Prima platformă informatică pentru eficientizarea activității de transfuzie sanguină

21 februarie 2020 | 0 comentarii |

La aceasta sunt conectate 12 spitale din Capitală care pot transmite și primi mai ușor comenzile de sânge de la Institutul Național de Hematologie.

 

În urmă cu un an devenea funcțională prima platformă informatică din țară destinată activității de transfuzii, proiect derulat de Institutul Național de Hematologie Transfuzională, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și finanțat din fonduri europene. Deocamdată, la această platformă sunt conectate 12 spitale din Capitală, care au fost dotate cu calculatoare performante. Totodată, a fost achiziționat un domeniu de internet pentru găzduirea platformei, iar personalul celor 12 spitale a fost instruit cum să utilizeze acest nou instrument.

Platforma permite o mai bună gestionare a donatorilor, dar și a stocurilor de sânge și componente sanguine. Prin intermediul acesteia, cele 12 spitale din subordinea Primăriei Capitalei pot plasa on-line cererile de sânge, care ajung astfel mai rapid la Institutul Național de Hematologie Transfuzională.

 

În acest mod, cererile de sânge sunt primite instantaneu, confirmarea comenzii se face tot on-line, iar pacientul beneficiază mai repede de transfuzia necesară. Totodată, o persoană care dorește să doneze pentru un pacient anume, internat în unul din cele 12 spitale, își poate exprima această opțiune tot prin intermediul sistemului informatic.

De la momentul în care a fost lansată, prin intermediul platformei au fost transmise aproape 3.000 de comenzi on-line, iar în această perioadă s-au identificat mai multe beneficii aduse de noul sistem.

Astfel, platforma permite o mai bună evidență a stocurilor de sânge și monitorizarea lor în timp real, iar solicitările de sânge din partea celor 12 spitale se rezolvă mult mai rapid, întrucât a crescut și viteza de răspuns a institutului de transfuzii la aceste solicitări.

 

Nu în ultimul rând s-a îmbunătățit comunicarea și schimbul de informații între institutul de transfuzii și centrele de transfuzii din țară, precum și unitățile de transfuzii din spitale. Totodată, prin intermediul acestei platforme se lucrează la dezvoltarea unui registru național de evidență a donatorilor, astfel încât să se poată apela la aceștia ori de câte ori este nevoie de sânge.

Cel 12 spitale care sunt conectate la această platformă sunt Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor, Spitalul Clinic Sf. Maria, Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic Panait Sârbu, Spitalul Clinic Cantacuzino, Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila, Spitalul clinic Colentina, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Clinic Th. Burghele, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș, Spitalul Clinic Malaxa și Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*