Donatorii pot fi notificați pe Facebook când e nevoie de sânge la centrele de transfuzii

8 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Rețeaua de socializare a pus la dispoziție o nouă funcție, în colaborare cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională, care conectează toate centrele de transfuzii din țară cu utilizatorii care sunt dispuși să doneze sânge.

 

Lipsa donatorilor fideli este problema cu care se confruntă majoritatea centrelor de transfuzii din țară, iar din acest motiv, nu de puține ori apar crize de sânge, iar centrele nu mai pot satisface cererile venite din partea spitalelor. Această problemă s-a acutizat odată cu declanșarea pandemiei și persistă și în prezent. În încercarea de a stimula donatorii și a revigora activitatea de donare voluntară, Institutul Național de Hematologie Transfuzională a încheiat un parteneriat cu Facebook, în cadrul căruia rețeaua de socializare a dezvoltat o funcție prin intermediul căreia utilizatorii din România care doresc să doneze pot fi notificați atunci când centrele de transfuzii, din proximitatea zonei în care aceștia se află, au nevoie de sânge.

În acest scop, fiecare centru din țară a fost conectat la această funcție, prin intermediul căreia se trimite o solicitate atunci când stocurile de sânge sunt pe sfârșite sau când există o cerere mare din partea spitalelor. Aplicația preia această solicitare, după care identifică toți utilizatorii din zonă care și-au exprimat intenția de a dona și le trimite o notificare, prin care sunt anunțați că centrul respectiv are nevoie de sânge.

Pentru a primi astfel de notificări, utilizatorii trebuie să bifeze această opțiune în aplicație și să își mențină activată funcția de localizare prin GPS de pe telefon, apoi, bineînțeles, să meargă să doneze la centrul unde este nevoie de sânge. Funcția este deja activă din 2017 în peste 35 de țări, perioadă în care peste 100 de milioane de utilizatori s-au înscris pentru a primi astfel de notificări.

 

Funcția este accesibilă acum și utilizatorilor din România, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a dona sânge. Totodată, centrele de donare validate pot crea postări despre nevoile de sânge, iar acestea vor putea fi distribuite către persoanele care sunt înscrise pe Facebook și utilizează funcția Donări de sânge.

Medicul Violeta Oancea, directorul general al Institutului Național de Hematologie Transfuzională, a declarat despre acest parteneriat că „actualul context epidemiologic face ca numărul donatorilor de sânge și plasmă să fluctueze, aspect ce influențează în mod direct predictibilitatea asigurării cu sânge și componente din sânge a spitalelor și, implicit, salvarea de vieți omenești. De-a lungul timpului, platforma de socializare Facebook și-a dovedit eficiența în facilitarea comunicării între oameni, distanța dintre utilizatori fiind redusă la zero ceea ce favorizează într-un mod neașteptat relația cetățean – centru de transfuzie. Existența celor 44 de centre de donare pe tot teritoriul României presupune raportarea la situații geografice și demografice diferite, iar aici Facebook ne va oferi un ajutor important având în vedere și dezvoltarea tehnologiilor digitale. Practic, informația noastră va ajunge la persoanele care se înscriu în profilul donatorului printr-un efort minim, cu beneficii pe care ni le dorim să fie cât mai mari, să le maximizăm”.

 

Și Centrul de Transfuzii de la Buzău este conectat cu noua funcție a Facebook, iar directorul Adriana Crăciun spune că rețeaua de socializare devenise de mult un important instrument de comunicare pentru a atrage donatori. „Noi ne folosim de mult de Facebook, pentru că trebuie să ținem pasul cu vremurile și am descoperit că este un instrument eficient de comunicare. Cu ajutorul său, ne promovăm campaniile, prin intermediul său facem apel la populație atunci când suntem în pragul crizei, și tot aici le mulțumim celor care ne vin mereu în ajutor. Din experiență, știm că donatorii se mobilizează în număr mare atunci când e vorba de un caz special, de cineva care are nevoie urgentă de sânge. Sper că noua funcție de pe Facebook  să aibă același efect și să declanșeze acel declic atunci când utilizatorii primesc o astfel de notificare. Noi vom continua să apelăm la Facebook și la orice alt mijloc care ne poate ajuta să atragem donatori la centru” a declarat Adriana Crăciun.

Numărul redus de donatori fideli este o problemă și la centrul de la Buzău, astfel că activitatea de bază constă în organizarea de puncte de recoltare mobile, cu ajutorul echipelor care se deplasează în localități și la diverși agenți economici din județ. De asemenea, unitățile militare din garnizoană, polițiștii jandarmii și lucrătorii de la ISU sunt partenerii tradiționali ai centrului, care vin să doneze cu regularitate. Chiar zilele trecute, jandarmi buzoieni au trecut din nou pragul centrului de transfuzii în perioada următoare fiind așteptați la donare și polițiștii.

 


Adaugati un comentariu


 

*