Victor Costache a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Sănătății

29 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta a fost validat în comisiile de specialitate din Parlament cu 14 voturi „pentru” și 4 abțineri.

 

Dr. Victor Costache

Astăzi au loc, în Parlament, audierile candidaților propuși de premierul desemnat, Ludovic Orban, care trebuie să primească avizul comisiilor de specialitate pentru a putea fi validați în noile funcții, odată cu validarea noului guvern. Al doilea ministru propus care a intrat la audieri în această dimineață a fost medicul Victor Costache, care urmează să preia conducerea Ministerului Sănătății, portofoliu deținut în guverul Dăncilă de Sorina Pintea.  Audierea în Comisiile de Sănătate reunite ale Senatului și Camerei Deputaților s-a întins pe durata a circa două ore, timp în care medicul Victor Costache și-a prezentat prioritățile și proiectele pentru viitorul mandat, răspunzând și întrebărilor venite din partea membrilor celor două comisii.

Recunoscut ca un excelent profesionist, dar și un bun manager de spital, acesta avea un singur punct slab la dosar, reprezentat de o acuzație de malpraxis în cazul unei paciente care a decedat după o intervenție chirurgicală. Chestionat pe această temă, viitorul ministru a precizat că are calitatea de suspect în dosarul deschis în 2017 și aflat încă în cercetare, toate expertizele efectuate până în prezent fiindu-i favorabile. Victor Costache a dat însă asigurări că, în situația în care i se va schimba calitatea de suspect în cea de inculpat, nu va ezita nici un moment să își dea demisia din funcția de ministru al Sănătății.

 

Victor Costache si Ludovic Orban

În ceea ce privește prioritățile sale în calitate de ministru, Victor Costache a spus că prima dintre acestea va fi rezolvarea crizei Rezidențiatului. Acesta a promis că situația va fi deblocată, iar absolvenții vor putea susține examenul pe data de 8 decembrie, așa cum s-a stabilit.

De altfel, la finalul audierilor viitorilor miniștri, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se va afla și proiectul legislativ referitor la modificarea regulamentului de organizare a Rezidențiatului, care conține și un amendament cu aplicabilitate doar pentru sesiunea din acest an. Conform amendamentului, organizarea Rezidențiatului în 2019 va intra doar în sarcina Ministerului Sănătății și a universităților, fiind eliminată implicarea Ministerului Educației. Proiectul a fost deja aprobat în Senat și mai are nevoie de avizul Camerei Deputaților, pentru a fi trimis apoi la promulgare. În acest sens, Victor Costache a menționat că după validarea noului guvern se vor găsi și soluții legislative pentru tinerii care urmează să susțină Rezidențiatul.

 

O altă măsură pe care o va lua la scurt timp după preluarea mandatului va fi solicitarea unei rectificări bugetare pentru Sănătate, întrucât, în luna decembrie, fondurile vor ajunge „la fundul sacului”. Acesta mai spune și că va dispune efectuarea unui audit al investițiilor făcute la nivelul ministerului, pentru a avea o imagine cât mai corectă a situației actuale.

În legătură cu bugetul de investiţii al Ministerului Sănătăţii, după cum vedem, există informaţii contradictorii chiar şi în rândul Comisiilor de Sănătate ale Parlamentului, dar pot să vă spun că vom face un audit din primele zile, pentru a avea o radiografie corectă a situaţiei investiţiilor şi, evident, trebuie regândit modul în care se prioritizează aceste investiţi. Ceea ce ştiu, la nivelul Casei, creditele sunt angajate, sunt executate, calendarul de execuţie este la zi şi, practic, una din urgenţe este de a cere o rectificare pozitivă, deoarece în luna decembrie vom fi descoperiţi. Deci, este una din priorităţile mandatului nostru şi de aceea spuneam că, probabil, voi fi un coleg dificil pentru domnul Cîţu de la Finanţe. Vă promit că mă voi lupta pentru sănătate, pentru a obţine mai multe fonduri şi le voi prioritiza aşa cum trebuie”, a declarat Victor Costache, în timpul audierilor.

Nu în ultimul rând, el a menționat că va acorda o atenție sporită legii vaccinării, precizând și că nu intenționează să închidă nici un spital pe timpul mandatului său.

 


Adaugati un comentariu


 

*