Există viață după moarte! Jurnalistul Cristi Botez, salvat de un înger

10 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Mai mulţi bolnavi grav, care aveau nevoie de un transplant, au primit o nouă şansă la viaţă după ce două familii din județele Hunedoara și Bihor au acceptat să doneze organele celor dragi, aflați în moarte cerebrală.

 

Există viață după moarte, iar speranța nu trebuie abandonată niciodată! „Donarea salvează vieți!” – ne spun, cu convingere, medicii care salvează vieți prin transplant și pacienții care au primit a doua șansă la viață, iar realitatea confirmă această afirmație, fără echivoc.

La spitalele din Deva şi Oradea, două familii din județele Hunedoara și Bihor şi-au dat acordul pentru prelevare de organe de la rudele lor aflate în moarte cerebrală și au salvat, astfel, mai multe persoane aflate în suferință.

Doi bărbați care fuseseră internați la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva și la Spitalul Județean de Urgență din Oradea au devenit îngerii salvatori ai mai multor persoane a căror singură șansă la viață era un transplant.

La Deva, echipele medicii au prelevat plămânii, rinichii, corneea şi ţesuturi, iar la Oradea, rinichii și corneea.

Plămânii au ajuns la Bucureşti, la Spitalul „Sfânta Maria”, rinichii la Cluj și la Iași, iar corneele, la București. Un alt înger, de la Spitalul Floreasca, a fost salvatorul jurnalistului Cristi Botez.

 

La Deva, așa cum a explicat managerul spitalului județean, Delia Băda, donatorul suferise un accident vascular cerebral (AVC) și se afla în moarte cerebrală din 7 aprilie.

În jurul orei 23.00, am fost prezentă pe secție. Am luat legătura cu medicul șef al ATI, Ioana Kovacs și domnul doctor Anghel Lucian Bunea, care au supravegheat pacientul, pentru a-i menține funcțiile vitale. Pacientul avea 60 de ani și suferise un AVC. Doar anumite organe au fost prelevate. Au fost echipe de medici din Cluj și București. Pentru prima dată, de când se fac astfel de intervenții la SJU Deva, s-a reușit prelevarea plămânilor, fiind și printre puținele intervenții de acest gen din țară. S-au mai prelevat rinichii, tendoane, os și cornee”, a precizat managerul SJU Deva.

La Institutul de Transplant din Cluj, unde au ajuns rinichii recoltați la Deva, cinci familii care așteaptau intervenția salvatoare au fost chemate pentru testele de compatibilitate specifice, iar două dintre ele s-au numărat printre norocoși.

 

Cristian Botez, reporter special și corespondent de război, a fost operat, în noaptea de marți spre miercuri, de medicii de la Institutul Clinic Fundeni, unde a primit ficatul de care avea atâta nevoie. Apropiații jurnalistului și medicii salvatori transmit mulțumiri familiei donatorului și se roagă pentru sufletul acestuia.

Cazul ziaristului Cristian Botez confirmă, încă o dată, că există viață dincolo de moarte, că speranța de care au nevoie persoanele înscrise pe listele de așteptare în vederea realizării unui transplant salvator se poate transforma în certitudine. Și că faptele bune nu rămân nerăsplătite. Iar omenia și empatia de care dau dovadă familiile care acceptă să doneze organele unei persoane apropiate pentru a da noi șanse la viață altor oameni aflați în suferință pe un pat de spital, sunt extraordinare!

În urmă cu câteva zile, aflam de pe rețelele de socializare că starea lui Cristi s-a agravat după ce, în luna februarie, a fost bătut bestial de trei indivizi, pentru că a luat apărarea unei femei aflată la casa de marcat, pe care cei trei începuseră să o hărțuiască. La puțin timp, ficatul lui a cedat, pe fondul unei afecțiuni mai vechi agravată, se pare de loviturile primite. Singura șansă de salvare era un transplant de ficat care, așa cum spuneau medicii, era necesar cât mai urgent, pentru că starea lui se înrăutățise. Familia și prietenii făceau un apel disperat, în căutarea unui potențial donator viu.

Salvarea lui Cristi Botez a venit însă de la un înger aflat în Spitalul Universitar de Urgență și de la medicii de aici și cei de la Institutul Clinic Fundeni care au realizat transplantul și unde i s-a oferit șansa la o nouă viață.

 

Cristi Botez (foto: Florin Esanu)

În această dimineață, pe pagina creată pentru salvarea lui Cristi Botez, a fost postat mesajul emoționant al prietenilor acestuia:Dragi prieteni, Am parcurs împreună, în ultimele zile, un maraton al solidarității impresionant. Cristian Botez vă multumește tuturor! Le multumește miilor de Oameni care au fost în aceste zile alături de el cu un gând bun, încurajări și urări de sănătate. Le multumește celor aproape 300 de Oameni care s-au oferit să îi doneze o parte din corpul lor, pentru a-i da o șansă la viață.(…)

Cristi le multumește prietenilor și colegilor jurnaliști care i-au fost aproape în aceste momente grele. Și le este recunoscător medicilor de la Spitalul Universitar de Urgență din București și de la Institutul Clinic Fundeni, care l-au îngrijit și tratat. Și îi multumește lui Dumnezeu pentru că i-a dat o nouă șansă la viață! Aseară tarziu, Cristi a primit un dar nesperat: un ficat de la un donator în moarte clinică, a cărui familie a acceptat prelevarea mai multor organe, salvând astfel mai multe vieți. Inclusiv pe a lui Cristi. 

Nu cunoaștem donatorul, dar la aflarea veștii, am aprins o lumânare pentru sufletul lui și ne rugăm pentru sănătatea familiei acestuia, căreia îi suntem recunoscători. Operația a durat mai bine de 10 ore, și s-a încheiat cu bine în această dimineață, în urma cu putin timp. Urmează ore și zile grele, în care Cristi trebuie să continue să lupte pentru viața lui, iar organismul lui să accepte ficatul transplantat. Să ne rugăm împreună ca totul sa fie bine!

 

Medicii și asociațiile pacienților transplantați mulțumesc famiilor îngerilor salvatori și subliniază, încă o dată, că românii ar trebui să înțeleagă importanța donării de organe. Din pacate, românii sunt încă reticenți când vine vorba despre donarea de organe, iar foarte mulți suferinzi așteaptă un semn de la centrele de transplant.

Chiar dacă pierderea cuiva drag reprezintă o tragedie, românii pot alege ca, atunci când este posibil, să transforme necazul într-o bucurie, oferind o șansă la viață altor oameni, să privească donarea ca pe un gest suprem al ființei apropiate, așa cum a subliniat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul echipei de prelevare și transplant de la Oradea.

Donatorul a fost un bărbat de 60 de ani dintr-un sat din Bihor, care suferise un AVC, dar medicii nu l-au mai putut salva. Duminică a fost declarat în moarte cerebrală, iar luni, familia și-a dat acordul pentru prelevarea de organe.

După o intervenție de câteva ore, în care s-au prelevat rinichii și corneea, un elicopter la Centrul de Transplant din Iaşi a plecat în capitala Moldovei cu rinichii, iar corneea a ajuns la Bucureşti, la alți oameni care plâng după un strop de viață. Ficatul, plămânii şi cordul nu au fost eligibile.

Aproape 3.000 de români au nevoie de rinichi, alți 600 așteaptă un ficat salvator, iar șase au nevoie de plămâni ca de aer. Toți trăiesc cu speranța că există viață după moarte.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*