România primește anticorpi monoclonali pentru 40.000 de pacienți COVID
Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanți.
România a ajuns fruntașa Europei și chiar se numără printre țările cu cea mai mare rată a mortalității din lume din cauza COVID-19, cu o medie de 16,60 decese, iar situația nu pare să se îndrepte curând. În Europa, suntem urmați de Bulgaria, cu o medie de 12,37 decese și de Lituania, cu cu o medie de 10,14 de decese, în condițiile în care și incidența COVID-19 este mare în această țară.
În România, 365 de români și-au pierdut viața de ieri până astăzi, din cauza complicațiilor apărute după infectare, iar aproape 90 la sută nu erau vaccinați. Între ei, un copil de 13 ani, fără probleme de sănătate, dar nevaccinat, a murit azi după ce s-a îmbolnăvit de COVID. Aceste cifre plasează România pe primul loc în lume la numărul de decese de COVID raportat la populație, în condițiile în care și la vaccinare suntem codași.
În schimb, în vestul Europei, unde rata vaccinării a ajuns până la 90% din populația eligibilă, Franța, Italia, Marea Britanie, Portugalia sunt „verzi”, indicele deceselor fiind foarte mic. În Marea Britanie este sub 2, deși numărul cazurilor este comparabil cu cel din valul precedent al pandemiei, iar asta se explică prin faptul că, în această țară, populația este în bună parte vaccinată, ceea ce face camortalitatea să fie acum de 20 de ori mai mică.
În această situație dramatică, Ministerul Sănătății (MS) a solicitat, în această dimineață, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanți a unui număr de 40.000 bolnavi COVID-19.
„Există promisiuni de sprijin și din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri cu dna. Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate despre intenția noastră de activare a mecanismului de protecție civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienților noștri”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății, care consideră că în contextul actual al valului 4 al pandemiei de COVID-19 este necesară asigurarea accesului bolnavilor COVID-19 cu forme usoare și medii la tratament cu anticorpi monoclonali neutralizanți.
Ministerul Sănătății amintește că, marți seară, a România a primit o donație de 5.206 fiole de anticorpi din partea statului italian, în semn de recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020 acestei provincii, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco. Medicamentele au fost deja repartizate în 134 spitale, pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19.
Tot în cursul zilei de astăzi, 12 pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică vor fi transferați în Ungaria, conform discuțiilor demarate săptămâna trecută, de ministrul român al Sănătății, Cseke Attila, cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți Covid grav, în țara vecină, pentru tratament.
„Este vorba despre 5 pacienți intubati care vor fi transferați în centrul universitar din Debrecen și 7 pacienți (2 intubați și 5 cu necesar de oxigen) care vor fi transferați în centrul universitar din Szeged”, transmite Ministerul Sănătății, care subliniază că toți pacienții se află în stare stabilă, sunt transportabili și sunt internați în unitățile de primiri urgențe ale unor spitale din București și din țară.
Autoritățile au transferat joi, primii nouă pacienți în Ungaria, în cadrul înțelegerii cu autoritățile de la Budapesta, care s-au arătat dispuse să preia o parte din bolnavii în stare gravă care nu mai au loc în spitalele românești. „Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.
Potrivit ministrului de Externe ungar, Peter Szijjarto, țara vecină va ajuta România să trateze 50 de pacienţi infectați cu Covid-19 care au nevoie de terapie intensivă, ca urmare a „provocărilor extrem de serioase” şi în creştere cu care se confruntă România în ultimele zile ca urmare a înmulţirii cazurilor de COVID-19.