Mâini de aur: Medicii Spitalului „Sf. Maria” din București au transplantat, simultan, plămâni și ficat

29 octombrie 2019 | 1 comentariu |

Este pentru prima dată în lume când un spital mic, sub 300 de paturi, reuşeşte o astfel de performanţă”, precizează reprezentanţii spitalului.

 

Există minuni în fiecare zi, în jurul nostru, iar cele mai multe dintre ele se petrec în spitale, chiar dacă multe dintre ele trec neobservate. Una, de fapt, două astfel de minuni s-au petrecut noaptea trecută, la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din Capitală, unde „două persoane diferite au fost transplantate concomitent, aseară, cu plămâni şi respectiv ficat, la Spitalul Clinc «Sfânta Maria» din Bucureşti”, a anunţat, astăzi, conducerea unității medicale, printr-un comunicat, în care se menționează că „mobilizarea exemplară a echipei de anestezie şi chirurgie a permis această premieră naţională”.

Lupta contra cronometru pentru salvarea a cinci vieți a început la Spitalul Județean de Urgență Sibiu, unde o tânără de 38 de ani, care n-a mai putut fi salvată, a devenit „înger salvator” după moarte, pentru alte cinci vieți. Cinci oameni a căror unică șansă la viață era organul salvator pe care-l așteptau, cu speranță, pe listele de așteptare.

Așa cum SănătateaBuzoiană.ro a relatat într-un articol anterior, ficatul și plămânii au ajuns la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din Capitală, rinichii au salvat alte două vieți cu ajutorul echipelor medicale de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, iar inima a ajuns la un pacient aflat în Klinicka Bolnica Dubrava din Zagreb, pentru că între românii aflați pe listele de așteptare nu s-a găsit un pacient compatibil.

 

Transplant pulmonar Sf. Maria

Pe lângă a doua viață oferită unor pacienți grav bolnavi, „îngerul salvator” din Sibiu a dat echipelor medicale de spitalul Sf. Maria șansa de a realiza o premieră medicală națională. Mâinile lor „de aur” au reușit să facă, simultan, transplantul de plămâni și de ficat, la doi pacienți diferiți.

Mai mult, reprezentanții spitalului spun că este pentru prima dată în lume când un spital mic, sub 300 de paturi, reuşeşte o astfel de performanţă.

Primarul general al Capitalei i-a felicitat „din tot sufletul” pe medicul Narcis Copcă, managerul spitalului, și pe echipa sa, despre care spune că „sunt îngeri care fac minuni. Am fost mereu încrezătoare în medicii noștri și de aceea am investit, ca primar general, sume record în sănătate”, a scris Gabriela Firea, pe pagina sa de socializare. Ea a subliniat că asta dovedește că „se poate și la noi în țară, și la un spital public! Și se poate bine! Se salvează vieți chiar și atunci caând alții nu mai dau acelor pacienți șanse”.

La Spitalul Sfânta Maria s-a realizat, în aprilie 2018, primul transplant pulmonar din România. Donatorul înger a fost un bărbat de 46 de ani, aflat în moarte cerebrală, iar pacientul, un ieşean de 37 de ani, care în ultimii trei ani trăise conectat la aparatul de oxigen. În 2015, acesta depusese la mai multe clinici din străinătate cerere pentru transplant, dar singurul răspuns primit a fost de la AKH Viena, care însă l-a refuzat, pentru că pe lista lor de transplant se mai aflau patru români.

 

Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, administrat de Primăria Capitalei prin ASSMB, este singurul centru din România acreditat de Agenția Națională de Transplant și Ministerul Sănătății pentru realizarea transplantului pulmonar, iar intervenția realizată luni seară a fost cea de-a șaptea, într-un an și jumătate, de când s-a realizat prima astfel de intervenție la npo în țară.

Potrivit medicilor, beneficiarul primei intervenții, Mugurel Amariței, este în prezent într-o stare de sănătate excepțională, face sport și a luat în greutate. De atunci, echipa medicală de la Spitalul Clinic Sfânta Maria a mai efectuat încă cinci operații reușite de transplant pulmonar. Cei șase bolnavi care au fost supuși intervenției se simt bine, în funcție de data la care a avut loc transplantul aceștia aflându-se în stadii diferite de recuperare.

Centrul de Transplant Hepatic s-a înființat în anul 2014, în cadrul secției Chirurgie Generală II a unității medicale, iar până acum, aici s-au realizat 50 de transplanturi de ficat. Pe site-ul spitalului se menționează că totul a fost posibil cu eforturi considerabile și cu sprijinul Primăriei Municipiului București. 

Anul trecut, Spitalul „Sf. Maria” a fost premiat în cadrul celei de-a 14-a ediții a Zilei Naționale a Transplantului din România, pentru pentru inițierea programului de transplant pulmonar în România și pentru susținerea activității de transplant hepatic.

 

 (Sursă foto: Spital Sf. Maria)

 



Comentarii (1)

  1. Sarb Raul spune:

    Echipele de medici de transplant ai Sp. Cl. Sfânta Maria = Elita transplantologiei românești hepatice și pulmonare ! Respect maximum !

Adaugati un comentariu


 

*