Un alt drum din județul Buzău intră în reabilitare pe bani europeni
Contractul privind atribuirea lucrărilor a fost încheiat azi între Consiliul Județean și reprezentantul firmei câștigătoare a licitației pentru efectuarea lucrărilor.
O nouă investiție pe bani europeni a fost demarată în cursul zilei de azi la Buzău, odată cu semnarea contractului de atribuire a lucrărilor de reabilitare a drumului care tranzitează localitățile Vadu Pașii și Robeasca, pană la limita cu județul Brăila. Contractul a fost semnat în această dimineață de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și Sorin Micșa, reprezentantul S.C. Oyl Company Holding, societatea care a câștigat licitația organizată în acest sens.
Porțiunea de drum care va fi reabilitată începe de la intersecția cu DN 2 E 85, în zona sensului giratoriu de la Autorolla, și se termină la limita cu județul Brăila, tranzitând localitățile Vadu Pașii și Robeasca. Petre Emanoil Neagu a subliniat că „nu este vorba de lucrări obișnuite de reparații și întreținere, ci de reparații capitale, la standardele impuse de Uniunea Europeană”, dat fiind faptul că finanțarea este asigurată din fonduri europene obținute de administrația județeană prin Programul Operațional Regional.
Costul total al proiectului depășește 66,38 de milioane de lei, iar perioada pe care executantul o are la dispoziție pentru finalizarea lucrărilor este de 24 de luni, din momentul atribuirii contractului.
Sorin Micșa, susține însă că lucrările se vor finaliza înaintea acestui termen, perioada estimată fiind de aproximativ un an și jumătate.
Conform contractului semnat azi, următoarele trei luni sunt dedicate etapei de realizare a proiectului, fiind posibil ca acesta să fie finalizat mai devreme.
Reprezentantul Oyl Company a declarat, în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia semnării contractului că, din momentul finalizării etapei de proiectare, lucrările vor mai dura „cel mult 12 luni, exceptând perioada de iarnă. Adunând cele trei luni necesare proiectării, cu cele trei luni de iarnă și cu cele 12 luni avansate de executant ca termen pentru realizarea lucrărilor, rezultă ca în cel mult un an și jumătate, drumul respectiv va fi complet reabilitat”.
Sorin Micșa a mai precizat că este vorba de un drum care nu ridică probleme deosebite, iar lucrările vor fi efectuate pe tronsoane, incluzând și realizarea podețelor și a rigolelor în zonele de intravilan. Tot în zonele de intravilan, proiectul prevede ca drumul să fie prevăzut și cu benzi speciale pentru bicicliști.
Președintele Petre Emanoil Neagu a precizat, în același context, că administrația județeană va mai primi finanțări europene și pentru alte proiecte, estimând că până la începutul verii, suma totală atrasă va atinge pragul de 100 de milioane de euro.
Unul dintre contractele de finanțare care vor fi semnate în viitorul apropiat se referă la proiectul de extindere și dotare a secției UPU de la Spitalul Județean de Uegență Buzău.
Referindu-se la proiectele pe infrastructură rutieră, Petre Emanoil Neagu a subliniat că instituția pe care o conduce va mai demara lucrări de reabilitare a unor drumuri județene și din fonduri proprii, fiind vizate și porțiuni de drum care nu au fost niciodată asfaltate sau care nu au beneficiat niciodată de reparații.
„Este vorba de drumuri județene din zona de nord și nord est a județului, precum și de porțiuni de drum care nu au fost niciodată asfaltate, pentru care am strâns sumele necesare din fonduri proprii. De asemenea, în acest moment, este pe final procedura de licitație pentru tronsonul de drum Vintilă Vodă – Bisoca, unde lucrările vor începe sigur din acest an și vom continua reabilitarea drumului care pleacă din DN-10 către Măgura și Brăiești. Până acum s-a reabilitat doar pe porțiunea Măgura – Cozieni, iar lucrările vor continua până la Brăiești. Aceste două drumuri le vom trece pe finanțare europeană, pentru că avem această posibilitate, și astfel vom mai degreva bugetul local de niște cheltuieli”, a declarat președintele Consiliului Județean.