Încrederea europenilor în vaccinuri, pe un trend ușor ascendent

18 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Un sondaj recent efectuat din perspectiva apariția unui vaccin împotriva Covid-19 relevă în continuare un grad scăzut de încredere la nivelul continentului, însă lucrurile par să se schimbe în bine.

 

Cercetătorii britanici de la London School of Hygiene and Tropical Medicine sunt de părere că, în contextul epidemic actual, important este să se supravegheze cu regularitate percepția opiniei publice cu referire la vaccinare, pentru a se putea identifica rapid ţările şi grupurile în care încrederea se erodează. În acest mod sunt depistate zonele în care trebuie acţionat pentru restabilirea încrederii, pentru ca un maximum de oameni să poată beneficia de noi vaccinuri care vor salva vieţi. În consecință, aceștia au realizat un studiu la nivel european, ale cărui rezultate au fost date publicității și care arată că europenii continuă să aibă un nivel scăzut de încredere referitor la vaccinare, însă se constată o ușoară creștere a procentului celor care sunt încrezători în eficiența imunizării.

Cercetătorii au analizat aproape 300 de anchete naţionale, realizate peste tot în lume, între 2015 şi 2019, completându-le cu noi elemente şi cu modelare computerizată. În total, studiile au grupat răspunsurile oferite de aproape 300.000 de adulţi despre importanţa, siguranţa şi eficienţa vaccinurilor.

 

S-a stabilit astfel că, în Europa, încrederea în siguranţa vaccinurilor a crescut în mai multe ţări, precum Finlanda, Franţa, Italia, Irlanda şi Marea Britanie.

Spre exemplu, în Franţa, unde sentimentul de neîncredere în vaccinuri a fost deosebit de puternic în ultimii ani, 30% dintre persoanele interogate într-un sondaj din decembrie 2019 considerau că vaccinurile sunt sigure, comparativ cu 22% într-un sondaj din noiembrie 2018. Totodată, în Marea Britanie, încrederea în siguranţa vaccinurilor a crescut de la 47% la 52% între mai 2018 şi noiembrie 2019.

Mecanismul invers a fost observat în Polonia, unde rata de încredere a scăzut de la 64% în noiembrie 2018 la 53% în decembrie 2019, fapt care ilustrează impactul crescător al unei mişcări locale antivaccinare foarte bine organizate.

Studiul a vizat totodată și şase ţări în care neîncrederea în vaccinuri a crescut considerabil după 2015, respectiv Afganistan, Azerbaidjan, Indonezia, Nigeria, Pakistan şi Serbia. Cercetătorii văd în acest fenomen o tendinţă îngrijorătoare, care s-a înrădăcinat în instabilitatea politică şi în extremismul religios.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*