Mai mult de jumătate dintre români vor să se vaccineze împotriva Covid-19, până la sfârșitul anului

9 februarie 2021 | 0 comentarii |

În același timp, aproape 40% nu vor să se vaccineze, însă jumătate dintre aceștia spun că s-ar putea să își schimbe decizia în viitor.

 

Cel mai recent sondaj de opinie efectuat în rândul românilor, pe tema vaccinării împotriva Covid-19, arată că mai mult de jumătate din populație își dorește să se vaccineze pe parcursul acestui an, însă procentul nu este suficient de mare pentru a asigura o acoperire vaccinală ce ar putea pune capăt crizei provocate de pandemie. Această acoperire ar trebui să cuprindă cel puțin 70% din populație, însă procentul românilor deciși să se vaccineze până la finele acestui an este de 55,2%. În același timp 54,8% din populație consideră ca imunizarea în masă va pune capăt pandemiei, iar un procent de 83% consideră că vaccinarea trebuie să fie o decizie personală și că nu ar trebui să existe nici un fel de obligativitate în acest sens.

Rezultatele studiului mai relevă faptul că 39,4% dintre români nu sunt dispuși să se vaccineze, în timp ce 5,4% încă sunt indeciși sau au refuzat să dea un răspuns la această întrebare.

În ceea ce îi privește pe cei care nu vor să se vaccineze, 49% dintre ei sunt categorici în această decizie, în timp ce alți 49% spun că este posibil să își schimbe opinia în viitor și să se vaccineze. Ceilalți 2% nu știu cum vor proceda în viitor sau au refuzat să răspundă.

 

Principalul motiv invocat de cei care n u vor să se vaccineze este reprezentat de teama de eventualele reacții adverse, 30,9% invocând acest fapt. În același timp, 26,8% nu cred că vaccinul este eficient, iar 14,7% spun că nu au suficiente informații despre imunizarea împotriva Covid-19.  Un procent de 12,7% dintre cei care refuză vaccinarea este reprezentat de cei care sunt convinși că virusul SARS-CoV-2 nu există, iar totul este o mare conspirație mondială, iar 5,8% s-au declarat a fi împotriva vaccinurilor, în general. Totodată, 8,9% au invocat diverse alte motive, iar 0,9% au refuzat să răspundă le întrebarea referitoare la motivul pentru care nu se vaccinează.

Sondajul de opinie mai arată faptul că 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală şi periculoasă pentru sănătate, iar 17,2% cred că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate. De cealaltă parte 10,4% susţin că totul este o minciună, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Totodată, 76,6% dintre respondenţi consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a apărare faţă de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 1,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

 

Dintre cei chestionați, 62,4% au declarat că au încredere în informaţiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri, în timp 33,9% nu au încredere, iar 3,7% au refuzat să răspundă. În același timp, 70,4% dintre cei intervievaţi cred că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% îşi exprimă dezacordul, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi care ar fi principalul lucru care ar putea contribui la creşterea încrederii în vaccinurile anti-Covid, 23,5% dintre respondenţi au menționat un număr foarte mic de cazuri în care administrarea a avut efecte adverse, 22,4% o rată mare de vaccinare în rândul personalului medical, 13,1% o rată mare de vaccinare în alte ţări, iar 10,3%,  vaccinarea liderilor statelor lumii. De cealaltă parte 22,5% declară că nimic nu le-ar creşte încrederea în vaccinurile împotriva Covid-19, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Studiul mai arată că  54,2% dintre români au încredere mare şi foarte mare în procesul de avizare şi aprobare a vaccinurilor derulate de instituţii medico-sanitare din diverse ţări din Uniunea Europeană, 50,4% au încredere mare şi foarte mare în procesul derulat de instituţii de profil din SUA, iar 45% în procesul din România. Totodată, în procesul de avizare şi aprobare a vaccinurilor anti-Covid derulat de instituţii medico-sanitare din China au încredere mare şi foarte mare doar 26,3% dintre cei intervievaţi, iar în procesul derulat de instituţii de profil din Rusia, 25,9% dintre respondenţi.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*