Cinci medici renumiți explică de înseamnă pentru părinți și copii decizia de suspendare a internărilor care nu sunt urgențe

8 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia vor participa la o dezbatere publică ce va avea loc on-line, în cadrul căreia vor răspunde întrebărilor care le vor fi adresate de părinți.

 

Decizia de sistare pentru 30 de zile internărilor și intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgente a stârnit nemulțumire și îngrijorare în rândul pacienților cu boli cronice dar și în rândul părinților, care se tem pe bună dreptate că nu vor mai avea cui să se adreseze în cazul în care copiii lor vor avea probleme de sănătate, de altă natură decât cele generate de Covid-19. Măsura nu se aplică femeilor însărcinate care necesită control, pacienţilor oncologici şi celor care au nevoie de dializă, însă aceste excepții nu au darul de a-i liniști pe pacienții cu alte patologii și pe părinții cu copii bolnavi, a căror stare se poate agrava de la o zi la alta în lipsa monitorizării medicale.

Pentru a explica exact ce înseamnă această decizie pentru părinți și copii, organizația Salvați Copiii va organiza luni, cu începere de la ora 11.00, o dezbatere on-line la care vor participa cinci medici renumiți, care vor da toate lămuririle necesare și vor răspunde întrebărilor adresate de părinți. Dezbaterea va avea loc pe platforma Zoom, iar cei care doresc să participe și să adreseze întrebări celor cinci specialiști trebuie să confirme acest lucru până luni, la ora 9.30, pentru a putea lua parte la dezbaterea în direct.

 

Moderatorul dezbaterii va fi Gabriela Alexandrescu, directorul executiv al organizației umanitare, iar cei cinci specialiști care vor discuta pe marginea acestui subiect și vor răspunde întrebărilor celorlalți participanți sunt dr. Alexandru Ulici – directorul spitalului de copii Grigore Alexandrescu, dr. Horaţiu Suciu – șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, dr. Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, dr. Mihai Gafencu, de la  Spitalul de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu din Timişoara și medicul epidemiolog Alexandru Rafila.

Potrivit organizatorilor, principalele teme care vor fi luate în discuție vor fi „cum sunt afectate secţiile de pediatrie?”, „este această măsură dictată de urgenţa pandemică una care periclitează accesul la tratament al copiilor cu boli cronice?”, „care sunt soluţiile medicilor şi directorilor de spitale?” și „ce trebuie să ştie părinţii?”.

 

Dr, Mihai Craiu

Aseară, medicul pediatru Mihai Craiu a declarat că spitalele de pediatrie din Capitală sunt pline cu copii confirmați cu Covid-19, iar medicii au ajuns în situația de a fi nevoiți să decidă cine are prioritate la internare. „Acum este atât de rău, încât noi, la Institutulul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2 – ei și părinții lor – e plin și efectiv nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România, astăzi. Aceeași situație se întâlnește la toate celelalte spitale de copii din București, care sunt pline de copii care au Covid-19, iar perspectivele sunt și mai sumbre”, a declarat medicul Mihai Craiu. Acesta a mai adăugat că niciunul dintre părinții copiilor infectați nu este vaccinat, iar în cazul copiilor de vârste foarte mici, care nu merg în colectivitate, sursa de infectare o reprezintă părinții, care se infectează mai ușor și poartă o încărcătură virală mai mare, pentru că nu s-au vaccinat.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*