Îmbolnăvirile datorate factorilor de mediu, înregistrate într-un registru național

18 februarie 2019 | 0 comentarii |

Înființarea noului registru a fost aprobată în ultima ședință de guvern și va funcționa sub forma unei platforme informatice la care vor avea acces toate direcțiile de sănătate publică.

 

Ministerul Sănătății transmite că la finalul ultimei ședințe de guvern s-a aprobat un proiect de act normativ prin care s-a stabilit că România va avea, în curând, un registrul naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu.

Denumit pe scurt „ReSanMed”, existența acestui nou instrument a devenit o necesitate, atât pentru o monitorizare cât mai exactă a stării de sănătate a populației, cât și pentru o mai bună informare a publicului, în cazul producerii unor evenimente ce pot genera probleme de sănătate ca urmare a deteriorării factorilor de mediu.

ReSanMed va fi, de fapt, un sistem informatic ce va funcționa sub forma unei platforme unice care va putea fi accesată de la nivelul tuturor direcțiilor județene de sănătate publică, în scopul transmiterii în timp real a informațiilor despre un risc asociat factorilor de mediu. Mai precis, astfel de informații vor fi transmise din teritoriu în cazul producerii unor avarii cu impact negativ asupra mediului, a unor accidente ecologice sau în cazul în care se vor înregistra temperaturi extreme, ger exctrem sau de caniculă.

 

De asemenea, în acest registru național vor fi înregistrate și date privind cazurile de îmbolnăviri ce pot fi determinate de temperaturile extreme, cum ar fi degerăturile sau insolația, precum și bolile asociate  modificării factorilor de mediu, la acest capitol fiind menționate methemoglobinemia acută infantilă și guşa endemică datorată carenţei de iod.

Totodată, vor fi consemnate toate incidentele și accidentele majore ce pot induce boli asociate, prin modificarea factorilor de mediu.

„Înfiinţarea ReSanMed este necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a populaţiei în relaţie cu factorii de mediu. Registrul va ajuta la identificarea şi punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns de către autorităţile locale în cazul producerii unor avarii ori incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme”, se subliniază în comunicatul Ministerului Sănătății.

 

Nu în ultimul rând, ReSanMed va avea rolul de asigura accesul la informaţie al publicului care poate fi afectat de producerea unui eventual accident, prin transmiterea informaţiilor şi măsurilor de siguranţă necesare protejării sănătăţii şi a bunurilor, constituindu-se într-o sursă avizată de informare într-o astfel de situație nedorită.

Organizarea și asigurarea funcționării noului registru va reveni Institutului Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

Cel mai cunoscut eveniment cu un impact major asupra factorilor de mediu resimțit și în România a fost a fost accidentul nuclear care a avut loc în 1986 la centrala atomoelectrică din Cernobîl. Norul radioactiv produs în urma exploziei unui reactor s-a răspândit pe o rază de mii de kilometri, iar multe dintre cazurile de cancer și alte probleme de sănătate a căror pondere a crescut în rândul populației României au fost atribuite acestei cauze, deși nu există o analiză exactă a modului în care accidentul de la Cernobîl a influențat starea de sănătate a populației.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*