România revine la condițiile din starea de urgență: internările și operațiile care nu sunt urgente se suspendă pentru o lună

5 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Totodată, rezidenții în Medicina de Urgență vor fi preluați de secțiile UPU, iar în spitalele cu deficit de personal se vor face ture de 12 ore pentru asigurarea permanenței.

 

La mai bine de un an și jumătate de când România intra în lockdown, iar operațiile și internările în unitățile medicale erau sistate, revenim la condițiile de atunci, în ciuda faptului că între timp s-au făcut mari progrese în ceea ce privește prevenirea infectărilor și ținerea sub control a pandemiei.

Totuși, românii preferă să dea crezare specialiștilor de tastatură și personajelor dubioase care și-au câștigat popularitatea în ultima vreme îndemnând oamenii să nu se vaccineze și chiar să iasă în stradă pentru a protesta împotriva vaccinării. Așa se face că valul 4 a surprins România cu o rată de vaccinare foarte scăzută, iar efectele deja se văd în spitale, care au devenit neîncăpătoare pentru pacienții cu Covid-19, marea majoritate nevaccinați.

Epidemiologii supun că încă nu am ajuns pe vârful valului și că spre jumătatea lunii vor fi peste 20.000 de cazuri noi sau chiar mai mult, în fiecare zi, astfel că urmează cea mai dificilă perioadă de la debutul pandemiei, în timp ce alte țări din UE trec mult mai relaxate prin acest val, datorită numărului mare de persoane vaccinate.

La noi, în schimb, pacienții cronici și cei care necesită interveții chirurgicale vor fi nevoiți să își amâne internările și operațiile timp de 30 de zile, pentru că autoritățile au decis că este nevoie de o a astfel de măsură pentru a asigura locuri în spitale pacienților cu Covid-19 și a reduce presiunea pe sistemul sanitar. Decizia a fost luată aseară, fiind anunțată de secretarul de stat Raed Arafat, împreună cu alte măsuri urgente care vor fi luate în domeniul sanitar.

 

Raed Arafat

Astfel, conform unui ordin care va intra curând în vigoare, internările şi intervenţiile chirurgicale, precum şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate vor fi suspendate pentru 30 de zile, pentru a reduce presiunea asupra sistemului sanitar și a secțiilor UPU, dar și pentru a se crea locuri pentru pacienții cu Covid-19.

„După discuţiile cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, analizele făcute la Centrul Naţional de Comandă şi Coordonare a Intervenţiei, discuţii cu mai mulţi manageri de spitale, suntem nevoiţi să emitem un ordin, pe 30 de zile, care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor, pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate. Vor face acest lucru managerii unităţilor sanitare publice”, a anunțat aseară Raed Arafat, adăugând că decizia a fost luată în condițiile în care numărul infecţiilor s-a dublat în decurs de o săptămână şi că nu se întrevede deocamdată o tendinţă de plafonare și în niciun caz de scădere.

 

Vor fi exceptate de la această prevedere urgențele, femeile gravide care necesită controale obligatorii, pacienţii cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, cei care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigaţii sau tratament. Astfel de proceduri medicale se vor realiza în continuare în unităţile medicale publice, pe baza analizei medicului curat de specialitate.

Alte două ordine se referă la asigurarea permanenței în unitățile cu deficit de personal, prin introducerea turelor de 12 ore și la completarea personalului din secțiile UPU cu rezidenți pe această specialitate. Astfel, „toţi rezidenţii de Medicină de Urgenţă urmează să fie preluaţi la stagiul de bază, adică la unităţile de primiri urgenţe. Sunt mulţi rezidenţi în stagii, în diferite secţii. Urmează să fie preluaţi la unităţile de primiri urgenţe pentru completarea personalului. Iar la nivelul Ministerului Sănătăţii se discută la acest moment şi pentru rezidenţii de ATI, pentru anumite măsuri care urmează să fie aplicate, ca să putem să mobilizăm un număr mai mare de rezidenţi”, după cum a precizat secretarul de stat. În ceea ce privește cealaltă măsură, Raed Arafat a explicat că „pentru unităţile spitaliceşti la care permanenţa nu se poate asigura doar prin intermediul liniilor de gardă, managerii implementează măsura asigurării permanenţei prin ture de 12 ore, pentru întregul personal deficitar, astfel încât personalul respectiv să nu se mai prezinte zilnic la unitate, ci doar în turele în care este programat”.

 

Nu în ultimul rând, astăzi urmează să fie activat mecanismul de protecţie civilă al UE în vederea achiziţionării medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de Covid-19, măsura fiind luată la solicitarea Ministerului Sănătății.

Tocilizumab este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare. Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa mecanismul, să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi. Ministerul Sănătăţii, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunţăm”, a declarat Raed Arafat.

Ministerul Sănătății anunță că a solicitat, în această dimineață, Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, pentru achiziționarea a 12 700 de flacoane de Tocilizumabum și precizează că a primit fondurile necesare pentru achiziționarea acestui produs. MS amintește că, săptămâna trecută, a Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă, de 6649 de flacoane de Tocilizumabum, direcțiilor de sănătate publică teritoariale, pentru a fi distribuite în spitalele care tratează pacienți COVID-19 cu forme severe de boală.

Arafat a mai spus că, în cadrul aceluiași mecanism, este posibil să fie solicitate și anumite echipamente, în special oxigenatoare individuale, pentru creşterea numărului de paturi pentru pacienții cu Covid-19 în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen. De asemenea secretarul de stat nu a exclus varianta ca, în cazul în care situația se va înrăutăți să fie solicitat transferul unor pacienți în străinătate, în țările în care valul 4 nu are efecte atât de puternic, datorită vaccinării, precum și varianta ca echipe de medici din străinătate să vină în România, în sprijinul medicilor de aici.

 

La rândul său, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat că, în cursul acestei săptămâni, va fi operaționalizată platforma de la Pipera, care va asigura 300 de paturi cu oxigen pentru pacienții cu Covid-19. În același timp, acesta i-a criticat pe managerii spitalelor Sfântul Ioan și Malaxa, din Capitală, care, deși dispun peste 800 de paturi, au cerut avizarea doar pentru aproximativ 300, în condițiile în care au devenit spitale Covid, deci nu mai e nevoie că asigure locuri pentru pacienți cu alte patologii.

Mi se pare nepermis să ai un număr de paturi pe o autorizaţie sanitară de funcţionare non-Covid de 631 de paturi şi să ceri avizare pentru tratament Covid pe 224, în condiţiile în care spitalul se transformă complet în unitate Covid. Drept urmare, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti au fost la faţa locului şi vom creşte numărul de paturi. Este vorba de Spitalul Sf. Ioan. De asemenea, pentru Spitalul Malaxa am discutat cu directorul structurii care administrează din partea Primăriei Municipiului București acest spital şi am cerut creşterea numărului de paturi, pentru că şi acolo sunt avizate 91 de paturi pentru Covid, în timp ce structura, în mod normal, este de peste 200. Sunt două spitale care s-au transformat complet în spitale Covid, deci altceva nu avem acolo și este ilogic să nu putem să folosim aceste paturi”, a declarat aseară, ministrul interimar al Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*