Odată adoptat de Parlament, documentul legislativ mai are nevoie doar de promulgarea președintelui și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

 



Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Frumoasa initiativa care se va implementa doar pe hartie si cu totul intamplator in realitate , na sa nu se prinda ,,sefu,, ca se…fura ,,bistarii,,!

Adaugati un comentariu


 

*