Aproape o treime dintre românii vaccinați anti-COVID au făcut-o pentru a putea pleca în concediu

15 iulie 2021 | 0 comentarii |

Pe de altă parte, mai mult de un sfert dintre români spun că nu s-ar simți în siguranță la o  manifestare cu mulți participanți, chiar dacă toți ar fi vaccinați.

 

Încă o dată, comunicarea autorităților privind eficiența vaccinării pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 se dovedește deficitară. O parte dintre cei peste 4,8 milioane de români care s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19 nu au făcut-o pentru că au fost convinși că acest lucru este benefic pentru sănătatea lor și a celor din jur sau că în acest mod pot contribui la eliminarea pandemiei, ci din alte motive.

Cei care au avut convingerea că vaccinul îi protejează sunt cei care s-au grăbit să se vaccineze la începutul campaniei, atunci când se făceau programări la centrele de vaccinare și se întocmeau liste de așteptare. Majoritatea celor care s-au vaccinat atunci sunt vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice, care se află în categoria de risc și care au conștientizat că vaccinul îi protejează, urmați de adulții care au încredere în beneficiile vaccinării. Din păcate, entuziasmul s-a stins rapid, pentru că acesta este nivelul de educație sanitară în rândul populației, puțin peste 4 milioane de persoane având încredere în vaccinuri. Campania a continuat, însă cei care au decis să se vaccineze în ultima perioadă au fost mânați de alte interese, care nu mai țin strict de sănătatea proprie și a comunității. Măsurile de relaxare care oferă unele avantaje persoanelor vaccinate, adoptate atât în țară cât și peste hotare, au avut darul de a-i determina pe mulți să se vaccineze, iar un sondaj efectuat în perioada  23 iunie – 7 iulie relevă care sunt motivele care i-au determinat pe români să se imunizeze.

 

Sondajul a fost efectuat de o platformă de recrutare, în rândul angajaților din diverse domenii, iar 57% dintre aceștia au declarat că s-au vaccinat împotriva Covid-19. Datele relevă că 70% dintre cei care s-au vaccinat au făcut acest lucru din convingere, în timp ce 30% au declarat că și-au făcut vaccinul doar pentru a putea călători și a pleca în concediu. Anul acesta, oamenii sunt mult mai dornici să plece în vacanță, dat fiind faptul că sezonul trecut a fost compromis din cauza restricțiilor impuse de pandemie, când 39% dintre angajați au rămas acasă chiar și în perioada concediului, în timp ce 8% și-au petrecut vacanța peste hotare, în cursul anului trecut.

Date fiind măsurile de relaxare din această perioadă, mulți vor să recupereze sezonul ratat anul trecut, iar pentru a putea pleca în concediu au mers să se vaccineze, deși nu aveau această intenție inițial.

 

Pe de altă parte, jumătate dintre respondenți spun că nu își fac vreo grijă privind riscul de îmbolnăvire în timpul concediului petrecut în diferite destinații, în timp de 28% spun că măsurile de relaxare au venit prea repede, iar oamenii au uitat de orice risc, fiind îngrijorați din acest motiv. Nu în ultimul rând 19% dintre cei care au participat la sondaj sunt îngrijoraţi cu privire la venirea unui nou val de îmbolnăviri şi de impunerea unor noi restricţii, care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă.

În ceea ce privește festivalurile și alte manifestări publice cu o participare numeroasă, 80% dintre respondenți au declarat că nu vor lua parte la astfel de evenimente, iar 26% dingtre ei spun că nu s-ar simți în siguranță nici dacă toți participanții ar fi vaccinați.

Alți 38% consideră însă că este normal să se organizeze astfel de evenimente, atâta vreme cât cei prezenţi sunt cu toţii vaccinaţi, iar alţi 37% spun că ar participa fără să ţină cont dacă ceilalţi sunt sau nu vaccinaţi.

 

Web

În ceea ce privește imunizarea, fie naturală fie prin vaccinare, un alt studiu, efectuat de MedLife, arată că peste 60% din populația din mediul urban din România este imunizată împotriva Covid-19, fie prin vaccinare, fie în urma trecerii prin boală, ceea ce înseamnă 6-7 milioane de persoane imunizate în mediul urban. Dacă se adaugă și mediul rural, numărul celor care au trecut prin boală ori s-au vaccinat ar putea ajunge la 10-12 milioane de persoane, susțin datele cercetării MedLife. Studiul MedLife explică astfel că așa se justifică faptul că a scăzut substanțial numărul cazurilor de îmbolnăviri din ultima lună, dar atrag atenția că nu este nici pe de parte momentul să ne relaxăm, , pentru că valul 4 este mai aproape decât se credea și, în cel mult o lună, am putea avea din nou mii de infectări zilnic.

Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group susține însă că pericolul valului 4 este iminent și de aceea „este nevoie de implicarea colectivă a tuturor instituțiilor, a clasei politice, a oamenilor de business, mass-media, artiști, societate civilă pentru a informa populația în legătură cu importanța acestui fenomen și pentru a crește, în cel mai scurt timp posibil, rata de vaccinare. Dacă prioritizăm vaccinarea în următoarea perioadă, avem șansa de a deveni cea mai importantă pepinieră la nivel european pentru investiții și turism”.

 

Two female scientists or technicians with face protective masks work in laboratory on human blood samples.

În acest context, medicii MedLife susțin că efectul cumulat al vaccinării și al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut și prin boală și s-au și vaccinat având un titru destul de bun de anticorpi neutralizanți, inclusiv împotriva tulpinii Delta, comparativ cu cei care au trecut prin boală dar nu s-au vaccinat, astfel că singura soluție e vaccinarea, trecerea prin boală nefiind suficientă în fața noilor tulpini. „Rata ridicată de imunitate colectivă la nivel urban ar putea să ne dea impresia că situația este sub control, însă, din păcate, suntem încă departe de a pune punct acestei pandemii. Știm deja că imunitatea naturală este limitată, mai ales în cazul asimptomaticilor sau al personalor cu forme ușoare de boală, unde proporția celor care fie nu au dezvoltat deloc anticorpi în urma contactului cu virusul, fie au dezvoltat un titru scăzut de anticorpi, este mai mare în comparație cu cei care au avut forme severe de boală. Așadar, faptul că ai trecut prin boală nu reprezintă o certitudine a imunității, cu atât mai puțin în fața noilor tulpini, cum este tulpina Delta, care prinde avânt și în țara noastră și cel mai probabil, va deveni dominantă în perioada imediat următoare. De aceea, în acest moment, vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja în fața acestui virus, iar dacă nu creștem ritmul de vaccinare, cel mai probabil, începând cu luna august, spitalele vor începe să simtă efectele generate de acest val 4 al pandemiei“, a  declarat Dumitru Jardan, biolog în cadrul diviziei de cercetare a Grupului MedLife.

Cercetarea MedLife s-a desfășurat pe un eșantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în București, Cluj, Constanța, Timișoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț – zona 2.

 


Adaugati un comentariu


 

*