Proiectul blocului de locuințe de serviciu pentru medicii din Buzău, aproape de faza de licitație

Astăzi a fost aprobată în Consiliul Județean o ultimă modificare a studiului de fezabilitate, valoarea totală a proiectului fiind actualizată în concordanță cu noile prețuri ale materialelor de construcții.

 

Astăzi a avut loc ședința ordinară pe luna iulie a Consiliului Județean Buzău, iar alături de cele 9 proiecte de hotărâre anunțate inițial, pe ordinea de zi au fost introduse trei proiecte suplimentare.

Unul dintre acestea a făcut referire la aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul de construirea a unui bloc de locuințe de serviciu destinat medicilor din alte localități, care profesează în Buzău. Blocul urmează să se construiască pe locul fostei maternități de pe bulevardul Gării, care a fost deja demolată pentru a face loc acestei noi construcții precum și unei noi clădiri în care va funcționa Judecătoria Buzău.

Proiectul referitor la blocul de locuințe de serviciu face parte din eforturile autorităților județene de a atrage noi medici la Buzău, pentru a acoperi deficitul de specialiști la nivelul Spitalului Județean de Urgență, care încearcă de câțiva ani să găsească titulari pentru câteva zeci de posturi vacante.

 

Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici primiseră deja aprobare din luna aprilie a anului trecut, printr-o hotărâre aprobată de consilierii județeni,dar prețurile de pe piața materialelor de construcții au „explodat” între timp, iar indicatorii prevăzuți  în documentul inițial nu mai erau de actualitate.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu a precizat că proiectul construirii blocului de locuințe de serviciu pentru medici urmează să intre în procedura de licitație, iar actualizarea studiului de fezabilitate era necesară pentru a se putea realiza un caiet de sarcini fiabil. În caz contrar, un caiet de sarcini realizat pe baza prețurilor materialelor de construcții din primăvara anului trecut ar fi fost neatractiv, iar la licitație nu s-ar fi prezentat nicio firmă, pentru că ar fi trebuit să lucreze în pierdere.

Prin urmare, principala modificare adusă a constat în actualizarea prețurilor materialelor de construcții la valoarea din prezent, mult mai mare de cea de la momentul la care a fost aprobat studiul de fezabilitate inițial.

 

Între timp prețurile acestor materiale au crescut vertiginos, fapt ce a determinat și demararea unei investigații de către Consiliul Concurenței. După cum reiese din datele cuprinse în raportul ce a însoțit proiectul de hotărâre aprobat astăzi, polistirenul s-a scumpit cu 58%, tabla zincată, cu 50%, oțelul beton cu 57%, totul culminând cu prețurile materialelor din lemn, care s-au scumpit cu 300%. Ținând cont de aceste scumpiri, noua valoare totală a investiției se ridică la aproape 30,5 milioane de lei.

În această perioadă sunt în faza de execuție două proiecte destinate persoanelor cu nevoi speciale, care se vor finaliza până în toamna acestui an.  Este vorba despre construirea unei săli multifuncționale cu gradene și funcțiuni conexe pentru persoanele cu dizabilități – proiect pentru care Consiliul Județean a obținut finanțare prin Compania Națională de Investiții și de eficientizarea energetică a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău – proiect finanțat din fonduri europene. „Oferirea tuturor condițiilor persoanelor cu dizabilități reprezintă o prioritate pentru mine. Este foarte important să le înțelegem nevoile, să-i susținem și să le fim aproape”, a precizat Petre Emanoil Neagu.

 

Petre Emanoil Neagu a precizat că, de altfel, toate proiectele aflate în prezent în derulare la nivelul Consiliului Județean au fost afectate de această explozie a prețurilor materialelor de construcții, dat fiind faptul că au fost încheiate într-o perioadă în care  prețurile erau mult mai mici, iar acum „este foarte dificil să schimbi regulile în timpul jocului, de aceea nu exclude ca unele contracte să fie „reziliate de comun acord”. Pentru unele dintre contracte, în special derulate de UAT-uri, președintele CJ speră ca Ministerul Dezvoltării să se găsească o soluție.

La finalul ședinței din această dimineață președintele Consiliului Județean a anunțat că în primul week-end din luna septembrie la Buzău se vor sărbători Zilele Chișinăului, în parteneriat cu autoritățile din capitala Republicii Moldova, cu care Consiliul Județean a încheiat recent un parteneriat de colaborare. Toate detaliile despre acest eveniment vor fi discutate în perioada următoare și vor face obiectul unui proiect de hotărâre ce va fi supus într-o ședință extraordinară, pe parcursul lunii august.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*