Românii, preocupați de sănătatea animalelor de companie

Vizitele regulate la cabinetele veterinare sunt o obișnuință pentru mulți dintre posesorii animalelor și păsărilor de companie.

 

Portalul toateanimalele.ro, realizat sub forma unei mici enciclopedii a tuturor animalelor cunoscute din lume, a efectuat recent un sondaj în rândul românilor, în dorința de a afla care sunt cele mai iubite animale de companie. Chestionarul s-a adresat unui eșantion de peste 15.700 de persoane, conținând și întrebări referitoare la modul în care aceștia au grijă de animalele lor.

Rezultatele indică faptul că jumătate dintre locuitorii din mediul urban dețin unul sau mai multe animale de companie, iar în topul preferințelor conduc detașat câinii și pisicile, urmate de păsări, pești, iepuri și alte animale.

Deși pe rețelele de socializare, fotografiile și clipurile cu pisici dețin supremația în ceea ce privește popularitatea, atrăgând sute sau chiar mii de „like”-uri, comentarii și distribuiri, în viața reală, câinii sunt cele mai iubite animale de companie ale românilor. Astfel, conform rezultatelor sondajului, 33% din deținătorii de animale din mediul urban au câini, în timp ce proporția deținătorilor de pisici este de 27%. În același timp există și mulți iubitori de animale care au atât câini cât și pisici, aceștia având o pondere de 14% din totalul deținătorilor de animale de companie.

 

În topul preferințelor pentru animale de companie urmează păsările, deținute de 22% dintre iubitorii de animale, perușii și papagalii fiind speciile cele mai populare. De asemenea, 9% dintre deținătorii de animale de companie au acasă acvarii cu pești, iar 5% cresc iepuri.

Autorii studiului menționează și care sunt motivațiile psihologice pentru care românii preferă anumite animale de companie. Astfel, preferința majorități pentru câinii de companie se datorează empatiei pe care românii o simt față de aceste animale și faptului că pot constitui o legătură reală cu ele. Acestea sunt și principalele motive pentru care câinii sunt preferați de iubitori de animale din întreaga lume, autorii studiului citându-l în acest sens pe psihologul american Scott Wilson, care a precizat că „iubim câinii mai mult decât oamenii, pentru că patrupezii nu au atât de multe așteptări de la noi. Ei ne iubesc și atât. Nu ne dezamăgesc și nu ne rănesc”.

În ceea e privește motivația celor 27% dintre cei care au pisici ca animale de companie, aceasta este legată în principal de frumusețea și de drăgălășenia lor.

 

Preferința pentru pești este de cele mai multe ori în strânsă legătură cu pasiunea pentru acvaristică, în timp ce românii care cresc iepuri ca animale de companie o fac în special pentru că i-au primit cadou sau pentru că i-au făcut cadou propriilor copii, știut fiind faptul că, mai ales în această perioadă premergătoare Paștelui, această practică a devenit o obișnuință.

Studiul mai indică și faptul că deținătorii de animale de companie din România sunt foarte preocupați de sănătatea acestora, și sunt mult mai puțin reticenți în a-și vaccina prietenii patrupezi decât sunt unii părinți, când e vorba de proprii copii.

În medie, un proprietar de animal sau animale de companie merge la un cabinet veterinar de 8 ori pe an, iar vaccinarea constituie principalul motiv pentru care fac acest lucru, în 47% din cazuri. Nu în ultimul rând, și preocuparea pentru aspectul și igiena animalelor joacă un rol important, 25% dintre proprietarii de câni mergând frecvent cu patrupedele la saloanele de înfrumusețare canină, în timp ce 15% dintre proprietarii de feline merg la saloanele dedicate.

Autori studiului precizează, în loc de concluzii, că rezultatele cercetării indică faptul că animalele de companie au ajuns să joace un rol important în viața oamenilor, acestea ajungând să fie considerate membrii ai familiei, relația cu ele influențând semnificativ starea psihică a stâpânilor.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*